In de rubriek 'Russisch leven' worden korte nieuwsberichten uit Russische kranten en weekbladen weergegeven. Het gaat om zaken die de Nederlandse kranten gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

VROUWENLICHAAM
Ook in Rusland worden de vrouwenlichamen steeds mooier. Dat is niet zomaar een opvatting, dat is te meten. Het gemiddelde vrouwenlichaam wordt langer en geprononceerder. In de afgelopen dertig jaar zijn de Russische vrouwen gemiddeld zes centimeter langer geworden, hun taille is geslonken van 81,3 naar 78,6 centimeter en hun benen zijn gemiddeld vier centimeter langer geworden.

Er komen steeds meer ‘lange vrouwen’, dat wil zeggen vrouwen langer dan 1,76 meter. Russische meisjes van 18 en 19 jaar zijn nu gemiddeld 166 centimeter lang; in 1975 was dat nog 161,8 centimeter. Die 18 en 19-jarige meisjes zijn langer dan hun seksegenoten van 20 tot en met 29 jaar (gemiddeld 164,1 centimeter), die weer langer zijn dan de vrouwen van 30 tot en met 39 jaar (gemiddeld 162,3 centimeter).

Troed, 3-9-2003

JEUGD EN BIER
In Rusland wordt het normaal gevonden als bijvoorbeeld twee 16-jarige schoolmeisjes op straat een fles bier leeg lopen te lurken. Er wordt tegenwoordig veel reclame voor bier gemaakt. In de strijd tegen het alcoholisme wordt door de overheid bier als een minder schadelijk alcoholisch alternatief voor wodka gepresenteerd.

Russen zien bier dikwijls als een frisdrank. Het gevolg is echter wel dat verslaving aan bier een groeiend probleem wordt in Rusland, zeker onder jongeren. Russische tieners drinken massaal bier. Op 15-jarige leeftijd drinkt driekwart van de Russische jongeren regelmatig bier, terwijl een kwart wel eens wodka drinkt. Op 18-jarige leeftijd zijn deze cijfers opgelopen tot 80 procent en 35 procent. De jeugdige probleemdrinkers van bier zijn voornamelijk kinderen uit arme gezinnen en zwerfkinderen.

Argoementy i Fakty, 2003, nr. 34

OPENBAAR VERVOER
Door de snelle groei van het autobezit in Rusland wordt reizen met het openbaar vervoer ook daar steeds meer gezien als een teken van armoede en achterlijkheid. Stadsbestuurders hebben daarom de neiging minder zorg te besteden aan het openbaar vervoer, ook al omdat ze zelf zelden meer passagier zijn. Niettemin heeft 60 procent van de Moskouse gezinnen geen eigen auto. In de steden buiten Moskou is dat percentage nog hoger. Het belang van het openbaar vervoer mag gezien de afhankelijkheid ervan en de toenemende congestie op de wegen niet onderschat worden, hoewel het hiertoe wel begint te neigen.

In de sovjettijd was het openbaar vervoer ‘veevervoer’ en sinds die tijd is er in dat opzicht helaas weinig verbeterd, aldus verslaggever Viktor Koeznetsov van het weekblad Novoje Vremja. Hij vindt dat consumentenorganisaties ook de kwaliteit van het openbaar vervoer stevig moeten gaan controleren. ‘Belabberd vervoer met belediging van alle vijf de zintuigen blijft onbestraft. Wij verlaten de wagon na een marteling van een half uur en wensen de machinist mompelend al het lelijks toe dat in ons opkomt… En zijn dat bij de volgende rit weer allemaal vergeten.’

Novoje Vremja, 2003, nr. 35

PADDESTOELENVERGIFTIGING
Rusland had dit jaar een goed paddestoelenjaar vanwege de koele en natte zomer. Ze schoten letterlijk als paddestoelen uit de grond in de Russische bossen. Langs de wegen en bij bus-, metro- en treinstations stonden bejaarde vrouwen, de hoofdmacht van het plukkersgilde, paddestoelen te verkopen voor 60 roebel (twee euro) per kilo.

Het gevolg van de grote oogst is echter ook een flinke stijging van het aantal gevallen van paddestoelenvergiftiging. In 2002 kregen 821 mensen paddestoelenvergiftiging, van wie er 97 overleden. Begin september stond de teller van dit jaar al op 967 gevallen van vergiftiging, waarvan 127 met dodelijke afloop.

Ondanks de voorlichting van de overheid blijven de Russen fanatieke paddestoelen-eters met een dikwijls heel zorgeloos eetgedrag. Er doen allerlei schijnwijsheden over paddestoelen de ronde, zoals dat uien donker worden van giftige paddestoelen. Vergiftiging doet zich voornamelijk voor doordat giftige exemplaren niet worden opgemerkt tussen de berg eetbare exemplaren en tijdens met drank overgoten picknicks, als de feestvierders met hun dronken koppen op het idee komen een paddenstoelensoepje te gaan koken.

Troed, 16-9-2003

Samengesteld door René Does

Omhoog
Terug naar archief