Anettka: het nieuwe sekssymbool van Hongarije

László Marácz

De dertigjarige talkshowpresentatrice Anettka, in het echt Anett Fehér genaamd, is het nieuwe sekssymbool van Hongarije. Anettka is te zien op de Hongaarse commerciële zenders Boedapest TV en Viasat3. Zij is momenteel de ster in maar liefst veertien verschillende shows die allemaal rond erotiek en seksualiteit draaien.

Deze golf van erotische programma's met de extravagante Anettka in de hoofdrol zit gemixt tussen de ochtendgymnastiek, series, sport, actualiteiten en andere talkshows. Op verschillende tijden van de dag is Anettka op het scherm te zien. Je kan met Anettka naar bed en je kan met haar opstaan. Haar best bekeken shows zijn Schokkend wakker worden om zeven uur 's ochtends en Schokkend in slaap vallen, dat 's avonds om elf uur wordt uitgezonden.

De jonge vrouw met het jongensachtige kapsel ontvangt haar gasten in uitdagende kleding. Vaak in een losgeknoopt leren jack waar haar kleine borsten uitsteken, of ze draagt een strakke zwarte push-up bh en een wit slipje.

In haar talkshows worden prominente gasten uit de politiek en media uitgenodigd, die ze uithoort over hun intieme gewoontes terwijl zij al liggend op de sofa zich ontdoet van het weinige dat ze aan heeft. Naakt stelt ze onthullende vragen aan haar gasten, die zich hierbij niet altijd even gemakkelijk voelen.

De bliksemcarrière van Anettka is de droom van veel jonge vrouwen in Hongarije, waar de huidige recessie met name jongeren treft. Anett Fehér studeerde Russisch en geschiedenis aan de Pedagogische Hogeschool van Eger. Al gauw kwam ze er echter achter dat met lesgeven op een lagere school geen droog brood te verdienen valt. 'Ik verdiende te weinig om fatsoenlijke kleren en een paar schoenen te kopen, cola kon ik alleen in het weekend kopen.'

Anettka probeerde haar geluk bij de media. Ze werd aangenomen als presentatrice en nieuwslezeres bij Boedapest TV. Al gauw werd ze gelanceerd als talkshowhost van erotische programma's. En met succes. Haar provocerende optredens lokken veel reacties uit. Bewondering, irritatie, maar ook regelrechte haat. Boedapest TV vaart er wel bij. De kijkcijfers van de zender zijn sinds Anettka zo'n twee jaar geleden met haar shows begon, stormachtig gestegen.

Anettka, die met haar 158 cm klein van stuk is, weet zelf ook wel dat ze eigenlijk niet beantwoordt aan het prototype van een sekssymbool. 'Je zou een wat stevigere boezem en aantrekkelijkere, langere dijen verwachten'. Anettka is echter veel meer dan een gewone pin-up girl. Haar programma's zijn grensverleggend en taboedoorbrekend op het terrein van de erotiek en seksualiteit. In haar programma's komt bijvoorbeeld regelmatig homoseksualiteit aan de orde, een onderwerp waarop in Hongarije nog steeds een zwaar taboe rust.

De discussie over het programma en de onderwerpen gaat de hele dag door op haar website. Op de website kan iedereen met vragen over erotiek en seksualiteit terecht. Verder staan er ook een aantal pikante foto's op de site, zoals foto's van masturberende vrouwen die zich verheerlijken aan Anettka en natuurlijk de naaktfoto's van Anettka zelf.

Anettka is omstreden. Op de website worden ook de e-mails geplaatst van kijkers die helemaal niet zo enthousiast zijn over haar naakte optredens. Sommige krijgen de zenuwen van het programma en verwijten Anettka hoerig gedrag. Veel kijkers bellen naar de directie van Boedapest TV met de vraag waarom Anettka de presentatie in haar blootje doet.

Ook haar stijl van presenteren ligt onder vuur. 'Ze maakt haar zinnen niet af en slaat met de regelmaat van de klok obsceen taalgebruik uit.' Anettka had al diverse malen een conflict met de zedencommissie van de mediaraad vanwege 'onsmakelijke en obscene taferelen' in haar shows en het nuttigen van alcohol en sigaretten.

Sommige tv-critici vinden het verschijnsel Anettka een dieptepunt in de geschiedenis van de Hongaarse televisie. Anettka gaat luchtig om met deze kritiek: 'De meeste mediapersoonlijkheden in Hongarije zijn grijs en kunstmatig. Niemand durft zichzelf te zijn en iedereen probeert algemeen beschaafd Hongaars te spreken.' Voor geschokte kijkers heeft ze het volgende advies: 'Er zit een knop op de tv, de ballen.'

Anettka zal volgens haar eigen inschattingen nog lang op de Hongaarse televisie te bewonderen zijn. 'Er zijn niet zo veel vrouwen die naakt willen presenteren en nog veel minder die in hun nakie geconcentreerd hun werk kunnen blijven doen.'

Website: www.anettka.com

Omhoog
Terug naar archief