Seksslavernij anno 2003

Vlad Nicolae

In Roemenië is de prostitutie booming business. De media berichten vaak over prostitutie- en mensenhandelnetwerken die vrouwen, vaak minderjarig, naar het buitenland vervoeren om ze daar in bordelen te laten werken. Ook verbaast het niemand dat in vele gevallen de meisjes onder valse voorwendselen naar het buitenland gebracht worden. Maar dat men zonder al te veel moeite voor 400 dollar in Boekarest een vrouw kan kopen, schokte de Roemenen.

Vanaf 13 februari kon iedereen in een serie televisieprogramma's zien hoe undercover journalisten een kijkje namen in de duistere wereld van de prostitutie in Boekarest. Het programma Reporter Incognito bracht schokkende scènes in de huiskamers.

Te zien was hoe in achterkamertjes van vervallen huizen, bewoond door zigeuners, in wijken die rijp lijken voor de sloop, meisjes vastgehouden worden die eenvoudigweg het bezit zijn van hun pooier. Ze worden geslagen, krijgen weinig te eten, zien niets van het opgebrachte geld en worden van tijd tot tijd doorverkocht aan andere pooiers of aan een klant.

Het Roemeense volk was getuige van een deal, waarbij de reporters een vrouw van twintig jaar oud, Diana, kochten. 'Kom op vriend, voor 400 dollar is ze van jou. Als je wilt, kan je haar eerst uitproberen!', prees hij zijn 'handelswaar' aan.

Het programma toonde ook aan dat de pooiers slechts een schakel zijn in een netwerk waarin velen verschillende taken hebben. Taxichauffeurs keken er bepaald niet van op toen de twee reporters, van wie één zich als buitenlandse toerist voordeed, vroegen of hij 'iets van rond de vijftien jaar wist'. 'Natuurlijk broeder, ik regel het wel! Maar gaat hij met haar naar een hotel? Dan moet hij ze daar wel omkopen, 20 dollar de receptie en 10 dollar voor de beveiliging'.

Een sleutelrol wordt gespeeld door corrupte politieagenten. De reporters onderhandelen nog met de pooier over de koop van Diana als een politieauto op nog geen tien meter stopt. De pooier maakt duidelijk dat ze niets te vrezen hebben: 'Geen probleem. Het zijn vrienden van me, ik regel het wel.' Een aantal dagen later wordt hij gefilmd tijdens een praatje met een aantal agenten bij hun auto.

Zolang het politieapparaat de corruptie binnen het eigen corps niet onder ogen wil zien, is er weinig hoop dat de prostitutie in Roemenië in omvang zal afnemen.

Omhoog
Terug naar archief