Verkouden? Knoflook, ui en een theeketel volstaan!

Greetje van der Werf

De Rossijskaja Gazeta (Russische Krant) publiceerde onlangs een groot artikel dat begon met de klacht dat als Russen tegenwoordig verkouden zijn, ze onmiddellijk naar de apotheek hollen om een modieus anti-verkoudheidsmiddel te eisen. 'Maar', zo merkte de krant op, 'we vergeten helemaal dat onze ouders en grootouders het zonder alle moderne druppels en sprays moesten doen, en die overleefden toch ook, anders waren wij er niet geweest…' Hierbij een greep uit de vele oude Russische volksgeneeswijzen om een verkoudheid te bestrijden.

Bij een beginnende verkoudheid is het goed om je handpalmen en voetzolen in te wrijven met knoflook, wollen sokken aan te trekken en in bed te gaan liggen, waarbij de handen de hele nacht onder de dekens moeten blijven. Je kunt ook je handen ongeveer tien minuten in warm water houden en vervolgens inwrijven met appelazijn. Mosterdzaadjes in je sokken en dan lekker onder de wol kruipen, kan ook.

Er bestaat een originele, zij het op het eerste gezicht vreemde methode om van keelpijn af te komen: probeer te zingen. Het is even doorzetten, maar het helpt echt. Het drinken van twee koppen hete thee met lindebloesem, zure bessen of citroen of gewoon hete melk helpen ook goed.

Het beste is echter om meteen bij de eerste tekenen van keelpijn te gorgelen met kruiden gekookt in water. De beste kruiden hiervoor zijn salie, kamille en viooltjes. Doe 1 eetlepel kruiden op 1 glas water en laat dit ongeveer 20 minuten trekken. Heel goed helpt een gorgeldrank gemaakt van het sap van rammenas.

Als de hoest heel erg is moet het sap van rammenas inwendig gebruikt worden. Vermeng 1 deel sap met 2 delen honing en gebruik hiervan 3 tot 4 maal per dag een eetlepel. Een ander, uiterst eenvoudig middel tegen keelpijn, is opgewarmd bier. 'Niet echt lekker', geeft Rossijskaja Gazeta toe, 'maar het helpt echt!'

Bij een verstopte neus helpt druppelen met warme olijfolie, of een andere olie die voorhanden is, al is het zonnebloemolie. Dat werkt zelfs al beter dan een neusspray van de apotheek. En in iedere keuken is wel knoflook te vinden. Daar kunnen druppels van geperst worden: doe 50 milliliter kokend water op 3 fijngemalen teentjes knoflook en laat dit 2 uur staan. Enkele malen per dag in de neusgaten druppelen.

Uien zijn ook een uitstekend huismiddel tegen een dichte neus: rasp 1 ui heel fijn en druk dit papje door een verbandgaasje. Doe 1 druppel van dit uiensap op 1 eetlepel water en druppel dit om het uur in de verstopte neus.

's Ochtends en 's avonds stomen is ook goed, maar niet langer dan 15 minuten en pas een half uur na de maaltijd of fysieke arbeid en zeker niet door mensen die last hebben van een hoge bloeddruk. Tijdens het stomen mag je je niet af laten leiden, dus niet gaan lezen of praten met anderen.

Voor een stoombad moet een aparte pan of theeketel, eventueel een conservenblik, gereserveerd worden. Verder zijn nodig: een hete baksteen voor het warmhouden van de pan en een grote dikke handdoek waarmee het hoofd tijdens het stomen afgedekt wordt.

Een andere mogelijkheid is: vorm een trechter van stevig papier, plaats de brede kant op de pan met heet water en inhaleer de stoom door de smalle kant. Of draai de trechter om en plaats de smalle kant van de trechter op de tuit van de theeketel en sluit met de brede kant het gezicht af. Aan het stoombad kunnen worden toegevoegd: knoflooksap, uiensap, eucalyptus, menthol of Vietnamese balsem van het merk 'Gouden Ster'.

Om de verschijnselen van verkoudheid snel kwijt te raken kun je ook je toevlucht nemen tot een knoflookinhalatie: wrijf 3 tot 8 tenen knoflook fijn en leg dit papje op een stukje verbandgaas onder in een lege theeketel. Sluit de ketel af met het deksel, knijp je neusgaten dicht en adem in door de tuit van de ketel. Adem uit door je neus, en weer in door de ketel terwijl je je neus weer stevig dichtknijpt. Houd dit 8 tot 10 minuten vol.

Wat ook goed helpt is borst en hals inwrijven met iets wat warmte afstraalt, zoals een half-om-half mengsel van uienpap met ganzenvet. Ook mogelijk zijn: twee eetlepels zonnebloemolie gemengd met 0,3 theelepeltje gemalen peper, een half glas rammenas met een theelepel zout en een eetlepel honing, of een mengsel van 1 deel alcohol op 2 delen wonderolie. Onmiddellijk na het inwrijven bedekken met een warme handdoek of sjaal.

Kompressen kunnen altijd op elke pijnlijke plek gelegd worden. Een kompres bestaat uit 4 lagen en kan het volgende bevatten: zonnebloemolie, kamferolie, maar ook azijn, alcohol, mosterd, het vruchtvlees van pompoen in warme melk met meel, verse koolbladeren, gemalen rode peper gemengd met fijngemalen rauwe aardappel, of een papje van mierikswortel. Een papje van honing, alcohol en zonnebloemolie kan op een stuk papier aangemaakt worden en omgekeerd op de pijnlijke plek gelegd, daar bovenop komt dan een laagje mosterd, vervolgens cellofaan en tot slot een laag watten.

Een warm bad geeft merkbare resultaten, vooral als er bijvoorbeeld kamille, munt of valeriaan, of - nog beter - dennennaalden, eikenblad of berkenbladeren aan toegevoegd worden.

Maar echt snel herstellen doe je pas na een mosterdbad. Doe 250 - 400 gram mosterdpoeder in zoveel water dat een substantie ontstaat met de dikte van zure room, roer tot er een scherpe mosterdgeur ontstaat en giet dan het mengsel in het bad. Weer goed roeren. Ga hier 5 á 6 minuten in liggen, snel afdouchen en meteen onder de warme dekens!

Hetzelfde kan gedaan worden met knoflook: 30 tenen in 10 liter water zo'n 6 tot 8 uur laten staan, dan de hele emmer opwarmen en in een warm bad gieten.

Rossijskaja Gazeta concludeert: 'De volksgeneeskunde in Rusland beschikt over een rijke keuze aan middelen die gebruikt kunnen worden om in huiselijke omstandigheden je verkoudheid te bestrijden.'

Omhoog
Terug naar archief