Nicole de Boer
Niet gouvernementele organisaties hebben het niet makkelijk in Rusland. In 2006 werd er een wet geïmplementeerd die de registratie, reportage en financiering bijzonder lastig maakte. Maar de Russische overheid gebruikt ook andere excuses om zowel nationale als internationale (met een vestiging in Rusland) organisaties te dwarsbomen.
Zo zou de Russische politie de afgelopen jaren invallen hebben gedaan bij protestgroepen en ook kranten, omdat deze volgens de autoriteiten illegale software zouden gebruiken. Daarbij werden de computers in beslag genomen.
Vorig week plaatste The New York Times een artikel met de titel 'Russia Uses Microsoft to Suppress Dissent' Het artikel verhaalt over de Bajkalskaja Ekologitsjeskaja Volna, een organisatie in Irkoetsk die de vervuiling van het Bajkalmeer aan de kaak stelt en die zich verzet tegen de hernieuwde opening van een papierfabriek aan de oever van het meer.
Eind januari viel de politie er binnen en confisceerde alle computerapparatuur. Ook werd hun website uit de lucht gehaald. De organisatie bezat echter wel degelijk de benodigde licenties en riep de hulp in van advocaten van Microsoft. Deze weigerden echter de authenticiteit van de licenties te bevestigen.
Nou is de Russische overheid machtig, maar de (internationale) media hebben zeker ook invloed. Microsoft liet in een reactie op het artikel in The New York Times bij monde van vice-president Brad Smith weten dat het piraterij in Rusland bestrijdt, maar aan NGO's een gratis programma aanbiedt, waarmee die legaal Windows en diverse software kunnen gebruiken. En mocht het evengoed nodig zijn, dan verklaart Microsoft dat de krant of organisatie legaal gebruik maakt van Microsoft software.