home   home


AGENDA

TENTOONSTELLING

Holocaust in Oekraïne
Tussen 1941 en 1944 vermoordden Einsatzgruppen van de nazi's bijna 1,5 miljoen joden in Oekraïne. Het Mémorial de la Shoah in Parijs maakte over deze gruwelijke geschiedenis de expositie The Mass Shooting of Jews in Ukraine 1941-1944: The Holocaust by Bullets. Anders dan in Polen, waar de joden in vernietigingskampen omkwamen, werden de meeste Oekraïense joden geëxecuteerd en ter plekke begraven. Anders dan in Polen, waar de joden in vernietigingskampen omkwamen, werden de meeste Oekraïense joden geëxecuteerd en ter plekke begraven. De expositie bevat veel historisch beeldmateriaal en authentieke objecten als (machine)geweren, hulzen, kogels en kleding.
-10 september t/m 9 januari 2010
-Nationaal Monument Kamp Vught
-Lunettenlaan 600, Vught
-www.nmkv.nl

  • Nevenprogramma:
  • 11 oktober: de film Everything is illuminated (Leiv Schreiber, Verenigde Staten, 2004)
  • 1 november: lezing door Karel Berkhoff, wetenschappelijk medewerker van het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies. Hij schreef voor de expositie De onbekende massagraven van Oekraïne, dat verkrijgbaar is in Nationaal Monument Kamp Vught.
  • 15 november: debatmiddag 'Grenzen aan de gruwelijkheid' over het gebruik van beeldmateriaal van de Holocaust voor educatie en media; met o.a. Tony van der Meulen (oud-hoofdredacteur Brabants Dagblad) en Hans Laroes, hoofdredacteur van NOS Journaal.
  • 13 december: de documentaire Shoah by bullets, the forgotten history over het onderzoek van Patrick Desbois en zijn team naar de Holocaust in Oekraïne.

Twee werelden uit Rusland
De jubileumexpositie 'Twee werelden uit Rusland' van de Jacques Monasch Art Gallery omvat werk uit de sovjetjaren 1945-1991 van Russische en Oekraïense kunstenaars, dat ter plaatse is aangekocht. Daarnaast is er werk van kunstenaars die recentelijk zijn opgeleid aan Russische en Oekraïense kunstacademies, onder wie Ksenia Tarakanova (1972).
-t/m 21 december
-Keizersgracht 633, Amsterdam
-info@JMart.nl
-www.JMart.nl

Aleksandr Rodtsjenko
Foam Fotografiemuseum Amsterdam presenteert een overzicht van het werk van de wereldberoemde Russische avant-gardist Aleksandr Rodtsjenko. De tentoonstelling omvat meer dan 200 vintage afdrukken waarvan sommige nooit eerder in het Westen zijn getoond. Rodtsjenko (1891-1956) behoort tot de grote vernieuwers binnen de avant-garde kunst van het begin van de twintigste eeuw. Aanvankelijk maakte Rodtsjenko internationaal naam als schilder, beeldhouwer en grafisch ontwerper. Omdat hij ervan overtuigd was dat fotografie het medium van zijn tijd zou worden, koos hij in het begin jaren twintig voor de fotografie. Gedurende de volgende twee decennia ontwikkelde hij een geheel stijl met uitgesproken camerastandpunten, extreme perspectieflijnen en close-ups van verrassende details. Nieuw was ook dat Rodtsjenko grafisch ontwerp als een integraal onderdeel van de fotografie zag. Hierin legde hij het sociale en politieke leven in de Sovjet-Unie vast.
-18 dec. t/m 17 maart 2010
-Foam Fotografiemuseum Amsterdam
-Keizersgracht 609, Amsterdam
-tel. 020 - 5516500
-www.foam.nl


afbeelding van de tentoonstellingAan het Russische hof
De openingstentoonstelling van de Hermitage Amsterdam heeft als thema 'Paleis en protocol in de 19de eeuw', met 1800 objecten uit het moedermuseum in Sint Petersburg. Deze moet u uiteraard gaan zien. De Hermitage Amsterdam is echter veel meer geworden dan alleen een tentoonstellingsruimte. Zo organiseert het museum in de maanden juli en augustus een uitgebreid programma met Russische films, muziek en dans, kooroptredens en een spoedcursus Russische taal. Wilt u op de hoogte blijven van de seizoensprogramma's van de Hermitage (ieder nieuw seizoen een nieuw programma), stuurt u dan een e-mail naar: seizoensprogramma@hermitage.nl.
-t/m 31 januari 2010, dagelijks van 10.00-17.00, woensdag tot 20.00 uur
-Amstel 51, Amsterdam
-www.hermitage.nl

El Lisitski
Het Van Abbemuseum in Eindhoven besteedt de komende drie jaar aandacht aan de Russische kunstenaar, architect, ontwerper, fotograaf en theatermaker El Lisitski (1890-1941). Het eerste deel van de langlopende manifestatie is geconcentreerd op de futuristische opera Overwinning op de zon, die in 1913 in Sint Petersburg in première ging. Kazimir Malevitsj ontwierp hiervoor fantastische kostuums en decors. In 1920, na de Russische Revolutie, werd de opera voor de tweede keer uitgevoerd, dit keer in Vitebsk. Voor deze uitvoering besloot Lisitski het stuk te mechaniseren. Het Van Abbemuseum laat zijn ontwerpen en tekeningen hiervoor zien. De tentoonstelling wordt aangevuld met werk van de andere beroemde kunstenaar uit de Russische avangarde, Kazimir Malevitsj.
-t/m 5 september 2010
-Van Abbemuseum
-Bilderdijklaan 10, Eindhoven
-tel. 040 - 2381000
-info@vanabbemuseum.nl
-www.vanabbemuseum.nl

Galerie Goda
-Weteringschans 69, Amsterdam
-info@goda.nl
-www.goda.nl/nl/index.php

Galeri Rosarta
-Vlaardingweg 62, Rotterdam
-tel. 010 - 415 3789
-www.rosarta.nl

De Twee Pauwen
-Oranjestraat 1, Den Haag
-tel. 070 - 392 5443
-info@detweepauwen.nl
-www.detweepauwen.nl/artists.asp

Chagall-galerie Wuyt
-Spiegelgracht 32, Amsterdam
-tel. 020 - 624 3892
-wuyt@chagall.nl
-www.chagall.nl

Foto uit de collectieRussian Art Gallery Kartina
Deze galerie heeft werken van een vijftiental hedendaagse Wit-Russische schilders en beeldhouwers in stock. Op de website van de galerie is tevens het indrukwekkende levensverhaal van de kunstenaar Nikolaj Sazonov (1895-1972), grootvader van de galeriste, te lezen.
-Westwagenstraat 63, Gorinchem
-tel. 0183 - 666 940
-info@kartina.nl
-www.kartina.nl

Affiche van Viktor Nevezjin uit 1931Gemeentemuseum Helmond
Het Gemeentemuseum Helmond heeft een vaste collectie gewijd aan 'Mens en Werk', een onderwerp waar socialistisch realistische kunst uitstekend in past.'Zo is in Helmond een draaibankwerkster van Viktor Lapin te zien, textielarbeidsters van Vladimir Pantelejev en oliebaronnen in Kazachstan van Machmoet Oesmanov. Drie Russische schilders wier namen nagenoeg niemand in Nederland iets zal zeggen,' schrijft het museum. 'Toch vormen de drie werken een belangrijke aanwinst voor de collectie. De drie Russen schilderden in de tijd van de stalinistische staatskunst, toen de staat bepaalde wat er wel en niet geschilderd mocht worden. Dat is goed te zien aan de werken, waarin arbeid wordt opgehemeld. De ellende van de arbeiders blijft onzichtbaar.'
-Kasteelplein 1, Helmond
-tel. 0492 - 58 7716
-info@gemeentemuseumhelmond.nl
-www.gemeentemuseumhelmond.nl

Foto van MichajlovWasch- en Strijkmuseum
In het Brabantse Boxtel bevindt zich het Wasch- en Strijkmuseum, dat niet alleen de geschiedenis van het wassen en strijken aan de hand van machines laat zien, maar ook door middel van beeldende kunst. Veel twintigste-eeuwse Russische kunstenaars hebben het dagelijks leven afgebeeld, waarin ook aardig wat gewassen en gestreken wordt. In het Wasch- en strijkmuseum zijn mooie voorbeelden te zien.
-Stationsstraat 39-41, Boxtel
-tel. 0411 - 673 417
-info@waschenstrijkmuseum.nl
-www.waschenstrijkmuseum.nl

Van Abbe Museum
Het Van Abbe Museum in Eindhoven heeft een uitgebreide collectie van de Russische avantgardeschilder El Lisitski (1890-1941). Deze Lisitski-collectie is op die van de Tretjakovgalerij in Moskou na, de belangrijkste ter wereld.
-Bilderdijklaan 10, Eindhoven
-tel. 040 - 238 1000
-info@vanabbemuseum.nl
-www.vanabbemuseum.nl

Haags Gemeentemuseum
Het Haags Gemeentemuseum bezit veel werk uit de Triton-collectie, waaronder het werk van Russische constructivisten uit het begin van de twintigste eeuw als El Lisitski, Varvara Stepanova, Ivan Kljoen, Ivan Poeni en Michail Larionov.
-Stadhouderslaan 41, Den Haag
-tel. 070- 338 1111
-info@gemeentemuseum.nl
-www.gemeentemuseum.nl

DANS

Todes - Moscow nights
Dit 'Ballet van de Wind' is een krachtige, energieke en kleurrijke show, waarin 25 topdansers laten zien waarom Rusland bekend staat om zijn voortreffelijkheid in dans. De show presenteert de kracht, de passie en de wilde sensualiteit van het nachtleven in Moskou. De oprichtster en choreografe van Todes, Alla Doechova, heeft een show gecreëerd met prachtige kostuums en lichtspektakel, moderne muziek en een spetterende choreografie.
-18 en 19 december
-RAI, Europaplein 22, Amsterdam
-www.todes.nl

THEATER

De Kersentuin
Op 14 november ging in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag De Kersentuin van Anton Tsjechov door het Nationaal Toneel in première. De regie is van Erik Vos (1929). In De Kersentuin laat Anton Tsjechov zien dat ieder mens op zijn of haar eigen manier met verandering omgaat.
-t/m 13 februari 2010
-door heel Nederland
-tel. 070-3181444
-www.nationaletoneel.nl

MUZIEK

Kerstavondrecital
Maria Lyudko (zang), Anikó Koroknai (orgel) en Georges Devdariani (klarinet) voeren werken uit van Albinoni, Bach, Caccini, Franc, Händel, Haydn, Mascagni, Mozart, Reger, Rossini, Schubert, Stradella, Verdi.
-24 December 2009, aanvang 19.30 uur
-Sluipwijkse kerk, 's Gravenbroekseweg 85, Reeuwijk
-kaarten à € 10,- zijn verkrijgbaar voorafgaand aan het concert bij de ingang van de Sluipwijkse kerk
-Reserveringen bij Gallery Godá (06 532 839 89) of info@goda.nl
-www.goda.nl

Utrechts Byzantijns koor
Het Utrechts Byzantijns Koor is een koor met een lange traditie van liefde voor volksliederen en het klassieke lied uit de Oekraïense zangtraditie.
-info@Utrechtsbyzantijnskoor.nl
-www.utrechtsbyzantijnskoor.nl

Russisch vrouwenkoor Soroki
Soroki ('Eksters') is een internationaal gezelschap bestaande uit tien vrouwen van Russische, Poolse, Franse en Nederlandse afkomst. Zij brengen een meeslepend programma van Russische volksliederen die de ziel beroeren. Soms vrolijk, maar meestal melancholiek, en altijd meerstemmig gezongen. De liederen komen uit heel Rusland - van Archangelsk tot Vladivostok - en beslaan een periode van ver voor de revolutie tot de dag van vandaag. Ze gaan bijna allemaal over de liefde. Het koor staat onder leiding van Raïsa Pintsjoek, die behalve 20 jaar ervaring in het leiden van koren ook haar Russische ziel meebrengt.
-Russisch Vrouwenkoor Soroki
-Voor nadere informatie: 020 - 663 8968 (Eliza Zmijevska)
-E-mail: soroki2001@yahoo.com

Info
Moderne Russische muziek voor een Europees en met name Nederlands publiek:
www.morezvukov.narod.ru

DIVERSEN

Reizigersmiddag
Met Biketracks kunt u op de fiets door Oost-Europa. De landen zijn dit jaar: Estland, Letland en Litouwen, Armenië, Polen, Slowakije, Roemenië, Bosnië, Slovenië en Tsjechië. Ter voorbereiding wordt ieder jaar een reizigersmiddag georganiseerd. De toegang is gratis. Er is geen vast programma, de informatie staat voorop.
-zondagmiddag 13 december, van 14.00 tot 17.00 uur
-Sportcentrum de Pijp, Lissy Ansinghstraat 88, Amsterdam.
-tel. 070 - 415 6355 / 020 - 662 8546
-e-mail: info@biketracks.nl

Foto-website
Op de website van de Amerikaanse fotograaf John Ranard staan reportages over de gevolgen van hiv en aids in Rusland en Oekraïne: www.JohnRanard.com.

Matrosjka Russische jeugdschool voor de kunst
De Russische School voor de kunst is een internationale kunstschool waar kinderen van alle nationaliteiten kunstonderwijs naar Russische methoden kunnen volgen. Na de succesvolle opening dit jaar in Rotterdam is de kunstschool nu ook begonnen in Den Haag en Amsterdam. Er wordt les gegeven in het Nederlands en het Engels. De vakken zijn: dans, theater, tekenen, zang, viool, cello en piano. Aan het einde van de cursus krijgen de ouders een persoonlijk rapport met de bevindingen van elk docent.
-Matrosjka Russische jeugdschool voor de kunst
-Rotterdam, Den Haag en Amsterdam
-tel. 010 - 418 1898 / 06 - 48156402
-e-mail: info@russianschool.nl
-www.russianschool.nl


Samengesteld door Greetje van der Werf