Rijkste man Bulgarije vermoord

Hellen Kooijman

De moord op de Bulgaarse miljardair Ilija Pavlov veroorzaakte in Bulgarije een kleine aardbeving. Pavlov, president van het meest invloedrijke zakenimperium van Bulgarije, MultiGroup Corporation, werd op vrijdag 7 maart vermoord door een sluipschutter in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Pavlov was 42 jaar, getrouwd en had drie kinderen.

De voormalig nationaal kampioen worstelen werd beschouwd als de rijkste man van Bulgarije en één van de rijkste van Oost-Europa. MG Corporation geeft emplooi aan 12.000 werknemers en het totale vermogen van het bedrijf wordt geschat op 1,5 miljard dollar.

De bedrijvengroep heeft tentakels in bijna alle economische en financiële sectoren van Bulgarije: het bankwezen, de kolen- en staalindustrie, chemische bedrijven, de gas- en olie-industrie, de elektriciteitvoorziening en de landbouw, met name de graan en suiker verwerkende industrieën.

MG Corporation heeft tevens kantoren in Washington, Rusland en Zwitserland. Minstroy Mining Company, een onderdeel van de groep, houdt zich bezig met de exploitatie van mijnen in onder meer Afrika. Balkanmachinery Holding, een ander onderdeel, is hoofdaannemer in verschillende bouwkundige projecten in Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische staten. Samen met het Russische bedrijf Gazprom vormt de groep een consortium dat een dikke vinger heeft in de distributie van aardgas.

In Bulgarije is MG Consortium vooral actief in de toeristensector. Multigroup's Tourist Holding bezit twee van de belangrijkste toeristische winstgevers in Bulgarije: Grand Hotel Varna in de gelijknamig badplaats aan de Zwarte Zee en het voormalige staatsbedrijf Balkantourist.

Het is in die sector dat velen de moordenaar van Pavlov zoeken. Hij zou neergeschoten zijn door concurrent TIM, die eveneens belangen heeft in de vakantieoorden Sint Konstantijn en Elena.

Nog minstens zes andere theorieën over de dader doen de ronde. Volgens de buitenlandse pers heeft de dood van Pavlov te maken met de moord op de voormalige Bulgaarse premier Andrej Loekanov in 1996. Van deze moord zijn twee Oekraïners en drie Bulgaren beschuldigd. Pavlov getuigde een dag voor zijn dood tegen hen.

Een ander hypothese gaat ervan uit dat Pavlovs vrouw Darina het doelwit was. Darina Pavlova heeft haar eigen mode-agentschap, Megatalent, dat de rechten heeft op de Miss Bulgarije-verkiezing. Het agentschap is in een strijd verwikkeld met een ander mode-agentschap, Visages Models Group.

De meest opzienbarende versie komt wellicht van de Macedonische krant Dnevnik. Volgens deze krant zou Pavlov betrokken zijn geweest bij de mislukte moordaanslag op de voormalige Macedonische president Kiro Gligorov aan het einde van de jaren negentig.

Een even spectaculaire hypothese gaat uit van politieke motieven. Pavlov zou de Bulgaarse premier en voormalige tsaar Simeon Saksekoboergotski geld afpersen. De premier zou torenhoge gokschulden hebben bij één van de aan de MG-Corporation gelieerde casino's in de Verenigde Staten.

Het meest voor de hand liggend lijkt toch dat Pavlov slachtoffer is van een ordinaire maffiaoorlog. Terwijl de meeste Bulgaren hem zo niet willen noemen, zette de buitenlandse pers de miljardair neer als een maffiafiguur.

Ook de Bulgaarse politie laat doorschemeren dat ze in de richting van een maffiastrijd zoekt. De hoogste politiechef, Bojko Borissov, zei na de moord: 'Bulgarije staat aan de rand van een gangsteroorlog.' Maar, zo liet deze in Bulgarije enorm populaire boevenjager weten: 'We sluiten niets uit.'

Omhoog
Terug naar archief