AGENDA

TENTOONSTELLING

Comenius Museum
Het Comenius Museum is gewijd aan het leven en werk van de beroemde Tsjechische geleerde Jan Amos Comenius (1592-1670), die de laatste veertien jaar van zijn leven in Nederland doorbracht. Het museum geeft een beeld van de veelzijdige geleerde die Comenius was en biedt tevens toegang tot zijn mausoleum, dat in 1937 werd ingericht door befaamde Tsjechische kunstenaars. Comenius is wereldwijd bekend geworden als pedagoog. Zijn beroemdste boek is Orbis Sensalium Pictus (De zichtbare wereld in plaatjes), maar hij hield zich ook bezig met theologie, politicologie, cartografie en natuurwetenschappen. Het museum heeft een bibliotheek en organiseert, naast de vaste tentoonstelling, ook tijdelijke tentoonstellingen en evenementen die betrekking hebben op de tijd van Comenius of op de Tsjechische kunst en cultuur in ruimere zin.
-Comenius Museum, wo. - zo. van 12.00 tot 17.00 uur
-Kloosterstraat 33, Naarden
-tel. 035 - 694 3045
-e-mail: info@comeniusmuseum.nl
-www.comeniusmuseum.nl

DIVERSEN

Stageplaats bij AMS
De Alfred Mozer Stichting (de Oost-Europa Stichting van de PvdA) biedt, in samenwerking met het European Forum for Democracy and Solidarity, drie keer per jaar een stageplaats aan. De periodes zijn: van september t/m december, van januari t/m half april en van half april t/m juli. Er is een vergoeding van 370 euro per maand beschikbaar (4 dagen per week). De stages zijn alleen voor mensen die als student staan ingeschreven. Geïnteresseerden worden verzocht een sollicitatiebrief met cv te sturen naar:
-AMS, Arjen Berkvens, Postbus 1310, 1000 BH Amsterdam
-tel: 020 - 551 2121
-e-mail: ams@pvda.nl
-www.alfredmozerstichting.nl/
-www.europeanforum.net/

Iconen schilderen in de Wereldwaag
Het schilderen van een icoon is aangenaam werk, het laat je tot jezelf komen en brengt je in contact met de wereld van de verbeelding en zingeving. Martin Mandaliev is opgeleid als icoonschilder en restaurateur in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Al elf jaar lang geeft Mandaliev ieder jaar een cursus icoonschilderen in de Wereldwaag in Dordrecht. In zes lessen van elk vier uur leren de cursisten een icoon schilderen. De icoon wordt aan het eind van de cursus gewijd in de Oud Katholieke Kerk in Dordrecht. Informatie en aanmelding: tel. 078 - 613 9465 (Ada d'Hamecourt) of per e-mail: tonada@planet.nl

Ikoon van Sint JorisIkoon van Apostel Andreas
Ikonen van Sint Joris en Apostel Andreas, geschilderd door Jasen Ivantsjev

Voor Poolse activiteiten, zie:
www.polonia.nl/wydarzen.html#fahren

Samengesteld door Greetje van der Werf