Tien jaar Venster op Nederland

Charles Hoedt

Een breed en populair programma waarin speciale aandacht is voor jeugd en jongeren: dat staat de Petersburgse bevolking tussen 12 en 20 september te wachten als het festival 'Venster op Nederland' zijn tiende editie zal vieren.

Op het programma staan onder meer een Nederlands filmfestival voor volwassenen in Dom Kino (Huis van de Film) en een filmweek voor kinderen in de spiksplinternieuwe megabioscoop PIK aan het Sennaja Plosjtsjad (Hooiplein). Nederlandse musici treden drie dagen lang op in diverse Petersburgse clubs. Dit muziekfestival is gedoopt tot 'Dutch Punch'.

De Kift, een band die door verschillende optredens afgelopen jaren een groeiende populariteit heeft verworven in Petersburg, komt weer spelen. Niet verwonderlijk, want enkele nummers van De Kift zijn gebaseerd op teksten uit de Russische literatuur, waaronder fragmenten van Gogol en Nabokov.

Er zal ook veel aandacht zijn voor culturele uitwisselingen, zakendoen met Nederland, toerisme en vakantievieren in de Lage Landen. 'We willen dat de Russische jeugd al vroeg kennismaakt met Nederland', verklaart Paul van Oostveen, plaatsvervangend consul-generaal in Sint Petersburg de Holland-promotie rond het festival. 'We proberen de belangstelling voor ons land zoveel mogelijk aan te wakkeren.'

Vijftig Russische middelbare scholen zijn inmiddels benaderd voor deelname aan een tekenwedstrijd. De scholier die in zijn leeftijdsklasse (7-9, 10-12 en 13-16 jaar) de mooiste tekening over Nederland maakt, krijgt een fiets cadeau.

Een week voor het festival wordt een speciaal tijdschrift over Nederland en het festival gepubliceerd. Het 52 pagina's tellende blad wordt in een oplage van 20.000 exemplaren door de stad verspreid, met name op plekken waar veel jongeren komen.

Naast de vrolijke onderdelen van festival is er ook ruimte voor meer serieuze activiteiten. Een fototentoonstelling met werk van Cas Oorthuys wordt 13 september in het Artillerie Museum geopend. Het thema van deze tentoonstelling is Nederland en de Tweede Wereldoorlog. Oorthuys is bekend om zijn foto's van het laatste jaar van de Duitse bezetting. Ook legde hij de wederopbouw van Nederland vast. 'Rusland vierde dit jaar dat het 60 jaar geleden is dat het nazi-Duitsland heeft verslagen. Nederland vierde de zestigste verjaardag van de bevrijding. We willen met de foto-expositie hierbij stilstaan', aldus Van Oostveen.

Andere activiteiten van het festival zijn onder meer een Oranjefeest op de luxueuze clubboot De Vliegende Hollander, een Dag van de Nederlandse snacks, een Nijhoff-lezing door Kees Verheul, een orgelconcert in de Sjostakovitsj-zaal van de Philharmonie, optredens van Nederlandse jazzbands en een economische voorlichtingsdag 'Going Dutch'.

De nieuwe Nederlandse ambassadeur in Moskou, Jan-Paul Dirkse, zal tijdens de opening van het festival een bezoek brengen aan Petersburg. Nederland schenkt op de openingsdag, 12 september, een tulpenveld met 6000 tulpen aan de Peter en Paul-vesting.

Omhoog
Terug naar archief