Moskouse reistips voor koningin Beatrix

Tijdens haar staatsbezoek aan Rusland zal koningin Beatrix in Moskou de meest officiële en luxueuze ontvangst krijgen. Het is jammer dat zij uit haar positie niet veel te zien zal krijgen van het alledaagse Moskou. De redactie van Prospekt verzamelde verschillende Moskouse plekjes die onze koningin niet te zien zal krijgen, maar eigenlijk wel zou moeten bezoeken (met de metro!).

IZMAJLOV-PARK
Rondom Moskou liggen tientallen bossen en plassen, maar ook in de stad is natuur te vinden. Bij het metrostation Izmajlovski park ligt het Amsterdamse Bos van Moskou. 's Zomers wagen vele Moskovieten zich zelfs in de poeltjes in het bos op zoek naar verkoeling. Het water is modderig groen, maar dat schijnt hen niet te deren. (Metrostation Izmajlovski Park)

GORKI-PARK
Het is niet de Efteling, maar op de oostelijke oever van de rivier de Moskva ligt het Gorki-park, een combinatie van pret- en wandelpark. Met een achtbaan, draaimolens, een reuzenrad, een spaceshuttle en in de winter een geliefde plek om te schaatsen op Russische schlagers. (Metrostation Park Koeltoery)

KLEDINGMARKT
Op woensdagen is er een enorme kledingmarkt aan de voet van het Loezjniki-stadion. De weg tussen de metro en de markt zelf is ook al één grote bazaar. Overal staan vrouwen tweedehands kleding te verkopen. Wie hier wil gaan shoppen, moet er wel rekening mee houden dat een label 'Nike' helemaal niets zegt over de fabrikant. (Metrostation Sportivnaja)

CHOCOLADEFABRIEK KRASNY OKTJABR
Chocoladefabriek Krasny Oktjabr (Rode Oktober) ligt tussen de oude en de nieuwe Tretjakov-musea, die vanzelfsprekend bezocht dienen te worden om een beeld van de Russische kunst te vormen. Daartussenin even de geur van chocolade opsnuiven bij 'Rode Oktober'. Volgens Russen véél lekkerder dan westerse chocola. De wikkels om de repen en snoepjes zijn in ieder geval prachtig. (Metrostation Park Koeltoery)

LENINMAUSOLEUM
In het hart van de Russische hoofdstad, op het Rode Plein, ligt hij nog altijd opgebaard: Lenin, stichter van de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie en haar stichter bestaan niet meer, maar het gebalsemde lijk van Lenin blijft een belangrijke toeristische attractie. (Metrostation Ochotny Rjad)

RIGA-MARKT
Moskou heeft de reputatie van een criminele stad gekregen, maar over straat lopen in de Russische hoofdstad is behoorlijk veilig. Wie toch iets van criminele spanning wil meemaken, reist af naar de Riga-markt bij het Riga-treinstation, bezoekt de markt en loopt terug naar het centrum de Prospekt Mira af. Bij voorkeur als het schemert. Veel dreigend kijkende jongemannen, gekleed in leren jekkie, sportbroek en met kaalgeschoren koppen, geven een unheimische sfeer aan dit deel van de stad. (Metrostation Rizjskaja)

HOTEL ROSSIJA
Tegen de oostkant van het Kremlin ligt Hotel Rossija, één van de grootste hotels ter wereld. Het is een enorm betonnen slagschip uit de sovjettijd met ellenlange hotelgangen en grauwe hotelkamers. Voor het geopende raam van een hotelkamer doet Journaal-correspondent Peter d'Hamecourt regelmatig verslag. Het Kremlin is dan zichtbaar op de achtergrond. Het is een wonder dat het kapsel van de correspondent niet recht overeind staat, want het gebouw is buitengewoon statisch. (Metrostation Kitaj-Gorod)

Boetyrka
De beroemdste gevangenis van Rusland. Geopend sinds 1771. Veel beroemde gevangenen zaten hier vast, onder wie boerenopstandelingenleider Jemeljan Poegatsjov, schrijver Aleksandr Solzjenitsyn en - recentelijk - mediamagnaat Vladimir Goesinski. De Boetyrka heeft 130 grote cellen voor 33 gevangenen per cel, met permanent 40 tot 50 bewoners, en 300 kleine cellen voor drie tot vijf belangrijke gevangenen, dat wil zeggen bekende Russen en de grootste maffiabazen.

Vier gevangenen hebben ooit een - mislukte - vluchtpoging ondernomen. Alleen de Russische boeienkoning Garri Goedinin wist in 1906 als truc te ontsnappen. Geboeid aan handen en voeten en in de kelder opgesloten in een stalen kist, stond hij na 28 minuten weer buiten de gevangenismuur. (Metrostation Savelovskaja)

SANDOENOV-BADHUIS
Dit badhuis uit de negentiende eeuw is nog altijd het populairste badhuis van Moskou. Het is gelegen in het centrum van de stad, ten noorden van de Koeznetski Most aan de Tweede Neglinny Pereöelok. In een Russisch badhuis gaat het er niet zachtzinnig aan toe: gloeiend hete stoom, ijskoud water, geslagen door veniki (een bos berkentakken) en ter afsluiting een stevige borrel. Je moet van goeden huize komen om dit alles heelhuids te doorstaan. (Metrostation Teatralnaja)

CENTRALE MARKT
Naast het Stary Tsirk (Oude Circus) aan de Tsvetnoj Boelvar bevindt zich een grote overdekte boerenmarkt. Op deze kleurrijke markt veel ingemaakte zuurkool, augurken, knoflook, tomaten en andere rauwkost om de lange Russische winter gezond door te komen. Het ruikt er zoals het op veel plaatsen in Rusland ruikt, maar dan vele malen versterkt, namelijk zuur - heel zuur. (Metrostation Tsvetnoj Boelvar)

VOGELTJESMARKT
De Vogeltjesmarkt (Ptitssji Rynok) aan de Grote Kalitnikovsstraat is vooral op zaterdag- en zondagochtend erg druk. De Moskovieten kopen en verkopen hier hun parkietjes, honden, katten, knaagdieren en vissen in alle soorten en maten. Voorts een compleet assortiment aan huisdierbenodigdheden, nesten jonge hondjes die in kinderboxen getoond worden en grote herdershonden behangen met medailles. Veel waakhonden die de kleine Russische flatjes ontgroeid zijn.

Om er te komen kun je het beste bij de metrohalte op het taxibusje stappen dat klaarstaat, of anders de kleine honden- en poezenkopjes volgen die hier overal uit de jassen steken. (Metrostation Taganskaja)

JAROSLAVL-STATION
Aan het Plein van de Drie Stations liggen drie eindstations van de spoorwegen bij elkaar. Daartussen ligt het plein vol chaos van eetstalletjes, reizigers met enorme hoeveelheden bagage en bedelaars en dronkelappen zonder bestemming.

Ook in architectonisch opzicht is het hier een chaos: de stations zijn elk in een andere stijl gebouwd. Eén van de stations, het Jaroslavl-station, is gebouwd in de stijl van de Jugendstil en is het vertrekpunt van de Transsiberië Expres. Hier verzamelen zich iedere avond de reizigers met een binnenlandse bestemming enkele duizenden kilometers verderop. (Metrostation Komsomolskaja)

VOETBALSTADION DINAMO
Bezoek een voetbalstadion als Spartak, Torpedo, CSKA of Dinamo een wedstrijd spelen. Dat kan nu, want Rusland heeft een zomercompetitie. Registreer dat de veiligheidsmaatregelen er niet minder streng zijn dan bij de grote clubs in West-Europa. Wie geluk heeft, maakt een ware veldslag tussen hooligangroepen mee. Die kans is het grootst als de Moskouse clubs tegen elkaar spelen of tegen Zenit uit Sint Petersburg. Bezoek het stadion van Dinamo. Dat voetbalstadion is gelegen zoals het hoort: midden in een gewone woonwijk. (Metrostation Dinamo)

Omhoog
Terug naar archief