Rusland tijdmatig kleiner

René Does

Rusland is zo groot dat het land verspreid is over maar liefst elf tijdzones! Althans, dat was tot afgelopen weekend de trotse slogan van het land. Met ingang 28 maart 2010, de invoering van de zomertijd, is het aantal tijdzones namelijk teruggebracht tot negen. En wellicht worden het er in de nabije toekomst nog minder. Tijdmatig wordt Rusland dus kleiner, want er wordt geknaagd aan deze traditionele bron van nationale trots.

Alle mogelijke vormen van communicatie verlopen moeizamer door de tijdverschillen. Het enorm uitgestrekte Rusland bezit daarom ook binnenlands een zogenoemd 'tijdprobleem'. Om met name de economische contacten te stroomlijnen, heeft president Dmitri Medvedev het initiatief genomen tot een 'hervorming van de tijd'. Het aantal tijdzones in het land moet krimpen.

'Een minder gebroken opdeling van het land maakt het mogelijk vraagstukken met betrekking tot het transport en de communicatie op te lossen. Wellicht kan het tevens de versterking van de positie van Rusland als keten in de mondiale informatiestructuur versterken,' aldus de president tijdens een vergadering gewijd aan het tijdzonevraagstuk in het Kremlin in de week voor de zomertijd.

Afgelopen weekend hoefden de inwoners van vijf van de ruim tachtig regio's van de Russische Federatie de klok niet een uur vooruit te zetten:

Samara
Deze eerste inkrimping van het aantal tijdzones heeft als belangrijkste doel de economische betrekkingen op regionaal niveau te verbeteren. De meeste leiders en inwoners van de betrokken regio's zijn blij met de tijdhervorming.

Alleen in de stad Samara is sprake van kritiek en georganiseerd protest. Volgens de criticasters betekent verkorting van de lichte avonduren extra energie-uitgaven en een groter risico slachtoffer te worden van criminaliteit.

Het protest in Samara lijkt echter vooral te worden gebruikt door de lokale en regionale politici in hun machtsstrijd met de door Moskou aangestelde politici in de provincie, onder wie gouverneur Vladimir Artjakov, die de gelijktrekking in tijd met Moskou wel steunt. De meeste inwoners van de provincie Samara lijken ook tevreden te zijn, omdat zij nu niet meer een uur langer hoeven op te blijven om populaire televisieprogramma's op de landelijke televisie te kunnen zien.

Siberië
Verwacht wordt dat met de invoering van de wintertijd komende herfst een verdere verkleining van de tijdverschillen wordt doorgevoerd. President Medvedev heeft zelfs voorgesteld te kijken of het mogelijk is de Oeral en het enorm uitgestrekte Siberië gelijk te schakelen.

'Dit is mogelijk, maar tijdens de beoordeling van zo'n besluit moeten de vermoedelijke gevolgen in acht worden genomen en een monitoring van alle factoren worden georganiseerd, waaronder natuurlijk de medisch-biologische factor, maar ook de economische buitenlands politieke gevolgen,' zei de president tijdens bovengenoemde vergadering.

Nu is Siberië nog verdeeld in zes tijdzones. Indien de Oeral en Siberië in één tijdzone zullen worden gestopt, zal het tijdverschil tussen Moskou en deze enorme regio worden teruggebracht naar drie of vier uur. Nu is het tijdverschil tussen bijvoorbeeld Moskou en de havenstad Vladivostok in het Verre Oosten, het eindpunt van de Transiberische Spoorlijn, zeven uur.

Vermindering van het aantal tijdzones is een idee dat in Siberië steun geniet. Als dit gebeurt in de meest radicale vorm, door de vorming van één tijdzone met de Oeral, zal dit ingrijpende gevolgen hebben voor de inwoners in met name de meest oostelijk gelegen gebieden. Zij zullen een drastisch andere dagindeling krijgen dan de meeste andere bewoners van Moeder Aarde.