In de rubriek 'Russisch leven' worden korte nieuwsberichten uit Russische kranten en weekbladen weergegeven. Het gaat om zaken die de Nederlandse kranten gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

LEVENSGELUK
Wat zijn voor de Russen de factoren die het succes en het geluk in hun leven bepalen? De socioloog Vladimir Petoechov deed hiernaar onderzoek in de provincie Tomsk. Volgens hem zijn de resultaten goed toepasbaar op het hele land, omdat Tomsk een gemiddelde Russische provincie is. In de enquête bij het onderzoek noemden de respondenten de volgende factoren die hun levensgeluk schenken:

Izvestija, 16-11-2001

WOLVEN
In 2000 bereikte de populatie van grijze wolven in Rusland het enorme aantal van 50.300, een cijfer dat overeenkomt met de piek in de wolvenpopulatie van eind jaren vijftig. De deelrepublieken Korjakië en Kalmukkië hebben de grootste wolvenoverlast. Veel te veel wolven zijn er ook in de provincies met een landschap van bossteppen, zoals Voronezj en Lipetsk. In de bossen rond Moskou zwerven enkele honderden wolven.

De wolvenpopulatie consumeert jaarlijks 18.500 ton vlees, ofwel 400 treinwagons vol, maar wolven doden hun prooi ook voor hun plezier. Een jager die een mannetjesdier doodschiet, krijgt van de overheid 800 roebel. Een wijfje doet 600 roebel.

Veel natuurbeschermers zijn tegen de jacht op wolven, omdat de dieren een belangrijke sanitaire rol in de natuur vervullen. Maar een Kalmukse schaapherder die in één nacht vijftig schapen kwijtraakt aan wolven, heeft weinig begrip voor dit standpunt.

Argoementy i Fakty, 2001, nr. 49

THEE
Rusland is een echt theeland. Bijna alle Russen drinken thee. Sinds het begin van de vorige eeuw is Rusland het land in Europa waar de meeste thee wordt gedronken. Mondiaal zijn alleen de inwoners van China en India grotere theedrinkers dan de Russen. Jaarlijks wordt per persoon één kilo thee geconsumeerd.

Bijna alle thee wordt geïmporteerd. Binnen Rusland wordt alleen thee verbouwd in de zuidelijke provincie Krasnodar (daar zijn tevens de meest noordelijke theeplantages ter wereld). De helft van de geïmporteerde thee komt uit India. Daarna volgen de thee-importen uit Sri Lanka, China, Kenia en Indonesië.

Van de gedronken thee in Rusland wordt 90 procent geconsumeerd in de vorm van bladerthee en de rest als zakjes thee. Russen zijn geen liefhebbers van theezakjes, omdat ze menen dat ze dan voornamelijk voor het papier betalen en niet voor de thee.

Rossijskaja Gazeta, 18-12-2001

EXTREEM WEER
Moskou heeft in 2001 veel extreme weersomstandigheden gekend. In februari viel 91,2 millimeter sneeuw, 253% van de gebruikelijke hoeveelheid. April was gemiddeld 5,2 graden warmer dan normaal. In mei viel erg veel regen: 111,6 millimeter, 219% van de gebruikelijke hoeveelheid.

In juli was het erg heet, met 22 juli als heetste dag (33,2 graden Celsius). Op 24 juli was er een orkaanachtige storm. September was uitzonderlijk droog: van 12 tot 24 september viel er geen druppel regen. Van 5 tot 18 december was het kouder dan normaal: de gemiddelde dagtemperatuur was de hele periode lager dan min tien graden Celsius.

Moskovski Komsomolets, 19-12-2001

GEBEURTENISSEN 2001
Wat vonden de Russen de belangrijkste gebeurtenissen van 2001? Hieronder volgt hun top10, waarbij meerdere antwoorden gegeven konden worden:
  1. De terroristische aanslagen in de Verenigde Staten (49%)
  2. Het lichten van de onderzeeër Koersk (41%)
  3. De verhoging van de pensioenen en salarissen (26%)
  4. De oorlog in Afghanistan (23%)
  5. Het neerhalen van het Russische passagiersvliegtuig door een Oekraïense raket (19%)
  6. Het vernietigen van het ruimtestation Mir (17%)
  7. De hervormingen in de volkshuisvesting (16%)
  8. De voortdurende 'antiterroristische operatie' in Tsjetsjenië (15%)
  9. De rechtszaak tegen de Tsjetsjeense krijgsheer Salman Radoejev (14%)
  10. De lagere olieprijzen op de wereldmarkt (13%)
Argoementy i Fakty, 2001, nr. 52

RUSSISCHE GEBEURTENISSEN 2001
Wat was volgens de Russen de belangrijkste binnenlandse gebeurtenis van 2001? Hieronder volgt hun top5 (één antwoord mogelijk):
  1. Het lichten van de onderzeeër Koersk (40,6%)
  2. Het neerhalen van het Russische passagiersvliegtuig door een Oekraïense raket (18,5%)
  3. De oorlog in Tsjetsjenië (14,9%)
  4. Het bezoek van president Poetin aan de Verenigde Staten (7,5%)
  5. De perikelen rond de televisiezender NTV (6,6%)
Izvestija, 28-12-2001

MAN EN VROUW VAN HET JAAR
De Russen menen dat niet Osama bin Laden de man van het jaar 2001 is, maar hun eigen president Vladimir Poetin. Hier volgt hun top5 van de 'man van het jaar' (één antwoord mogelijk):
  1. Vladimir Poetin (34,3%)
  2. Joeri Loezjkov (3,9%)
  3. Osama bin Laden (3,3%)
  4. George Bush jr. (1,85%)
  5. Vladimir Zjirinovski (1,5%)
En de top5 van hun 'vrouw van het jaar':
  1. Vice-premier Valentina Matvijenko (14%)
  2. Zakenvrouw en parlementslid Irina Chakamada (9%)
  3. Volkszangeres Alla Poegatsjova (7%)
  4. Presidentsvrouw Ljoedmila Poetina (5%)
  5. Plaatsvervangend speaker van de Staatsdoema Ljoebov Sliska (5%)
Izvestija, 28-12-2001

KERKBEZOEK
Ruim de helft van de Russen zegt gelovig Russisch-orthodox te zijn. Echter, slechts drie procent van de Russen gaat minstens één keer per week naar de kerk. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld gaat de helft van de bevolking wekelijks naar de kerk.

Het is de vraag hoe gemeend alle praatjes over de 'geestelijke wortels' van het Russische volk zijn, zo vraagt de redactie van het liberale weekblad Novoje Vremja (Nieuwe Tijd). 'We geloven in God, maar we gaan niet naar de kerk. Eigenlijk zijn we sektariërs.'

Novoje Vremja, 2001, nr. 52

INTERNET
In december 2001 telde het Russische internet 4.543.605 gebruikers. Dat aantal was een stijging van 50 procent in vergelijking met juli van dat jaar. Het Russische internet kreeg een grote impuls door de 24-uursuitzending van de realitysoap Za steklom (Acher glas), de Russische versie van Big Brother, en van de tekenfilmserie Masjanja (Mult.ru).

Ook adverteerders gaan internet steeds meer als medium gebruiken, bijvoorbeeld door te adverteren op de top20 van Russische internetsites. Kortom, voor het Russische internet was 2001 een jaar van grote investeringen in het nieuwe medium.

Nezavisimaja Gazeta, 18-1-2002

OERJOEPINSK
Het stadje Oerjoepinsk (43.000 inwoners) in de provincie Wolgograd is in de Russische media bekend als het prototype van een Russische provinciale gemeente. Niettemin zegt vice-burgemeester Oleg Gorsjkov: 'In de geopolitiek bestaat de theorie van dode zones, die terzijde van de beschaving liggen. Oerjoepinsk ligt in zo'n zone'.

Maar als hét symbool van de Russische provincie heeft Oerjoepinsk in 2000 een flinke subsidie van George Soros gekregen in het kader van zijn concours 'Kleine Russische steden'. Het gemeentebestuur wil vooral de oude ambachten in ere herstellen. In Oerjoepinsk zijn dat de productie van wollen sjaals en omslagdoeken en van zonnebloempitten. Op het plein voor het gemeentehuis is het standbeeld van Lenin vervangen door het Standbeeld van de Geit.

Voor de jeugd is er weinig te doen in Oerjoepinsk. Zo zegt de 19-jarige Vitja: 'Het is saai bij ons. Er is geen enkel internetcafé, de sportzaal is armoedig en de discotheek in het cultuurhuis is een boerendiscotheek.'

De inwoners van Oerjoepinsk kunnen ook wel de humor zien van hun status als dé Russische provincialen. Zo maken zij posters en plakkaten met teksten als 'Wie niet in Oerjoepinsk is geweest, kent Rusland niet' en 'Ik laat alles in de steek en ga naar Oerjoepinsk'.

Obsjtsjaja Gazeta, 2002, nr. 3

Samengesteld door René Does

Omhoog
Terug naar archief