In de rubriek 'Russisch leven' worden korte nieuwsberichten uit Russische kranten en weekbladen weergegeven. Het gaat om zaken die de Nederlandse kranten gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

IJSVISSEN
Russen zijn verwoede vissers. Behalve ontspanning is vissen voor arme Russen ook een manier om het dagelijkse dieet aan te vullen. Ook in de winter, als de rivieren en de meren dicht zijn gevroren, blijven veel Russen vissen. Dit 'ijsvissen' door een wak kan gevaarlijk zijn, want vissers kunnen op een afbrekende ijsschots verzeild raken. Ieder jaar overkomt dit ongeveer 1500 vissers. De grootste groep afgedreven vissers was in februari 2000, toen 971 mensen van twee enorme ijsschotsen in het Ladogameer moesten worden afgehaald.

De reddingsoperaties worden verricht met helikopters van het Ministerie voor Noodsituaties. Dikwijls treffen de reddingwerkers dronken vissers, die een scheldpartij als bedankje hebben. Ook gebeurt het vaak dat geredde vissers eerst hun visvangst in de helikopter gooien alvorens zelf naar binnen te klimmen.

Segodnja, 7-2-2001

STRAATHANDEL
In de postcommunistische tijd heeft het Russische straatbeeld een bijzondere groep handelaren gekregen: de tsjelnoki, individuele straathandelaren die één of twee keer per week naar China of Turkije reizen om consumptiegoederen te importeren voor hun straathandel. Vaak zijn het Oekraïners en Wit-Russen. Vorig jaar werd in deze straathandel een omzet van 10 miljard dollar gedraaid.

Vooral in de eerste helft van de jaren negentig vulden deze handelaren de kloof tussen vraag en aanbod naar sjirpotreb, dagelijkse gebruiksartikelen. Maar toen kwam de roebelcrisis van augustus 1998. Volgens de douane was de import van deze goederen vorig jaar nog maar één achtste deel van die in de jaren vóór 1998. De oorzaak is dat de binnenlandse productie van gebruiksgoederen sinds augustus 1998 goed kan concurreren met importgoederen en dat de kwaliteit van de Russische producten niet meer onderdoet voor die van de importgoederen.

Argoementy i Fakty, 2001, nr. 10

FEESTDAGEN
Rusland heeft tegenwoordig iets meer dan 80 officiële feestdagen. Naast geërfde feestdagen uit de communistische tijd zijn er nieuwe feestdagen, weer toegestane religieuze feestdagen als Kerstmis en Pasen en herleefde feestdagen die een gebeurtenis uit de tsaristische tijd herdenken (vooral militaire veldslagen). Feestdagen worden onderverdeeld in staatsfeestdagen (dit zijn vrije dagen), professionele feestdagen van beroepsgroepen (die worden gevierd op zondagen), religieuze feestdagen (vrije dagen) en 'gewone herdenkingsdagen'.

De Russische machthebbers willen nu een hiërarchie aanbrengen in het grote aantal officiële feestdagen. De belangrijkste nationale feestdag moet Bevrijdingsdag (9 mei) worden. Het probleem hierbij is dat ook de andere voormalige sovjetrepublieken hebben bijgedragen aan de overwinning op de nazi's en dat Rusland de indruk wekt deze triomf te usurperen.

Volgens een opiniepeiling vinden de Russische burgers zelf Nieuwjaar de belangrijkste feestdag van het jaar (54,1 %). Hierna volgen de eigen verjaardag (16%), Pasen en andere religieuze feestdagen (13,4%), Bevrijdingsdag (4,5%) en Internationale Vrouwendag (3,3%). Een belangrijk criterium is of een feestdag een vrije dag is.

Itogi, 19-6-2001

HORECA
In Moskou is het aanbod van café's, bars en restaurants tegenwoordig enorm groot, maar dat is zeker geen landelijk verschijnsel. In de communistische tijd waren kantines van fabrieken, scholen en andere staatsinstellingen de belangrijkste vorm van obsjtsjepit ('maatschappelijke voeding'), namelijk tweederde van de buitenshuis genuttigde maaltijden. Het aantal kantines is echter sterk afgenomen; nu wordt tweederde van de maaltijden buitenshuis genuttigd in de commerciële horeca. De stad Moskou neemt 10 procent voor haar rekening. Zeker buiten de hoofdstad blijven de Russen een volk van thuiseters. 'In een kleine stad is het makkelijker om naar de eigen keuken te gaan dan om honderd roebel te spenderen in een café.'
Argoementy i Fakty, 2001, nr. 33

DOODSOORZAKEN
Het Ministerie van Volksgezondheid heeft voor het jaar 2000 de doodsoorzaken in heel Rusland op een rij gezet. Deze zijn:
Argoementy i Fakty, 2001, nr. 37

Samengesteld door René Does

Omhoog
Terug naar archief