Pools voetbal

Bert Wiskie

Veel Polen achten het bereiken van de tweede ronde op het Wereldkampioenschap Voetbal een reŽle optie. Als bijkomstigheid onderstreept dit succes dan de kandidatuur voor de organisatie van het Europees Kampioenschap in 2012, dat de Poolse voetbalbond samen met oosterbuur OekraÔne, ook aanwezig in Duitsland, hoopt binnen te halen. Of dit optimisme gerechtvaardigd is zal de toekomst moeten uitwijzen.

Het grote voordeel van het huidige Poolse nationale elftal is zijn grote onbekendheid. De meeste voetballers van het in rood en wit geklede team spelen bij clubs van de tweede garnituur in buitenlandse competities. Echt aansprekende successen werden in de afgelopen jaren door de nationale selectie niet behaald.

Dit zal de Polen een zorg zijn, want een WK voetbal in Duitsland - vlakbij huis - is een buitenkans voor de fans. Na de teleurstelling in Korea en Japan vier jaar geleden, toen alleen de Verenigde Staten werden verslagen en de Polen na de eerste ronde naar huis moesten, hunkeren de huidige selectie en de achterban naar succes. En de Polen rekenen daarbij minimaal op een tweede plaats in hun groep met Duitsland, Ecuador en Costa Rica. De tweede ronde is dan bereikt.

Een belangrijke stap zou een overwinning op 9 juni tegen Ecuador zijn. Kenners schatten dat land hoger in, maar Polen wist de Zuid-Amerikanen in een vriendschappelijke wedstrijd eind 2005 wel met 3-0 te verslaan. Met een gerust hart kan dan op 14 juni een historische overwinning op Duitsland behaald worden. Het ligt niet in de aard der dingen, maar toch...

De Polen mogen zich rijk rekenen als underdog. De Mannschaft onder de fel bekritiseerde JŁrgen Klinsmann staat onder grote druk en de Polen kennen het Duitse voetbal van haver tot gort. Poolse spelers spelen traditioneel graag in de Bundesliga. Voeg daarbij de Poolse voetbalstijl, waarbij de tegenstander bewust het spel gelaten wordt om dan zelf genadeloos toe te slaan, en een verrassing ligt op de loer.

Reken er maar op dat de dvd met de recente Duitsland-Italie (1-4) door de technische staf tot in den treure is geanalyseerd. Polen zal tegen Duitsland geen aanspraak maken op de titel 'wereldkampioen balbezit'.

Costa Rica moet ten slotte als vierde land in groep A verslagen worden, maar geldt vooralsnog als een onberekenbare outsider. Tegen beide Zuid-Amerikaanse landen hebben de Polen wel een massale aanhang op de tribunes en spelen ze in feite thuiswedstrijden.

En de Polen hebben zich eerder goede rekenaars betoond. In de kwalificatiereeks werd tweemaal met 2-1 van Engeland verloren, maar met verder louter overwinningen op zak was dit ingecalculeerd. Polen plaatste zich als 'beste tweede'. Kansen op de tweede ronde, om dan daar weer Engeland of Zweden tegen te komen, zijn er dus zeker.

Het is aan bondscoach Pawel Janas, zelf 53-voudig international en gehard als coach bij onder meer Legia Warschau, om de juiste formatie en de geschikte speelwijze in het veld te brengen. Dat wordt voor Nederlandse voetbalfans mogelijk een feest van herkenning. Arek Radomski, Ebi Smolarek, Andrzej Niedzielan en de in Rotterdam nog altijd mateloos populaire doelman Jerzy Dudek popelen om zich in de kijker te spelen. Dudek maakte zich onder de Liverpool-fans in 2005 in de finale van de Champions League tegen AC Milan onsterfelijk met zijn dansjes in de strafschoppenserie, toen hij ook de beslissende strafschop van Andrej Sjevstjenko, normaal de ijzigheid zelve, stopte.

Zo'n succes smaakt naar meer. Verdedigen hoef je de Polen niet te leren. Smolarek, tegenwoordig spelend bij Borussia Dortmund, behoort tot de topscorers in de Bundesliga en aanvallers Tomasz Frankowski en Maciej Zurawski zijn spitsen om in de gaten te houden. Voor de paar onbekende spelers die nog in de Poolse competitie spelen is dit wereldkampioenschap het podium om aanspraak op een vet contract bij een buitenlandse topclub te maken.

Polen mag dan relatief onbekend zijn, het nam wel zes keer deel aan een WK. Tweemaal eindigden de roodwitten als derde. Polen en ons eigen Oranje waren de revelaties van 1974. Dit Poolse team, dat in een totaal verregende wedstrijd tegen de latere wereldkampioen Duitsland met 1-0 ten onder ging, is legendarisch. Keeper Jan Tomaszewski, die in de beslissende kwalificatiewedstrijd met kunst- en vliegwerk Engeland op Wembley van een overwinning had afgehouden, de fabelachtig veel scorende middenvelder Kazimierz Deyna en de aalgladde topscorer in 1974, Grzegorz Lato, spreken nog altijd tot de verbeelding.

In 1982 werd dit succes met de latere Juventus-ster Zbigniew Boniek en Wlodzimierz Smolarek (vader van Ebi) herhaald. In die gouden jaren werden tegenstanders als Nederland, met Cruyff en Van Hanegem, het Frankrijk van Michel Platini, BraziliŽ en Engeland door de Polen weggespeeld.

Alleen westerbuur Duitsland werd nooit verslagen. Veel Polen, en ongetwijfeld ook heel veel Oranjefans, achten nu de tijd rijp voor een Poolse overwinning op de Mannschaft.

Omhoog
Terug naar archief