Mira Feticu
Lief kind van mij
Uitgeverij De Geus
Breda 2012
224 blz.
ISBN 9789044519822
€18,99

Zoektocht naar redding

Marlies Ootes

'Dit boek spat echt van zinnelijkheid en hartstocht uit elkaar', luidt de aanbeveling van Abdelkader Benali op de cover van Lief kind van mij. Met name die zinnelijkheid is in het boek van de Nederlands-Roemeense schrijfster Mira Feticu (1973) absoluut aanwezig.

Een meisje groeit op in een Roemeens dorp. Van jongs af aan voelt ze zich anders, een buitenstaander. Haar leven draait om literatuur, waarin ze de echte wereld kan vergeten, en haar vader. Niets wil ze liever dan het hart van haar vader veroveren, trots in zijn ogen zien en een aai over haar bol. In werkelijkheid krijgt het meisje weinig aandacht van haar ouders, brengt een groot deel van de dag alleen door en wordt op het moment dat ze meer vrouw wordt dan haar vader kan verdragen naar een internaat gestuurd.

Ook hier draait het leven om de gunst van de man. Afvallen is hiervoor volgens de meisjes een absolute noodzaak, met als mooie bijkomstigheid dat deze bezigheid afleidt van het feit dat er sowieso nauwelijks iets te eten is in het internaat. Een maand lang slechts brood met mosterd eten zodat je een bontjasje op de rommelmarkt kunt kopen is een offer dat je brengt in de hoop te worden gered. 'Papa wilde mij ook redden, hij wilde me veilig thuisbrengen, tenminste wanneer hij niet dronken was, anders moest ik hem redden, hem veilig thuisbrengen.'

Deze zoektocht naar redding brengt het meisje uiteindelijk naar Nederland, waar ze met haar man een gezin sticht. Ook dit blijkt niet de definitieve redding als hij uiteindelijk van haar scheidt. Opnieuw is ze teleurgesteld in zichzelf omdat ze er niet in is geslaagd een man dat te geven wat hij nodig had.

Haar overgebleven hoop is haar dochtertje, waarvoor ze leeft, waar haar dag om draait en waaraan ze zich vastklampt. Zal ze ooit geloven dat ze ook zichzelf kan redden, dat ze daar geen man voor nodig heeft? Zal ze ooit beseffen hoeveel ze heeft bereikt, dat ze heeft gestudeerd, zichzelf in leven heeft gehouden zonder steun van anderen, een nieuw bestaan heeft opgebouwd in een vreemd land?

Hoeveel zinnelijkheid Benali ook in het boek vindt, Lief kind van mij is vooral ook een ontzettend treurig boek. De eerlijke beschrijving van zoveel verdriet, pijn en teleurstelling, van zoveel liefde die nooit is waargenomen, gedeeld en geleefd. Het stompt je in je maag, beukt op je hart, sleept je mee en laat je uiteindelijk volledig lamgeslagen achter. Kies er het juiste moment voor, en laat je meezuigen in absolute openhartigheid.