Redactioneel

László Marácz

Dit is de laatste Ablak die verschijnt. Helaas houdt onze subsidie op. Een tijdschrift als Ablak kost nu eenmaal geld, en dat kan niet uit abonnementen en losse verkoop alleen bijeengebracht worden. Hierna volgt nog een gemeenschappelijk nummer met onze grotere broer Prospekt, waar we de afgelopen veertien jaar liefde en leed mee gedeeld hebben. En dan zijn wij echt klaar.

Niet dat de Europeanisering van Midden-Europa en de Balkan klaar is. Verre van dat. De afgelopen veertien jaar hebben we de politiek-maatschappelijke ontwikkelingen in Midden-Europa en de Balkan op de voet gevolgd. De redactie tuurde via een Nederlands venster - Ablak betekent 'venster' in het Hongaars - naar dit stukje Europa.

We verzorgden achtergronden bij de waan van de dag die ook in Midden-Europa en de Balkan heerst; we presenteerden analyses van ingewikkelde politieke processen, maar bovenal probeerden we ook de charme van het gewone leven in dit deel van Europa naar voren te brengen. Dit deden we door volkeren en culturen te beschrijven, vast te leggen in beeldmateriaal en de inwoners van Midden-Europa en de Balkan aan het woord te laten. We waren vaak zelf ter plekke om u te laten meegenieten van culturele evenementen en vooral van de steden die we bezochten.

De laatste Ablak bevat een landenspecial over Slowakije, dat zich de afgelopen jaren economisch voorspoedig ontwikkeld heeft, maar elke dag weer meemaakt dat het niet zo eenvoudig is om een democratische politieke cultuur wortel te laten schieten. Respect voor de rechtsstaat, mensenrechten en de rechten van minderheden zijn een moeilijke zaak als je er weinig of geen ervaring mee hebt.

Namens de redactie van Ablak neem ik afscheid van u. Servus!

Omhoog
Terug naar artikelen