Boksgrootmacht

Ivo Pertijs

Na de sportieve successen van zwaargewicht boksers uit de voormalige Sovjet-Unie organiseert de Russische promoter Joeri Fjodorov prestigieuze boksshows op eigen bodem, zoals het komende wereldtitelgevecht op 13 oktober in Moskou. Het moeten wel evenementen in de Russische stijl zijn. Aan een 'Las Vegas aan de Moskva' is geen behoefte.

Aanvankelijk stond een uniek gevecht gepland om twee wereldtitels in de zwaargewichtcategorie te verenigen. De Dagestaanse WBO-titelhouder Soeltan Ibragimov zou het in de Moskouse ring opnemen tegen WBA-kampioen Roeslan Tsjagajev uit Oezbekistan. De laatste haakte af door een blessure. Kort daarop werden de grote billboards vervangen door nieuwe: op 13 oktober verdedigt Ibragimov zijn titel tegen de levende legende Evander Holyfield.

Het is alweer het derde prestigieuze boksevenement binnen een jaar in Moskou. De man achter de wedstrijden is Joeri Fjodorov, die over zijn motivatie om dit soort evenementen te organiseren helder is. 'Enerzijds is het een soort van nationaal idee om onze kampioenen in Rusland te laten vechten. Daarnaast biedt het grote kansen op zakelijk gebied,' aldus Fjodorov. Alle titels in de zwaargewichtcategorie zijn in Oost-Europese handen. Naast Ibragimov en Tsjagajev mogen ook de OekraÔner Wladimir Klitschko (IBF) en de Rus Oleg Maskajev (WBC) zich wereldkampioen noemen.

De keuze voor Moskou is simpel. 'De Russische hoofdstad heeft een honderd procent zekere markt wat betreft inkomsten, kaartverkoop en sponsors. In Sint Petersburg zou dit slechts de helft zijn en in andere Russische steden daalt het tot tien procent.'

Helemaal tevreden is de bokspromotor nog niet. 'Voor het Russische boksen zou het goed zijn als alle sporters volledig door Russen worden gemanaged. Met overheidssteun kunnen we dit proces versnellen,' zegt Fjodorov, die niet dieper ingaat op de vraag wat voor steun nodig is. Vrijwel alle Russische topboksers werken met buitenlandse managers. Voormalig wereldkampioen Nikolaj Valoejev had zelfs de steun van de legendarische Don King. De reusachtige Valoejev (2,13 meter en 150 kilogram) uit Sint Petersburg verloor zijn titel echter tegen de veel kleinere Tsjagajev.

Een talent uit de Russische boksschool, Aleksandr Povetkin, werkt samen met het Duitse Sauerland Event. De jonge zwaargewicht maakte grote indruk bij gevechten tijdens de eerste twee edities van de Moskouse boksshow en kenners zien in hem een potentiŽle wereldkampioen. Het Russische publiek stond massaal achter hem. 'Ik kreeg enorm veel energie van de mensen op de tribune,' zegt Povetkin, die graag 'thuis' bokst. Het publiek zwaaide met Russische vlaggen en menig fanaat gaf al roepend advies aan de nationale held.

In de hal was minder commercie en lag het accent duidelijker op de sport. Als het aan Povetkin ligt, komt er ook geen variant van Las Vegas aan de Moskva. 'De Verenigde Staten en Rusland zijn totaal verschillend. We hebben hier dan ook geen Las Vegas nodig. Bij ons is het boksen anders. Het draait niet om het schouwspel of het geld, zoals in Amerika, maar om de ziel van de individuele bokser.'

Omhoog
Terug naar archief