Goedkoop vliegen naar Oost-Europa

Tijana Prokic

Easyjet, Ryanair, Virgin Express: iedereen kent deze namen uit de reclames en van het internet. Dankzij deze goedkope luchtvaartmaatschappijen kunnen Europeanen tegenwoordig voor luttele euro's naar het andere eind van Europa vliegen. En er komen sinds de oprichting van SkyEurope steeds meer goedkope bestemmingen in Oost-Europa bij.

Het goedkope vliegverkeer leek zich tot voor kort te beperken tot West-Europese steden en populaire vakantieplaatsen, want budgetschappijen vliegen naar luchthavens die de minste luchthavenbelasting heffen en naar de plekken waar de toeristen het liefst naar toe willen.

Hoewel Praag of Bratislava in kilometers hemelsbreed veel dichter bij Amsterdam liggen dan de meeste Easyjet-bestemmingen, waren er opmerkelijk genoeg geen goedkope vluchten naar deze steden. Ik erger me al tien jaar aan het feit dat ik voor een retourtje Belgrado 300 euro moet betalen, terwijl ik voor 50 euro naar Rome kan vliegen.

Tot voor kort was er geen enkele luchtvaartmaatschappij die goedkope vluchten naar Oost-Europa aanbood. Waarschijnlijk waren er te weinig passagiers, te veel administratieve problemen en niet genoeg investeerders, want een luchtvaartmaatschappij beginnen is een kostbare onderneming, zeker gezien de enorme concurrentie in deze branche.

Met het vooruitzicht van de toetreding van acht Oost-Europese landen tot de Europese Unie moest het voor buitenlandse investeerders makkelijker en aantrekkelijker worden om te investeren in deze landen. Gezien de groeiende zakelijke interesse en de hieruit voortvloeiende vraag naar vluchten naar Oost-Europa werden ook Praag, Boedapest en Bratislava vanzelfsprekende bestemmingen voor zulke goedkope luchtvaartmaatschappijen.

Op 13 februari 2003 heeft Oost-Europa dan ook zijn eerste goedkope luchtvaartmaatschappij gekregen: SkyEurope. De grote investeerders in de financieringsfondsen van SkyEurope zijn de European Bank for Reconstruction and Development, de Europese Unie en de Nederlandse ABN-Amro Bank. SkyEurope is in feite een Slowaakse onderneming waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Bratislava.

Het geheel is opgezet door Alain Skowronek en Christian Mandl met als doel om goedkope vluchten ook mogelijk te maken voor Oost-Europeanen. Skowronek heeft al langer ervaring in de luchtvaartbranche. Hij was manager verkoop en marketing voor de eerste goedkope luchtvaartmaatschappijen in Europa en is onlangs door het tijdschrift Bussiness Week uitgeroepen tot succesvolste jonge manager van Europa. Mandl is de directeur van Danube Consulting, dat het aantrekken van investeerders in Slowakije als doel heeft.

SkyEurope vliegt nu al naar achttien verschillende bestemmingen in twaalf landen, maar er zullen er voor dit zomerseizoen weer een aantal bijkomen. De vloot bestaat uit zeven Boeings 737-500 en zes Embraers 120 van de gelijknamige Braziliaanse vliegtuigbouwer. Geen Chinese toestellen uit jaren zeventig dus.

Voor mensen die bang zijn om met een nieuwe, onbekende maatschappij te vliegen is er geen reden tot paniek. Sinds de oprichting hebben al 60.000 mensen met SkyEurope gevlogen. De maatschappij is een groot succes.

Omhoog
Terug naar archief