Minihotels veroveren de markt

Charles Hoedt

Sinds twee jaar kent Sint Petersburg een nieuw fenomeen dat groeit in populariteit: minihotels. Ze zijn overal te vinden: in het centrum rondom Nevski Prospekt en in de buurt van bekende metrostations. De hotels, met vijf tot maximaal dertig kamers, vormen, vooral in het laagseizoen, een nieuw alternatief voor de aloude en bekende sovjethotels.

Zakenmensen, individuele toeristen en kleine groepen geven steeds vaker de voorkeur aan meer ontspannen en comfortabele overnachtingsplekken. Een kamer in een minihotel kost tussen de 40 en 110 euro, afhankelijk van de luxe die het minihotel biedt.

Een minihotel is nog het beste te vergelijken met een familiehotel. De dagelijkse gang van zaken wordt gerund door één of twee personen, waardoor de gasten een persoonlijke band met het personeel kunnen opbouwen. In de grote hotels, die 200 tot 1000 kamers hebben, ben je als gast letterlijk een nomer (nummer, het Russische woord voor 'hotelkamer').

Er zijn naar schatting 200 minihotels in Sint Petersburg. Ze zijn er in alle soorten, van basic tot heel luxe. Sommige hebben zelfs verwarmde vloeren en een jacuzzi in de badkamer: deze kunnen qua comfort makkelijk de concurrentie aan met vier- en vijfsterrenhotels.

De minihotels komen tegemoet aan de moderne reiziger, die steeds meer waarde is gaan hechten aan ambiance en een thuisgevoel. Vandaar dat veel minihotels inmiddels een gemeenschappelijk keukentje hebben aangelegd, waar ontbijt geserveerd wordt, maar waar je ook zelf kunt koken.

Het heeft lang geduurd voor de minihotels hun intrede deden in Petersburg. Het stadsbestuur bevorderde de ontwikkeling niet. Een toerisme-expert van de gemeente verklaarde onlangs op een conferentie dat minihotels het tekort aan bedden in de stad niet op kunnen lossen. Dit terwijl de kleine hotels, vaak gevestigd in geprivatiseerde appartementen, jaarlijks aan tienduizenden bezoekers van de stad een slaapplaats bieden.

Tijdens de winter zijn minihotels een geduchte concurrent van de grote hotels, aldus een woordvoerder van een sovjethotel vlak buiten het centrum, die om 'privé- en marktstrategische redenen' anoniem wenst te blijven. 'We zouden in prijs moeten gaan concurreren, maar kunnen dat niet. We hebben nu eenmaal veel vaste lasten. De minihotels zijn flexibeler en kunnen sneller op marktontwikkelingen reageren.'

Ook de Bed&Breakfast-accomodatie (vooral in de luxere klasse) is sterk in opkomst, evenals de hostels. Voor tussen de 15 en 30 euro per persoon heb je een hostelbed in de buurt van de Hermitage.

  Hieronder een top-6 van minihotels in Sint Petersburg
 1. B&B Rinaldi
  Rinaldi heeft verschillende gezellige minihotels, verspreid over het centrum van de stad. De staf kan allerhande stadstochten organiseren, maar ook Russische lessen voor u in het hotel. Na het ontbijt een uurtje Russisch en daarna wandelen naar de Hermitage! (rinaldi.ru)
 2. Sonata
  Sonata bezit twee minihotels, waarvan een vlakbij de Admiraliteit, de scheepswerf van Peter de Grote (tegenwoordig nog altijd een marineopleiding). Het andere hotel is vlakbij metrostation Tsjernisjevskaja, in een stadswijk in het centrum die zich in het afgelopen jaar in sneltreinvaart heeft ontwikkeld, met vele (jazz)cafés en restaurants. (hotel-sonata.com)
 3. Alexander House
  Het meest unieke minihotel van Sint Peterburg - en zeer sfeervol! Elke kamer heeft een stad als thema - bijvoorbeeld: Amsterdam, Barcelona, Stockholm - en is ingericht naar de sfeer van die stad. Op loopafstand van de beroemde Sint Nicolaas Kathedraal. (a-house.ru)
 4. Na Nevskom 74
  Dit minihotel ligt in een mooie, pas gerenoveerde binnenplaats (dvor) aan de Nevski Prospekt. Het kan haast niet centraler. Op de binnenplaats is een café met in de zomer een klein terrasje. In restaurant Quisisana, ook gevestigd in de dvor, krijgen gasten van Na Nevskom 10 procent korting. (minihotel.nm.ru)
 5. RandhousE
  Deze heeft drie minihotels, genoemd naar de in Petersburg geboren Amerikaanse schrijver Ayn Rand, die ook in het centrum liggen. Twee hotels liggen tussen de Isaak Kathedraal en de Hermitage. Een hotel is dicht bij Sennaja Plosjtsjad (Hooiplein), de buurt van Dostojevski. (randhouse.ru)
 6. Nord Hostel
  Een hostel op een paar stappen van het Paleisplein en de Hermitage (echt waar!). Geen minihotel dus, maar je krijgt wel waar voor je geld. Een bed in een 4-persoonskamer kost slechts 13 euro, een 2-persoonskamers kost 25 euro per persoon! Schoon en netjes, met kledingwas-service en gratis paraplu's te leen voor als het regent. (nordhostel.com)

Omhoog
Terug naar archief