Russen vinden Spanje terechte winnaar

René Does

De Russische voetbalcommentatoren zijn eensluidend in hun oordeel over het afgelopen WK Voetbal in Zuid-Afrika: Spanje is volkomen terecht de winnaar geworden. Jammer voor de 'Vliegende Oranje's', maar de 'Rode Furies' waren echt beter.

Ook de meeste Russische voetbalkenners vinden dat het toernooi in het begin 'niet om aan te gluren was' en pas laat op gang kwam. Maar het WK in Zuid-Afrika was wel 'de meest rechtvaardige mondiale', aldus internetkrant gazeta.ru, want de beste won en aanvallend voetbal werd beloond. De vier halve finalisten, Spanje, Nederland, Duitsland en Uruguay, hadden zich allemaal door aanvallend voetbal onderscheiden, in ieder geval naar de maatstaven van het getoonde voetbal op het toernooi.

Spanje en Nederland hadden beiden nog nooit een WK voetbal gewonnen. Dat deze twee landen, die de laatste decennia meestal de status van 'dark horses' hadden voor aanvang van een WK of EK, de finale haalden, komt volgens voetbalcommentator Sergej Leskov van het dagblad Izvestija doordat beide landen de vruchten plukten van jarenlange investeringen in de infrastructuur van het nationale voetbal. Investeringen in zaken als stadions en trainingsvelden, jeugd- en trainersopleidingen en voetbalacademies.

Hierdoor kon een relatief klein land als Nederland volgens Leskov uitgroeien tot de uitvinder van het totaalvoetbal en de Hollandse School in het mondiale voetbal, alsmede de leverancier van in de hele wereld gewilde trainers. 'In het afgelopen decennium hebben Guus Hiddink en Dick Advocaat het versteende Russische voetbal het geloof in eigen kracht teruggegeven,' aldus Leskov.

Het feit dat de finale tussen Spanje en Nederland ging, deed bij veel commentatoren weer goede herinneringen opleven aan het EK Voetbal van 2008, toen Rusland in de kwartfinale met prachtig voetbal Nederland uitschakelde, maar het in de halve finale moest afleggen tegen Spanje, dat toen toernooiwinnaar werd en nu ook het WK heeft gewonnen. Dit geeft extra glans aan de prestatie van Rusland op het EK van 2008.

Commentator Aleksej Osin van het weekblad Itogi trok in een interessante beschouwing vier conclusies over het hedendaagse voetbal op basis van het toernooi in Zuid-Afrika (www.itogi.ru/sport/2010/28/154513.html):

O ja… De commentatoren vinden ook dat Rusland octopus Paul moet kopen. Dan kan het beestje nu al aangeven wie in 2012 president van Rusland wordt: Vladimir Poetin of Dmitri Medvedev.