cover boek

Jan Willem Bos
Op bezoek in… Roemenië
KIT Publishers
Amsterdam 2008
48 blz.
ISBN 978 90 6832 469 3
€14,50
cover boek

Bronja Prazdny
Op bezoek in… Bulgarije
KIT Publishers
Amsterdam 2008
48 blz.
ISBN 978 90 6832 451 8 3
€14,50

Boulevard Tochtgat

Greetje van der Werf

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam is de uitgever van Wereldreeks voor kinderen, een serie informatieve landenboeken voor scholieren vanaf ongeveer 12 jaar. Binnen deze serie zijn tot nu toe twaalf delen over landen in Europa verschenen, waarvan tien in Oost-Europa (de overige twee gaan over Nederland en België). Onlangs verschenen de delen Roemenië en Bulgarije.

Inhoudelijk gezien bevat de Wereldreeks Europa de klassieke land- en volkenkunde, ingedeeld in de hoofdstukken Geschiedenis, Land, Steden, Vervoer, Mensen, Onderwijs, Keuken, Economie, Toerisme en Natuur. Kinderen kunnen de aardrijkskundige informatie tot zich nemen zoals ze gewend zijn: al zappend.

In de Wereldreeks gaan tekst en beeld samen op. De bladspiegel is vol kleurige foto's van het betreffende land en de tekst is verdeeld in kleine blokjes, hier en daar in de vorm van het bekende gele plakbriefje. Ieder deel heeft twee landkaarten aan de binnenzijde van het omslag; het betreffende land groot en overzichtelijk voorin, en de kaart van Europa, met het besproken land rood omlijnd, achterin.

De toon waarop de kinderen aangesproken worden, is gelukkig niet kinderachtig en (uiteraard) ook niet somber, al schuwt Jan Willem Bos, auteur van het deel over Roemenië, het niet om ook de minder mooie kanten van het land te beschrijven. De Roemenen waren blij met alle veranderingen van na de val van het communisme, zegt hij. Roemenië werd lid van de NAVO (2004) en de EU (2007), 'waardoor ze het gevoel krijgen weer echt bij het Westen te horen'. Roemenië werd 'vrij en democratisch', maar 'er is nog veel armoede en de salarissen zijn laag in vergelijking met landen als Nederland'.

Naast deze wat zwaardere kost, staat in Op bezoek in… Roemenië ook veel informatie die niet per se nuttig is, maar voor kinderen wel leuk om te weten, zoals: 'De Roemeense havenstad Constanta heeft een stedenband met Rotterdam. Als je in Rotterdam in de Maas springt, kun je via de Rijn, het Mainz-Donaukanaal, de Donau en het Donau-Zwarte Zeekanaal naar Constanta zwemmen - maar dat is wel een afstand van ruim 2000 kilometer!'

Het paleis dat Ceausescu voor zichzelf in Boekarest liet bouwen, schrijft Bos in het hoofdstuk Geschiedenis, is het grootste gebouw van Europa en het op één na grootste ter wereld. Alleen het Amerikaanse Pentagon is groter. Maar de 150 meter brede toegangsweg, die de Boulevard van de Overwinning van het Socialisme zou gaan heten, werd door de Roemenen gewoon 'Boulevard Tochtgat' genoemd.

Ook in het deel over Bulgarije, geschreven door Bronja Prazdny, worden luchtige weetjes gecombineerd met serieuze zaken. In het hoofdstuk Land wordt de naam 'Balkan' uitgelegd. 'Balkan' is de naam van zowel het Zuidoosten van Europa als het gebergte dat hier ligt. Balkan is Turks voor 'beboste berg'.

De Bulgaren zelf gebruiken de naam 'Balkan' alleen als geografische aanduiding voor het schiereiland waartoe Bulgarije behoort. Voor het Balkangebergte, dat dwars door Bulgarije loopt, gebruiken ze de naam 'Stara Planina' (Oude Berg). Of dit met de bijna vijf eeuwen van Turkse overheersing (1396-1878) te maken heeft, vermeldt Prazdny niet. Wel zegt ze het jammer te vinden dat de naam 'Balkan' tegenwoordig een negatieve bijklank heeft. 'Alle oorlogen in dit gebied worden "Balkanoorlogen" genoemd, waardoor "de Balkan" nu ongeveer gelijk staat aan "kruitvat".'