Rusland: van zomervoetbal naar wintervoetbal

René Does

Laten we beginnen met het voetbal. Dit lijkt het motto van de in de laatste twee jaar zo gepropageerde modernisering van Rusland. Het Russische voetbal gaat namelijk binnenkort over van een zomercompetitie naar een wintercompetitie. Dit besloot de Russische Voetbalbond op 13 september 2010.

De Russische voetbalcompetitie liep tot nu toe altijd van maart tot november. De nieuwe competitie start in het voorjaar van 2011 en loopt tot het voorjaar van 2012. Ze zal drie rondes omvatten. Daarna zal het Russische voetbal vanaf de herfst van 2012 gelijk lopen met de West-Europese voetbalkalender.

In het overgangsjaar zal de Russische Premier League na afhandeling van de twee reguliere rondes in het najaar van 2011 opgedeeld worden in twee competities, waaraan respectievelijk de bovenste acht en de onderste acht clubs in de eindstand zullen deelnemen. De bovenste acht gaan strijden voor de plaatsen in de Europese kampioenscompetities, de Champions League en de Europe League.

In de competitie van de onderste acht zullen de laatste twee degraderen naar de Eerste Divisie. De nummers 13 en 14 (5 en 6 in de nacompetitie) zullen met de nummers 3 en 4 van de Eerste Divisie gaan strijden om het laatste te vergeven startbewijs in de Premier League van het seizoen 2012-2013, dat dus een wintercompetitie zal worden.

Er wordt al langer over het plan gesproken, maar de nieuwe voorzitter van de Russische Voetbalbond (FSB), Sergej Foersenko, de oud-voorzitter van Zenit Sint Petersburg, heeft er vaart achter gezet. De voordelen die hij in de overgang ziet zijn: vergroting van de commerciële aantrekkelijkheid van het Russische voetbal, meer televisiekijkers (want ook de Russen gaan 's zomers op vakantie), de synchronisatie van zowel de Russische voetbalkalender en als de transferperiodes met die in de rest van Europa, en bovendien de modernisering van de voetbalinfrastructuur. Dit laatste is belangrijk vanwege de Russische wens om het WK Voetbal in 2018 of 2022 te organiseren.

In het bestaande systeem duurt het voor Russische clubteams negen maanden voordat zij mogen deelnemen aan de Europese competities waarvoor zij zich via de nationale competitie geplaatst hebben. In het nieuwe systeem zal deze periode dus ook voor Russische clubs verkort worden tot twee à drie maanden.

Het zal echter niemand zijn ontgaan dat Rusland strenge winters heeft en daarom een zomercompetitie kent. In het Europese deel van het land zijn wintertemperaturen van min dertig heel gewoon en in Siberië wordt gemakkelijk de min veertig of zelfs de min vijftig gehaald.

De FSB wil dit probleem opvangen door de bouw van daken boven voetbalstadions en het aanleggen van verwarmde kunstvelden. Tot 2018 wordt daarom 9,4 miljard roebel (ongeveer 240 miljoen euro) voor de modernisering van de Russische voetbalstadions gereserveerd.

Op de vergadering van de FSB van 13 september 2010 was er één tegenstem, namelijk van Nikolaj Tolstych, de voorzitter van de Professionele Voetballiga (PFL), die de clubs in de Eerste Divisie en de Tweede Divisie vertegenwoordigt. Ook de voorzitter van de Siberische club Tom Tomsk, Joeri Stepanov, maakte zich zorgen. Hij vraagt zich af hoe zijn club, die toch al in de financiële problemen zit, zich zo snel kan aanpassen aan de nieuwe voetbalkalender.

De tegenstanders stellen dat de verkeerde volgorde is doorgedrukt. Eerst zou de infrastructuur moeten worden aangepast en pas dan de nieuwe voetbalkalender ingevoerd. De plannen van de FSB zijn daarom in hun ogen niet goed.

Mochten de gedachten en gesprekken over de modernisering van Rusland tot nu toe vooral een theoretische exercitie lijken, in het Russische voetbal zal de modernisering binnenkort worden afgedwongen.