In de rubriek 'Russisch leven' worden nieuwsberichten uit Russische kranten en weekbladen weergegeven. Het gaat om zaken die de Nederlandse kranten gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan. In deze speciale aflevering: 'Petersburgs leven'.

ZANDSTORMEN
Sint Petersburg krijgt buiten de wintertijd steeds vaker last van zandstormen die door de straten jagen. Dit heeft drie oorzaken. In de afgelopen jaren zijn veel populieren gerooid vanwege het gevaar van omwaaien en de verspreiding van populierendons. Het rooien wordt echter veel te fanatiek aangepakt: ook bomen op onschadelijke plaatsen en onschuldige mannetjesbomen worden verwijderd.

Ten tweede worden de straten 's winters steeds dikker bestrooid met een mengsel van zout en zand. Na de winter gaat het strooisel door de stad waaien. En ten derde is er de invloed van de winning van grondstoffen net buiten de stadsgrenzen. Stedelingen met astma of andere kwalen aan de ademhalingsorganen krijgen door het rondwaaiende vervuilde zand vaker last van hun kwaal.

Nezavisimaja Gazeta, 20-5-2002

FEESTVERLICHTING
In het feestjaar 2003 moeten in Sint Petersburg 163 historische monumenten, alle triomfbogen van de stad, 24 bruggen en 12 hotels feestelijk en kunstzinnig zijn verlicht. Er zijn 118.000 straatlantarens in de stad, waarvan er 60.000 moeten worden vervangen door lantarens in de 'klassieke Petersburgse stijl'. Wegens geldgebrek dreigt dit verlichtingsprogramma echter te mislukken. Het zal waarschijnlijk wel goed komen vóór de feestelijkheden, al is het met sjtoermovsjtsjina (haastwerk).
Sankt-Peterboergskije Vedomosti, 11-7-2002

TRAM
Liefhebbers van het tramvervoer treuren over de voorgenomen vervanging van de tramlijnen op en vanaf het centrale Vasili-eiland door buslijnen. De trams vervoeren daar te weinig passagiers om ze rendabel te maken.

Bovendien liggen de rails midden door de straten, zonder afscheiding, waardoor ze het groeiende autoverkeer ophouden. De tram is in principe een schoon vervoermiddel, maar op het Vasili-eiland moeten de auto's steeds stoppen en weer optrekken bij de tramhaltes, waardoor de luchtvervuiling er toch erger wordt.

Voorts trillen de trams te hard voor de oude gebouwen langs de wegen op het eiland. In de buitenwijken blijven de trams wel rijden: er zijn daar genoeg passagiers en aparte trambanen.

Sankt-Peterboergskije Vedomosti, 9-8-2002

BADHUIZEN
Russen gaan graag naar een banja, een combinatie van badhuis en sauna, om uit te rusten en uit te zweten. Sint Petersburg telt 53 grote openbare badhuizen. Voor de 129.000 bewoners van de 31.004 communale woningen in de stad is het dé plek voor een wasbeurt.

Voor buitenlandse toeristen is een bezoek aan een banja een interessante excursie. Vaak bezoeken zij het Koetsiersbadhuis (Jamskije bani) in de Dostojevski-straat.

Maar de gemeente moet de badhuizen te veel subsidiëren en wil op deze uitgaven bezuinigen. In werkelijkheid kost één wasbeurt 30 roebel, terwijl de toegangsprijzen in de drie kwaliteitsklassen 21, 12,60 en 8,82 roebel zijn. Bovendien krijgen studenten en gepensioneerden korting.

Vorig jaar ontvingen de openbare badhuizen vier miljoen bezoekers, 60 procent minder dan in 1987. De oorzaak van deze daling is de opkomst van kleinere private sauna's, waarvan er nu zo'n 400 zijn. Het Petersburgse gemeentebestuur heeft voor de badhuizen een hervormingsprogramma opgesteld dat loopt tot 2005 en uitgaat van de privatisering en modernisering van de openbare badhuizen.

Sankt-Peterboergskije Vedomosti, 16-8-2002

TELEFOON
In juli 1882 kreeg Sint Petersburg telefoon. Er werden 128 abonnees aangesloten, bijna allemaal staatsinstellingen. De telefooncentrale van de stad werd gehuisvest in het Hanzenhuis aan de Nevski Prospekt 26.

De hoogopgeleide telefonistes van die centrale moesten gezond zijn, tussen de 18 en 25 jaar oud, langer zijn dan 1,65 meter en met de armen omhoog een romplengte hebben van minimaal 1,28 meter. In oktober 1926 liet het gemeentebestuur een waarschuwing uitgaan dat het afluisteren van abonnees door telefonistes de spuigaten uitliep.

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog telde Leningrad 101.120 telefoonaansluitingen. In 1976 kregen abonnees een telefoonnummer van zeven cijfers. Rond 1980 waren er 750.000 nummers en 409.000 wachtenden op een telefoonaansluiting. Ook in het communistische telefoonbedrijf waren er lange rijen wachtenden.

Deze rijen zijn inmiddels weggewerkt. Sint Petersburg heeft nu bijna twee miljoen vaste nummers (419 aansluitingen per 1000 inwoners) en 1,6 miljoen mobiele nummers. Vorig jaar werden vanaf de vaste lijnen 135 miljoen interlokale en internationale telefoongesprekken gevoerd, dat wil zeggen dat iedere abonnee van een vaste lijn gemiddeld 29 keer buiten de stadsgrenzen belde.

Sankt-Peterboergskije Vedomosti, 30-8-2002


Samengesteld door René Does

Omhoog
Terug naar archief