Poetin gaat digitaal voor jeugd

Greetje van der Werf

President Poetin rookt niet, drinkt niet en doet veel aan sport. Hij is gedisciplineerd en werklustig. De makers van de nieuwe presidentiŽle website voor kinderen, Leer de president kennen, hoefden de persoon van Poetin niet eens speciaal op te poetsen: Poetin is van zichzelf al een ideaal rolmodel. Gelukkig bekent Poetin op de site dat hij vroeger wel eens te laat op school kwam en ook wel eens een minder goed cijfer haalde. En op de vraag wie er belangrijker is: je moeder of de president, antwoordt hij: 'Je moeder natuurlijk!'

Kinderboekenauteur Grigori Oster, die de begeleidende teksten van de site schreef, verklaarde bij de lancering op 19 januari jongstleden uitdrukkelijk dat dit niet de site van Poetin persoonlijk is, maar die van de president van de Russische Federatie. De bedoeling is dat de Russische kinderen leren hoe de Russische staatsinrichting in elkaar steekt en wat democratie betekent.

Op de site nemen drie getekende figuurtjes, twee jongens en een meisje van 11 en 12 jaar, de jonge bezoeker mee langs de vier onderdelen: de president (met onder meer een fotoalbum), de Russische staatsinrichting, lessen in democratie en een rondgang door het Kremlin.

De site is kleurrijk en informeel, al ben je na een tijdje blij dat je het achtergrondmuziekje met de ingebouwde volumeknop iets zachter kunt zetten. Leer de president kennen is Russischtalig en bedoeld voor Russische kinderen tussen 8 tot 14 jaar. De website is ook te bezoeken via de officiŽle site van het Kremlin op kremlin.ru.

De grote vraag is of de kinderen niet politiek geÔndoctrineerd worden en of er niet te veel propaganda voor de persoon van Poetin gemaakt wordt. Hiertegen spreken het feit dat een biografie van de president ontbreekt en dat het fotoalbum slechts een enkele foto van Poetin als scholier laat zien. Voor spreken de vele foto's van Poetin tijdens werkbezoeken en van Poetin tijdens het sporten.

De kinderen krijgen uiteraard te zien wat Poetin hun wil laten zien. Een foto van Poetin als spion zit er niet bij, en ook zijn beide dochters worden buiten beeld gehouden.

Het bijbrengen van de regels van de democratie verloopt via een vraag- en antwoordspel. Op een schoolbord verschijnt de vraag: 'De volwassenen thuis en op de televisie zijn niet bang om afwijkende standpunten duidelijk te maken en over politiek te discussiŽren. Is dit democratie?' Denk je dat het antwoord 'Ja' moet zijn dan klik je op het krijtje. Onder de poetsdoek zit het antwoord 'Nee'. Vervolgens wordt de oplossing gegeven: het krijtje onderstreept het woord democratie, de poetsdoek veegt het woord democratie uit. Links van het schoolbord verschijnt een briefje waarop staat of je het goed of fout had.

De vragen kunnen ook door buitenlanders die een beetje Russisch kennen, beantwoord worden. Laatste vraag: 'Bij een verkiezing is er slechts ťťn kandidaat en die is al regeringsleider. Het komt niet in het hoofd van de volwassenen op om op iemand anders te stemmen. Is dit democratie?' Het juiste antwoord: 'Nee'.


www.kremlin.ru (ook Engelstalig)
www.uznay-prezidenta.ru (alleen Russischtalig)

Omhoog
Terug naar archief