Tien jaar Playboy

Ivo Pertijs

De Russische editie van Playboy bestaat tien jaar. Het prestigieuze mannenblad is uitgegroeid tot een waar statussymbool. Nationale beroemdheden laten zich voor het tijdschrift fotograferen en prominente publieke figuren laten zich er graag door interviewen. Prospekt-medewerker Ivo Pertijs bezocht op 29 juni het besloten verjaardagsfeest in Moskou.

Vanavond is restaurant Parisienne veranderd in een locatie waar zich de Playboy-konijntjes en Russische celebrities verzamelen. De gasten laten zich door hun persoonlijke chauffeur brengen. Een enkeling komt met een huurauto met de opzichtige aanduiding vazjnaja persona (belangrijk persoon).

Popsterren, acteurs, topvoetballers, presentatoren, politici en producers poseren voor de fotografen. Vooral de vrouwelijke gasten hebben zich danig op het feest voorbereid. Kijken en bekeken worden is het devies tijdens dit soort gelegenheden.

Vroeg in de avond geeft de meidengroep Slivki een optreden. Eerder dit jaar waren de zangeressen nog halfnaakt te bewonderen in Playboy. Maksim Maslakov, de hoofdredacteur en het gezicht van de Russische uitgave, zegt dat artiesten hem regelmatig benaderen met het verzoek om gefotografeerd te worden. 'Een mooie reportage in Playboy is een stap vooruit in hun carrière. Sommigen willen erg graag op de cover, maar onze criteria zijn streng en gelden ook voor bekende Russen. Helaas horen afwijzingen bij het werk.'

Voor de gewone fotoreportages organiseert het blad castings met soms wel honderd deelneemsters. 'Er blijft er maar één van over die goed genoeg is voor de cover', vertelt Maslakov. Hij onderstreept dat de Russische Playboy meer is dan een blote borstenblad en vergelijkt de Russische editie met de Amerikaanse van de jaren zestig.

'Onze editie is voor op de koffietafel, niet voor onder het matras. Het is een blad om te lezen, met diepgaande artikelen, verhalen en interviews. Zo hadden we een interview met de schrijver Edoeard Limonov kort na zijn vrijlating uit de gevangenis. Limonov schreef later een exclusief verhaal over het gevangenisleven. In het recente feestnummer staat een interview met Jevgeni Kiseljov, de voormalige NTV-baas. We legden hem dezelfde vragen voor als tien jaar geleden, toen hij eveneens een interview aan Playboy gaf. Toch had hij dit niet in de gaten', lacht Maslakov.

De speciale feestoplage bedroeg tweehonderdduizend exemplaren en kostte slechts vijftig roebel (1,25 euro). Met een bescheiden glimlach wandelt de hoofdredacteur gedurende het feest tussen het publiek, schudt handen en presenteert later op het podium de nieuwe Playmate of the Year, Irina Beljakova. Achter de coulissen bereidt Ilja Lagoetenko, de charismatische zanger van Moemi Troll, een van Ruslands bekendste rockbands, zich voor op een optreden. Het concert is het hoogtepunt van de avond, die zich in een vrolijke stemming voltrekt.

Naast de vaste groep trendy Russen die zich met Playboy associëren, is er een categorie lezers die letterlijk en figuurlijk ver van dit wereldje verwijderd is. Gevangenen behoren tot de vaste schrijvers. 'Vaak gaat het om simpele erotische verhalen, fantasieën van mannen die vastzitten. Soms zit er een behoorlijk goed stuk tussen, al is dat een uitzondering', zegt Maslakov.

Ook de Russische gedetineerden kunnen de komende jaren nog rekenen op de Playboy. Onlangs tekende uitgeverij Burda Media een nieuw contract met de Amerikaanse Playboy dat beide partijen tot 2011 aan elkaar bindt.

Omhoog
Terug naar archief