Russische verkoeling
René Does
In grote delen van Rusland is het de afgelopen weken gloeiend heet geweest. Ter afkoeling publiceerde het weekblad Argoementy i Fakty aan het begin van de hitteperiode op basis van de beginletters van het Russische alfabet een lijst met verkoelende drankjes. Zowel internationale als origineel Russische. Zonder alcohol! Wij hebben natuurlijk ook iets aan die lijst als het bij ons weer erg warm wordt. Hieronder de 29 zomerdrankjes van het weekblad:
- A: ajs-krim (ice cream). Neem 50 g van een willekeurig vruchtensap en meng dit in een groot glas met evenveel gekoeld mineraalwater. Laat hier 50 g vanille-ijs in zakken. Strooi er desgewenst wat stukjes vruchten in.
- B: bazilikovy napitok (basilicumdrank). In de volksmond 'basilicumcompote' genoemd. Meng twee bosjes basilicum met drie liter water. Breng het aan de kook. Voeg een eetlepel suiker toe en laat het goedje tien minuten koken. Haal van het vuur, voeg het sap van een citroen toe en laat het afkoelen.
- V: visjnjovy mors (kersensap). Kersensiroop aangelengd met water.
- G: grib tsjajny (paddestoelenthee).
- D: dzjoelep. Onvertaalbaar. Een drank op basis van muntblaadjes. Giet wat water in een glas, meng dit met twee theelepels suiker, voeg wat muntblaadjes toe en roer alles goed door elkaar. Haal de muntblaadjes eruit. Vul het glas met ijsblokjes en giet over dit alles een vruchtensap naar keuze.
- JE: jelovy napitok (sparrendrank). Voeg een eetlepel sparrennaalden en drie eetlepels water bij elkaar en voeg hier het sap van een citroen toe. Laat twee dagen staan. Haalt gegarandeerd alle schadelijke stoffen uit het lijf!!!
- ZJ: zjivtsjik. Betekent zoiets als 'levenswater'. Meng naar eigen smaak geconcentreerde appelsap met water en voeg hier enkele druppels kruidenlikeur aan toe. Geeft meer energie dan Red Bull!
- Z: zeljony tsjaj (groene thee). Koude groene thee met wat citroensap is wellicht de beste zomerdrank. Het haalt de dorst weg en laat u gewoon doorwerken. Voor de variatie kunt u een ijsblokje, wat vruchtensap, mineraalwater of een muntblaadje toevoegen.
- I: imbirni el (gember ale). Doe in een pot van twee liter 1,5 el gemberhaartjes, 1 el suiker, een beetje droge gist en het sap van een citroen (of sinaasappel, grapefruit of granaatappel). Giet de pot vol met water, sluit hem af en schudt alles door elkaar tot de suiker is opgelost. Laat de pot twee dagen staan bij kamertemperatuur en zet hem dan een nacht in de koelkast. Zeef de drank de volgende ochtend. U heeft dan een heerlijke verkoelende drank met sprookjesachtige luchtbelletjes en een verfijnde smaak.
- J: jogoert (yoghurt). Dat wil zeggen: drinkyoghurt.
- K: kobler (cobbler). Overgenomen uit Engeland. Een willekeurige vruchtensap met stukjes vruchten en veel kleine ijsblokjes. Vul een glas ruim de helft met ijsblokjes en voeg hier de 'cobbler-elementen' aan toe. Drink door een rietje! Anders is het geen kobler.
- L: limonad (limonade). Een willekeurige limonade is altijd verkoelend in de zomer.
- M: 'mochito' bezalkogolny (mochito zonder alcohol). De beroemde Cubaanse drank, maar dan in de alcoholloze variant. Snij een bosje munt in kleine stukjes en ook een limoen. Voeg hier zes klontjes bruine suiker aan toe. Stamp dit alles fijn met een vijzel en giet er 6 dl mineraalwater bij. Serveer met ijsblokjes.
- N: napitok medovy (honingdrank). Los 250 g honing op in een liter heet water. Laat het afkoelen tot kampertemperatuur en doe er 5 g gram gist en het sap van een halve citroen bij. Laat het twaalf uur staan. Daarna de drank zeven en koud laten worden.
- O: ovosjtsjnoj koktejl (groentecocktail). Doe groenten naar keuze in een blender en meng dit met zure room, zout en specerijen naar keuze. Probeer eens de combinaties 'biet-wortel-pompoen' en 'selderij-tomaat-zoete peper'.
- P: poensj bezalkogolny (alcoholvrije punch). Een drank op basis van thee met vruchtensap en melk. Meng voor frambozenpunch 30 g frambozensiroop, 20 g melk en 100 g koude zwarte thee. Laat het tien minuten staan en serveer met een schijfje citroen aan de glasrand.
- R: revenevy kompot (rabarbercompote). Een drank vol vitaminen. Maak 500 g rabarber schoon en snij in stukjes. Breng vervolgens 200 g suiker, geschaafde citroenschil en wat gemberstukjes met een glas water aan de kook. Voeg de rabarber toe en laat koken tot de rabarber zacht is geworden.
- S: sok berezovy (berkensap). Biedt weerstand tegen praktisch alle kwalen, van depressies tot maagzweren. Is 's zomers in Russische winkels te koop.
- T: tarchoen (dragondrank). Breng een liter water aan de kook. Voeg hier 200 g klein gesneden dragon (een kruid met een anijsachtige smaak) en 50 ml citroensap aan toe. Sluit de drank af met een deksel en plaats hem na afkoeling in de koelkast. Naar wens aan te lengen met mineraalwater.
- OE: oeksoes jablotsjny (appelazijn). Niet puur appelazijn drinken natuurlijk. Roer een eetlepel appelazijn door een glas water en roer hier weer een theelepel honing door. Goed voor de spijsvertering.
- F: fiz. Onvertaalbaar. Een drank op basis van zure vruchtensappen. Meng voor abrikozen-fiz 40 ml abrikozensap met het sap van een halve citroen en het eiwit van een ei. Doe een ijsblokje in een glas, voeg de vruchtensap toe en daarna ook nog 100 ml spuitwater.
- CH: cholodnoje kofe. Letterlijk: koude koffie. Wij zeggen: ijskoffie.
- TS: tsvetotsjny tsjaj (bloementhee). Drink bloementhee in de zomer koud. Roer er wat suiker of honing door.
- TSJ: tsjernoslivovy kompot (pruimencompote). Een compote van gedroogde vruchten. Neem 200 g gedroogde pruimen en een half glas suiker. Los de suiker in een liter heet water op en voeg de gewassen pruimen toe. Kook de drank op laag vuur in ongeveer twintig minuten klaar, tot de pruimen zacht zijn geworden.
- SJ: sjipovnikovy napitok (rozenbotteldrank). Meng aftreksel van rozenbottels met een vruchtensap naar keuze.
- SJTSJ: sjtsjebret (sorbet). Een soort jam van meerdere vruchten. Mix naar keuze vruchtensiropen en dikke vruchtensappen met een mixer en doe er stukjes vruchten bij. Laat er vanille-ijs op zakken. De lagen niet mengen of roeren.
- È: èg-nog (vruchten en eidrank). Van het Engelse woord voor 'ei', egg. Verzamelnaam voor dranken van melk en vruchten waaraan een ei of eigeel wordt toegevoegd. Voor de bananenvariant: meng in een mixer 50 g melk, 1 of 2 bananen, 20 g suikersiroop en 1 ei. Doe er desgewenst stukjes vruchten bij.
- JOE: 'joezjny' koktejl (zuidelijke cocktail). Verzamelnaam voor cocktails op melkbasis waaraan wat koffie wordt toegevoegd. Roer een halve eetlepel cacao en driekwart theelepel oploskoffie door twee theelepels warm water en voeg hier 150 g melk aan toe. Klop hier 50 g vanille-ijs door.
- JA: jablotsjny sidr (appelcider). De alcoholvrije variant. Gewoon appelsap met mineraalwater mengen.