In de rubriek 'Russisch leven' worden korte nieuwsberichten uit Russische kranten en weekbladen weergegeven. Het gaat om zaken die de Nederlandse kranten gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

BOEDDHISME
Het boeddhisme is in Rusland één van de vier officiële godsdiensten. Het land heeft drie boeddhistische deelrepublieken: Kalmukkië, Boerjatië en Toeva. Voor de 150.000 boeddhisten in de hoofdstad Moskou wordt thans de eerste boeddhistische tempel gebouwd. De tempel komt in de wijk Otradnoje in een heel kerkencomplex met een orthodoxe kerk en kapel, twee moskeeën, een synagoge en dus een boeddhistische tempel, die een oppervlakte van 600 vierkante meter en een hoogte van 30 meter krijgt en de ingang - zoals het hoort - op het zuiden heeft.

Izvestija, 17-7-2000

FIETSEN
Fietsen wordt in Rusland langzaamaan populairder. Jaarlijks groeit de fietsenverkoop met zo'n 30 procent. Vorig jaar werden officieel 691.000 Russische fietsen en 54.000 geïmporteerde fietsen verkocht. Samen met de illegale invoer en de niet-geregistreerde fietsenimport uit GOS-landen komt men op een aantal van ongeveer één miljoen nieuwe fietsen in 1999.

Echt groot zal de afzetmarkt voor fietsen nog niet worden: fietsverkopers zeggen tevreden te zijn als jaarlijks één fiets per honderd inwoners zal worden verkocht (Rusland heeft 145 miljoen inwoners). De verkopers onderscheiden twee groepen kopers: de sportieve fietsfanaten en de 'liefhebbers'. Die laatste groep fietsers heeft het voertuig voornamelijk voor dagelijks gebruik op de datsja en op de stille binnenstraten in woonwijken.

Aparte fietspaden zijn in Rusland een onbekend verschijnsel. Wie een fiets wil gebruiken als vervoersmiddel in het verkeer moet leeuwenmoed bezitten, bestand zijn tegen een stroom van claxons en gevloek uit auto's en een gasmasker dragen tegen de benzinewalm. Het bekendste Russische fietsmerk is de Peleton van de gelijknamige fabriek in Penza. Maximum draagvermogen: honderd kilogram.

Itogi, 18-7-2000

MOSKOUSE DORPEN
'Moskou is een groot dorp.' Veel Moskovieten worden kwaad om deze bewering, maar er zit een grote kern van waarheid in. Anders dan het echt geplande Sint Petersburg is Moskou in de loop der eeuwen langzaam uitgedijd over plekken waar dorpen lagen. Veel Moskouse stadswijken zijn naar zulke verdwenen dorpen genoemd, zoals bijvoorbeeld Tjoply Stan, Marjino, Jasenevo en Koezminki.

Binnen de Moskouse stadsgrenzen liggen vandaag de dag nog tientallen dorpen met in totaal duizenden inwoners. Per dorp zijn er meestal enkele tientallen of honderden inwoners. Zo liggen in het noordelijke deel van Moskou dorpen als Vereskovo (137 inwoners), Novo-Podrezkovo (547), Filino (147) en Tsjerkizovo (240). Er zijn een paar hele grote dorpen in de stad, zoals Vnoekovo (14.187 inwoners) in het westen, maar ook enkele tientallen hele kleintjes, bijvoorbeeld Spas in het noordwesten met vier inwoners.

Waarschijnlijk zullen de meeste stadsdorpen verdwijnen in de periode tot 2010, want het stadsbestuur wil de huisvesting en andere stedelijke infrastructuur tot die tijd aanleggen binnen de bestaande stadsgrenzen. Wie eens een Moskous stadsdorp wil bezoeken: neem bus 38 naar Terjochovo. De bezoeker vindt dan echt Russisch dorpsleven bínnen de hoofdstad.

Moskovski Komsomolets, 21-7-2000

GEBOORTEKLINIEKEN
Rond de geboortes van nieuwe baby's doen zich in Rusland sinds het vorige decennium twee tendensen voor. Ten eerste neemt het aantal geboortes snel af. Zo ook in Moskou: het aantal geboortes daalde van 120.000 tien jaar geleden tot zo'n 70.000 in de afgelopen jaren. Ten tweede verlopen geboortes steeds moeizamer. In de hoofdstad gaat slechts 27 procent van de geboortes zonder complicaties gepaard.

De stad heeft 45 geboorteklinieken. Bijna allemaal bieden ze tegen betaling betere en individuele verzorging aan. Wie het kosteloze maar pijnlijke lopendebandwerk wil vermijden kan voor de geboortebegeleiding tegen een prijs van tussen de 9000 en 30.000 roebel (70 tot 250 gulden) een eigen kamer en extra verzorging reserveren. Russen vinden thuisgeboortes nog altijd een barbaars verschijnsel.

Segodnja, 24-7-2000

MISS IVANOVO
Vanwege de textielindustrie met zijn vrouwelijke werknemers staat de stad Ivanovo bekend als de 'bruidenstad'. De verkiezing van Miss Ivanovo kan daarom op extra belangstelling rekenen. Onlangs werd in het stedelijke cultuurhuis Tekstilsjtsjik Miss Ivanovo-2000 gekozen. De parade in badpak is voor de mannelijke bezoekers het hoogtepunt van zo'n feestavond, maar de preutsheid is in Ivanovo nog zo groot dat de deelneemsters in enkele seconden vanachter het podiumgordijn verschenen en weer verdwenen. De parade in witte bruidsjurken duurde langer.

De winnares van de missverkiezing werd de 18-jarige Anna Spiridonova (90-64-91). Ze won een geldbedrag ten hoogte van een nieuwe auto en 'een berg' kleinere geschenken van de provinciekrant Arbeidersstreek. De mannelijke bezoekers en het vrouwelijke dienstpersoneel van de avond zeiden echter toch liever wat vollere vrouwen te zien dan de wat benige fotomodelachtige types van de schoonheidswedstrijd.

Izvestija, 1-8-2000

MILIEUBESCHERMING
In de nieuwe Russische regering is het Staatscomité voor Milieubescherming opgeheven en is de taak van milieubescherming ondergebracht bij het Ministerie voor Natuurlijke Hulpbronnen, dat echter de exploitatie van grondstoffen tot hoofdtaak heeft. Poetin en de regering schijnen nu toch te beseffen dat de afschaffing van milieubeheer als aparte regeringstaak in de moderne wereld niet kan en buitenlandse investeerders niet aantrekt, maar juist afschrikt.

Er wordt nu gewerkt aan de oprichting van een commerciële variant van een milieudepartement onder het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen: de 'Federale staatsinstelling' Gosekspertiza die de ecologische expertise van economische projecten moet gaan uitvoeren. De oprichting van zo'n departement moet ook wel, want deze herfst beslist de Wereldbank over garantiekredieten voor investeringen in de Russische bosbouw en mijnbouw. De Wereldbank geeft geen kredieten voor investeringsprojecten als deze een ecologische expertise niet hebben doorstaan.

Segodnja, 3-8-2000

MAFFIA MARI-EL
De politieke leiders van vier districten in de Wolga-republiek Mari-El, onder wie burgemeester Veniamin Kozlov van de hoofdstad Josjkar-Ola, hebben afgelopen winter waarnemend president Poetin in een open brief verzocht in de republiek de 'criminele noodtoestand' uit te roepen. Zij stellen dat rond president Vjatsjeslav Kislitsyn zo'n sterke maffia is ontstaan dat normaal economisch handelen in Mari-El onmogelijk is geworden. In de afgelopen maanden zijn in de bestuurdersclan rond Kislitsyn de eerste arrestaties verricht.
Argoementy i Fakty, 2000, nr. 31

PROSTITUTIE
In de havenstad Vladivostok is de prostitutie van oudsher een bloeiende bedrijfstak. Officieel zijn in de stad honderd bordelen met tweeduizend werkneemsters geregistreerd. Er zijn echter veel individuele thuiswerksters en ook bordelen die onder andere bedrijfsomschrijvingen seksuele diensten aanbieden ('massage', 'vrijetijdsbesteding', 'woningschoonmaak', 'thuis beddengoed wassen').

Sociale hulporganisaties in de stad schatten dat één op de acht vrouwen in Vladivostok volledig of deeltijds in de prostitutie werkzaam is. Het gemeentebestuur wil grip krijgen op de illegale prostitutie - niet om de prostitutie te vervolgen, maar om belasting te kunnen heffen over deze arbeidsactiviteit.

Segodnja, 4-8-2000
GOUDEN RING
Onder buitenlandse bezoekers, maar zeker ook onder Russische toeristen, is een bezoek aan de Gouden Ring rond Moskou een populaire bestemming voor korte uitstapjes en meerdaagse verzorgde reizen. De 'Gouden Ring' staat voor de oude Russische steden die in ringvorm ten oosten van Moskou liggen in de provincies Moskou, Vladimir, Kostroma, Jaroslavl en Ivanovo.

Het populairst zijn vijfdaagse excursies naar de negen mooiste steden van de Ring: Vladimir, Bogoljoebovo, Soezdal, Kostroma, Ples, Jaroslavl, Rostov Veliki, Pereslavl-Zalesski en Sergijev Posad. Zo'n geheel verzorgde trip kost 4500 tot 5000 roebel (ongeveer 400 gulden). Er zijn ook weekendreizen naar twee of drie steden mogelijk.

Het is echt de moeite waard. Bezoek het Kremlin van Soezdal, het Ipatjev-klooster in Kostroma, de Oespenski- en de Dmitri-kathedraal in Vladimir en het Drievuldigheidsklooster van Sergijev Posad. En drink elandmelk in de elandboerderij van Kostroma. Dit is de enige boerderij ter wereld waar elanden worden gemolken (daar houden elanden niet van). Elandmelk is heel gezond: binnen twintig dagen kan door het drinken van elandmelk een maagzweer worden genezen.

Segodnja, 7-8-2000

SCHOOLERGONOMIE
De Architectuurdienst van Moskou heeft voor de stedelijke klaslokalen na vijf jaar weer nieuwe 'ergonomische parameters' vastgelegd. Men gaat nu uit van een maximumaantal van 30 leerlingen per klas; vijf jaar geleden was dit cijfer nog 25. Leerlingen mogen niet onder een hoek groter dan 35 graden naar het bord kijken (voor het basisonderwijs is een hoek tot 45 graden toegestaan). Het schoolbord moet minstens drie meter breed zijn. De voorste banken moeten minsten 2,4 meter van het bord staan. Tussen banken en ramen moet een afstand van minstens 70 centimeter zijn en tussen banken en zij- en achtermuren minstens een afstand van 1,4 meter. Tussen de banken moet een looppad zijn van meer dan 60 centimeter en de afstand tussen de banken die in rijen staan moet minstens een halve meter zijn.
Moskovski Komsomolets, 16-8-2000

Samengesteld door René Does

Omhoog
Terug naar archief