Thailand van Europa?

Vlad Nicolae

RoemeniŽ werd onlangs opgeschrikt door een schandaal van proportie: de Amerikaanse historicus Kurt Treptow zou samen met zijn Roemeense vriendin Tatiana Popovici meerdere kinderen seksueel misbruikt hebben en verschillende handelingen op foto- en filmmateriaal vastgelegd hebben.

De Amerikaan, die aan het hoofd stond van een culturele stichting, zal terecht moeten staan voor het seksueel misbruiken van twee meisjes van 10 en 14 jaar. Zij lijken slechts twee gevallen te zijn in de reeks kinderen die door Popovici meegelokt werden met kleine sommen geld en snoep.

Omdat voor de zoveelste keer een buitenlandse burger bij een dergelijk schandaal betrokken is, vreest premier Adrian Nastase dat RoemeniŽ in het buitenland langzamerhand het imago van 'een pedofielenparadijs' krijgt. 'Als het mogelijk zou zijn de doodstraf in te voeren, zou ik daar een voorstander van zijn, voor pedofielen! Wie hier op seksuele reis naar toe komt, moet er rekening mee houden voor de rest van zijn leven hier te zullen blijven!', verklaarde een woedende premier tijdens een pleidooi voor strengere straffen.

De afgelopen jaren zijn straatkinderen steeds vaker het slachtoffer van 'sekstoeristen'. Hun aantal wordt in Boekarest op 1500 geschat en hoewel je zou verwachten dat het gaat om weeskinderen is zeker 60 procent 'gewoon' van huis weggelopen vanwege armoede, huiselijk geweld, alcoholisme en werkloosheid van de ouders.

Omdat de kinderbescherming faalt, komen deze kinderen op straat terecht waar ze vaak ten prooi vallen aan mensenhandelaren of ze worden gebruikt voor het bedelen en de prostitutie. De laatste jaren lijken steeds meer straatkinderen het slachtoffer te worden van seksueel misbruik door volwassenen.

Reeds in 1996 trok de organisatie Save the Children aan de bel: voor 65 procent van de straatkinderen was de prostitutie een middel van bestaan, terwijl de gemiddelde leeftijd waarop die kinderen seksueel actief werden op 10-11 jaar lag. Uit verklaringen van de kinderen bleek dat er in Boekarest sprake was van een groep van vaste klanten van rond de 50 personen, waarvan velen buitenlands waren.

Die trend lijkt zich te hebben voortgezet: de straatkinderen zijn een makkelijke en goedkope doelgroep voor buitenlanders, terwijl zij voor de kinderen juist 'goede klanten' zijn. Steeds vaker hebben de Roemeense media gevallen van 'meegaan met een buitenlander' aan het licht gebracht: een Engelse priester, Zwitserse en Franse zakenlieden, Belgische medewerkers van hulporganisaties.

Niemand zal beweren dat pedofilie onder Roemenen niet voorkomt. Er valt echter niet te ontkennen dat er aan de lopende band gevallen aan het licht komen waar buitenlanders betrokken zijn.

Er moet veel gedaan worden om te voorkomen dat RoemeniŽ het Thailand van Europa wordt. Strengere straffen kunnen overwogen worden, maar de premier zal ook onder ogen moeten zien dat het oplossen van dit sociale probleem begint met het opzetten van een systeem van kinderbescherming en opvang.

Omhoog
Terug naar archief