Echte mannen slaan hun vrouw

Greetje van der Werf Huiselijk geweld, met name tegen vrouwen, is een hardnekkig verschijnsel in Rusland. Omdat het een min of meer geaccepteerd wordt door de Russische samenleving is het 'bijna onmogelijk om hier iets tegen te doen', aldus Jelena Sjitova.

Sjitova is de dagelijks leider van de Vrouwenbond van Barnaoel (hoofdstad van de Siberische regio Altaj). Volgens haar komen er ieder jaar 12.000 tot 14.000 vrouwen om het leven door toedoen van hun echtgenoot of vriend.

Slachtoffers van huiselijk geweld stuiten op een sterk vooroordeel: zij zouden het geweld zelf geprovoceerd hebben en dus zelf schuld hieraan hebben. Vrouwen als Jelena Sjitova, die de kwestie aanhangig maken, worden ervan beschuldigd dat zij 'het probleem vanuit het Westen naar Rusland brengen'.

Volgens haar houden de lokale en landelijke media de hardnekkige vooroordelen rond het huiselijke geweld in stand en wordt nauwelijks erkend dat huiselijk geweld in Rusland een ernstig maatschappelijk probleem is.

De Vrouwenbond van Jelena Sjitova runt in Barnaoel een noodopvangcentrum voor vrouwen. Ze zou graag een permanent opvanghuis voor vrouwen en kinderen openen, maar het is heel moeilijk om de financiering hiervoor rond te krijgen. In heel Rusland zijn ongeveer vijf of zes 'blijf-van-mijn-lijf-huizen' voor vrouwen en kinderen.

De Amerikaanse afdeling van Amnesty International steunt de Vrouwenbond in Barnaoel en andere lokale ngo's in Rusland die proberen iets te doen tegen het huiselijk geweld. Amnesty International heeft ook een beroep gedaan op president Poetin om een nationaal beleidsplan te ontwikkelen dat het geweld tegen vrouwen tegengaat. Dat zou moeten omvatten: staatssteun aan lokale noodopvang, het opzetten van permanente opvanghuizen voor vrouwen en kinderen en het lanceren van een campagne om de burgers bewust te maken van het probleem.

Omhoog
Terug naar archief