300!

Charles Hoedt

De gekte in Sint Petersburg nadert langzaam haar hoogtepunt. Overal door de stad hangen spandoeken en plakkaten met daarop het magische 300-getal. Tegelijkertijd wordt de stad geteisterd door corruptieaffaires en staan de meeste monumenten nog in de steigers. 'Maar er is ook veel opgeknapt. Daar dank ik de stad voor.'

Het laatste nieuws: het internationale vliegveld van Sint Petersburg, Poelkovo, is tijdens het hoogtepunt van het jubileum drie dagen gesloten voor het reguliere vliegverkeer. Van 30 mei tot en met 1 juni om precies te zijn, wanneer onder meer een Europese en een G-8 top in Petersburg plaatsvinden. Reizigers die voor deze periode al een vlucht hebben geboekt naar of vanuit Petersburg, moeten hun reis annuleren.

Ook de luchtvaartmaatschappijen hebben pech, zij lijden elk naar schatting een schade van tussen de 50.000 en 200.000 euro. Alleen de VIP-gasten en delegaties van president Poetin en gouverneur Jakovlev hebben toestemming om te landen.

Er is een hoop kritiek losgebarsten op deze maatregel, vooral omdat het gerucht van het vliegverbod al een tijd de ronde deed. Maar de autoriteiten weigerden het verhaal tot voor kort te bevestigen, ze gaven vooral de media de schuld van het verspreiden van onrustverhalen.

In een poging alle kritiek te pareren, stelde de overheid dat iedereen die het jubileumfeest wil bezoeken naar Moskou kan vliegen om van daaruit een trein naar Petersburg te nemen. Er worden dagelijks vijftien extra treinen ingezet tussen Moskou en Petersburg. Voor het treinvervoer is een extra verhoging van 12 procent voor een treinkaartje aangekondigd.

'Er komen ruim veertig staatshoofden naar Rusland', zegt Joeri Roedenko, vice-voorzitter van het Comitť voor de Voorbereiding van de Viering van de 300ste Verjaardag van Sint Petersburg. 'Zoveel regeringsleiders zijn nog niet eerder bij elkaar geweest op ťťn plek in Rusland. Het is logisch dat er daarom speciale veiligheidseisen gelden.'

Roedenko vertelt dat zijn comitť drie jaar geleden is begonnen met de voorbereidingen. 'Wij organiseren en coŲrdineren.' Dat laatste is geen gemakkelijke opgave, want de organisatie van het jubileum loopt via drie bestuurslagen: federaal, gemeentelijk en lokaal via de negentien stadswijken. 'Van 23 mei tot en met 1 juni vinden meer dan 290 officiŽle evenementen plaats', somt Roedenko op, die het laatste draaiboek laat zien.

Ringweg
Veel - heel veel - gal is er al uitgespuugd over het jubileumfeest. Bakken negatieve publiciteit. Roedenko somt de mislukkingen uit eigen beweging op, aan het begin van het gesprek: de metrolijn die al jaren kapot is, de dam in de Finse Golf die wacht op voltooiing, de ringweg rond Petersburg die hard nodig is om de files in het centrum op te lossen. 'Het is allemaal niet af voor de komende feestdagen. Maar liever later af dan in slechte kwaliteit opgeleverd.'

Ook vele monumenten van Petersburg zijn bij lange na niet gerestaureerd voor het jubileumfeest. 'In drie jaar bleek dat niet haalbaar', aldus Roedenko. 'We mikken op 2010.'

Accountants zijn inmiddels op zoek naar de helft van 660 miljoen euro, geld dat bestemd was voor de restauratie van Ruslands noordelijke hoofdstad. De miljoenen zijn op mysterieuze manier verdwenen. Enkele van Petersburgs beroemdste gebouwen zullen daardoor niet op tijd af zijn voor het jubileum. Daaronder vallen ook de Smolni-kathedraal en de Peter- en Paulvesting.

Er verdween verder circa 30 miljoen euro voor de herstelwerkzaamheden aan het verouderde wegennet van de stad. Geen truc werd geschuwd; bijna een ton werd betaald aan een beveiligingsbureau voor het bewaken van niet bestaande gebouwen.

Sportdag
Ondanks alle kritiek zijn er toch ook veel Petersburgers die de positieve kanten van het jubileum zien. 'Bij ons in de wijk hebben ze eindelijk de hoofdweg gereedgemaakt. Dat is erg goed, daar dank ik de stad voor', zegt Marina Tatarinova, marketing manager bij een bouwbedrijf. 'Eerst moest ik met mijn dochter van drie jaar door de troep lopen om bij haar school te komen, nu is dat genormaliseerd.'

De restauratie van haar stad kan Tatarinova wel waarderen. Vele parken, gebouwen en het centrum liggen er mooier bij dan vijf jaar geleden. Ook Sennaja Plosjtsjad - het Hooiplein - is opgeknapt. 'En transport wordt steeds beter: nieuwe bussen, nieuwe trams.' Ze heeft er wel begrip voor dat alles traag verloopt: 'Er zijn zo veel buitenwijken, die kunnen niet allemaal in korte tijd worden opgeknapt.'

'Natuurlijk schrijven media negatief over sommige dingen, alleen maar positief zou toch niet objectief zijn? Fouten moeten worden getoond. Er gaat enorm veel geld in het jubileum om, logisch dat er wat van verdwijnt.' Zelf kijkt Tatarinova uit naar 28 mei, dat is de Sportdag van de stad. Van 23 mei tot en met 2 juni heeft elke dag een ander thema meegekregen. 'Ik ben zelf niet sportief, maar het lijkt me mooi om te zien hoe iedereen gaat springen en rennen in het centrum van de stad, op alle grote pleinen.'

Toerisme
Het stadsbestuur heeft hoge verwachtingen, vooral over de extra inkomsten uit het toerisme. De stad verwacht 40 miljoen dollar meer geld binnen te halen. Onduidelijk is waar dat vandaan moet komen.

Om alle naar schatting 15.000 officiŽle gasten van Poetin en Jakovlev een bed te bieden, heeft de stad min of meer beslag laten leggen op alle kamers in de 24 grootste hotels van de stad. Tussen 15 mei en 5 juni mogen zij geen kamers verhuren zonder toestemming van de federale overheid. Ook touroperators zijn door de overheid verzocht rond dezelfde periode minder reizen te verkopen aan buitenlanders.

Het verzoek wordt door de meeste bedrijven gezien als een verplichting. 'Doe je er niet aan mee, dan krijg je te maken met allerlei ongewenste bezoeken van controlediensten', aldus een grote touroperator, die anoniem wenste te blijven.

De grootste angst voor de Russische reiswereld is het zogenoemde Good Will Games- of WK IJshockey-effect. Het stadsbestuur voorspelde drie jaar geleden volgeboekte hotels tijdens het WK IJshockey, maar uiteindelijk bleven vele kamers leeg en werd er zelfs verlies geleden. Een zelfde situatie zou kunnen ontstaan als toeristen dit jaar besluiten maar helemaal weg te blijven om alle problemen te omzeilen, zo meent Raisja Iaralosjvili, vice-directeur van touroperator Balt Ekspress.

Waar alle toeristen, als ze komen, moeten slapen is onbekend. Petersburg kan voor het jubileum 100.000 bezoekers per dag verwachten, zo rekende adviesbureau ET-Consult uit. Maar Petersburg telt slechts rond de 18.000 hotelbedden die als het goed is zullen worden bezet door VIP's en officiŽle delegaties.

Er wordt daarom hard gewerkt aan het afmaken van nieuwe hotels en het opknappen van oude, maar de stad kan eind mei hooguit 38.000 slaapplaatsen hebben. De website van de stad roept bewoners op hun kamers tijdens de festiviteiten te verhuren aan bezoekers.

Jubileum-cd
De 25-jarige Aleksej, medewerker van een cd-fabriek en automonteur, kent alle negatieve verhalen, maar heeft wel zin in een feestje. Hij ontvlucht in ieder geval niet de stad, zoals veel 'Piterski' van plan zijn.

'Ik ga zeker zo veel mogelijk bekijken. Het is toch mooi dat mijn geboortestad 300 jaar bestaat? Wij branden in de fabriek een speciale cd voor het jubileum. Er staan voornamelijk klassieke nummers op, al weet ik niet precies wat. Zelf hou ik er meer van om op de drums te spelen. Er komen waarschijnlijk heel veel mensen op de feestdagen af. Maar dat schrikt me niet af hoor. Laat ze allemaal maar komen. Het lijkt me leuk om met allemaal toeristen feest te vieren in mijn geboortestad.'

Omhoog
Terug naar archief