Dolma's uit de Armeense keuken

Nina Brugman

De Armeense culinaire traditie is de oudste in de Kaukasus en een van de oudste in Klein-Azië. Ze ontstond in de tiende eeuw voor Christus. Geen wonder dat de Armeense keuken grote invloed heeft gehad op de keukens van nabuurlanden als Turkije en Azerbeidzjan.

De bereiding van traditionele Armeense gerechten is vaak arbeidsintensief en tijdrovend. Interessant is dat de gerechten vaak de namen dragen van de potten en pannen waarin ze worden bereid, zoals poetoék, ktsjoetsj, tapák: de eerste twee zijn de namen van de aardewerkpotten en tegelijkertijd de soepen en de derde is een pan, maar ook het hoofdgerecht.

Vandaag koken we Armeense dolmá, een van de populairste en bekendste Armeense gerechten, met rijst en gehakt, gehuld in druivenbladeren. Het gerecht is ook heel populair in Turkije, Griekenland en andere Balkanlanden; het kent talloze variaties en namen - dolmak, dolmades, dolmadakia en dergelijke - die allemaal terug te voeren zijn op het Turkse woord voor 'gevuld', dolma.

Ingrediënten

Rijst wassen en gaarkoken volgens aanwijzing op de verpakking. Ui fijn hakken of malen en hieraan toevoegen: gehakt, fijngesneden kruiden en specerijen. Dit alles met de rijst mengen. De vulling is klaar.

Wijnbladeren voorzichtig van elkaar losmaken en in pan met ruim koud water leggen. Aan de kook brengen en ca. 10 minuten laten koken. Bladeren afgieten, laten uitlekken en bladstelen verwijderen. Leg wat wijnbladeren apart voor onder- en bovenbedekking van de dolmá. Wijnbladeren met de nerf naar beneden op werkblad leggen. In het midden van elk wijnblad 1 volle eetlepel vulling leggen. Rol blad eerst 1 slag op, vouw dan de zijkanten naar binnen en rol het blad verder stevig op.

Neem een grote pan met dikke bodem. Bedek de bodem met een paar ongebruikte wijnbladeren. Leg daar bovenop de rolletjes met nerf naar beneden dicht bij elkaar. Bedek alles met een laagje wijnbladeren.

Neem een hittebestendig bord, leg het op de rolletjes en druk het iets aan. Voeg water in de pan tot de dolmá net onder water staan. Zout naar smaak toevoegen. Kook dolmá op laag vuur gedurende ca. 1 uur gaar. Serveer de dolmá' in wat kookvocht met saus van yoghurt en gehakte knoflook.

Kóesjajte na zdoróvje! (Eet op de gezondheid!)

Omhoog
Terug naar archief