Rusland liet luchtruim open

René Does

De uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull, die op 14 april begon, was voor de Russische luchtvaartautoriteiten geen reden om het luchtruim boven Rusland te sluiten. De as uit de vulkaan bereikte op 16 april het luchtruim boven Moskou en op 19 april de Siberische rivier de Jenisej. Ze vonden de concentraties niet groot genoeg om het luchtruim te sluiten.

Internationale luchtvaartpassagiers van en naar Russische vliegvelden kregen natuurlijk wel te maken met de gevolgen van de vulkaanuitbarsting op IJsland, omdat veel Europese vliegvelden wel werden gesloten. In de ochtend van 19 april waren in totaal 12.000 Russische passagiers in Europa gestrand. Vanaf de Russische vliegvelden waren toen 411 vluchten naar Europa geschrapt, waardoor ruim 34.000 passagiers werden opgehouden.

Maar waar gevlogen kon worden, vlogen de Russen gewoon door. Aeroflot bleef als enige luchtvaartmaatschappij tussen Europa en Rusland vliegen, namelijk naar de open gebleven luchthavens Rome en Nice. Transatlantische vluchten naar Noord- en Midden-Amerika werden verlegd via een noordelijke route over de Noordpool of een zuidelijke over het noorden van Afrika en vervolgens Brazilië.

President Dmitri Medvedev kwam gewoon met het vliegtuig naar de begrafenis van de Poolse president Lech Kaczinsky, terwijl 32 buitenlandse delegaties door de vliegproblemen verstek moesten laten gaan. Ook de Oekraïners toonden zich zonder vrees. Het vliegveld van Kiev ging op 18 april alweer open.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj kwam ook vliegend naar de begrafenis van Kaczinsky. Hij deed dit zelfs in een lawaaiige en vervuilende Toepolev-134, een vliegtuig dat de Poolse president noodlottig was geworden.

Premier Vladimir Poetin gaf minister van Transport Igor Levitin opdracht zoveel mogelijk in Europa gestrande Russen via het spoor of over de weg naar Rusland terug te halen. De treinen Helsinki-Sint Petersburg, Moskou-Praag en Moskou-Warschau werden met extra wagons verlengd.

Wel klaagden passagiers die op de Russische internationale luchthavens waren gestrand wegens afgelasting van hun vlucht dat zij daar aan hun lot werden overgelaten. Zo waren er geen veldbedden om op te overnachten en geen internetverbindingen om informatie in te winnen. Het beetje hulp dat er voor hen was bestond uit particulier initiatief van meevoelende Russische burgers.

Via de sociale vakantiewebsite travel.ru boden individuele Russen slaapplaatsen en communicatiemiddelen aan. Een Petersburgse nachtclub nodigde op 20 april gestrande passagiers uit de Europese Unie uit om bij hen een VULCANO PARTY te bezoeken. Zij konden in de club gratis gebruik maken van internet en Skype en kregen daarbij gratis bier.