De Russische Vrouwenkalender

Eva van Santen

In Nederland hebben we damesbladen, glossy's voor allerlei doelgroepen, meidenbladen en één feministisch vrouwenblad (OPZIJ), maar een vrouwenkalender hebben we niet. De Russische Vrouwenkalender heeft een ouderwets uiterlijk. Het is een scheurkalender van klein formaat, gedrukt op goedkoop sovjetpapier met een archaïsche typografie.

De inhoud valt nog meer op. Je zou denken dat hierin tips te vinden zijn voor de moderne vrouw die werk en gezin moeten combineren, maar niets is minder waar. De adviezen en informatie doen me denken aan Libelle en Margriet uit de jaren vijftig. De teneur is dat je je als vrouw mooi dient te maken om je mannelijke wederhelft of toekomstige wederhelft zoveel mogelijk te behagen.

Op zondag 28 maart 2010 opent de kalender met de mededeling dat mannen hun vrouw vaak verwijten dat ze zich te veel hecht aan nutteloze zaken. Dan volgt de retorische vraag: 'Heeft hij gelijk?' En vervolgens krijgt de vrouw een lijstje met de meest nuttige en onnuttige zaken.

Eerst de nuttige: een poederdoos met spiegel. Ze kan hiermee namelijk stiekem de man van haar gading bespieden en eventueel de zon in zijn gezicht laten schijnen. Een lippenstift. Daarmee kan ze van een grijze muis in een schoonheid veranderen. Een antwoordapparaat. Daarmee kan ze vasthoudende minnaars en afgunstige vriendinnen afhouden. Een voetenbad. Daardoor blijft ze eens zitten in plaats van alsmaar rond te rennen. Een glas koele wijn. Heerlijk op een warme dag en zo ontspannend na haar werk.

En nu de onnuttige dingen: een weegschaal. Ach, waarom zou ze het zichzelf zo moeilijk maken? Een handboek voor het veroveren van zijn hart. Geen commentaar! Een tapijt. Daardoor krijg je alleen maar meer stof en wie moet er stofzuigen? Dan heb je weer ruzie! En zo gaat het nog even door.

Op 28 mei is het onderwerp vrouwencomplexen. Hier krijgt de vrouw te horen dat slechte mannen helaas in de meerderheid zijn, maar niet getreurd, er zijn ook nog een paar goede. Helaas is het wel zo dat de gemiddelde vrouw eerder op een slechte dan op een goede man valt. Toch moet ze zich realiseren dat het leven met een goede man misschien saai en voorspelbaar lijkt, maar dat ze er wel veel warmte en rust voor terugkrijgt.

Tot slot wordt ze ervoor gewaarschuwd geen overspel te plegen, want dan stopt ze al haar energie in die ander en is dat wel eerlijk tegenover haar eigen man? Hopelijk volgt de Russische vrouw deze raad op…

De preutse sovjettijd lijkt voorbij te zijn, want ook in onze kalender wordt openlijk over seks gesproken. Op 25 mei gaat het over seksuele fantasieën. Wat blijkt? 31 procent van de vrouwen denkt wel eens aan triootjes en 58 procent van de mannen. En hoe vaak gebeurt dit in de praktijk? In slechts 6 procent van de gevallen. Er wordt verder geen waardeoordeel over uitgesproken, dus dat is heel modern.

Humor zit er ook in. Op 1 januari is het blaadje gevuld met vier moppen. De laatste mop gaat over twee vrienden die elkaar ontmoeten. De een zegt tegen de ander dat zijn vrouw net bevallen is van hun vierde kind en dat hij niet weet hoe hij volgende zwangerschappen moet voorkomen. Wat is het advies van zijn vriend? Gewoon met een andere vrouw seks hebben!

kalendersOp de website van de uitgever staat hoeveel van dit soort kalenders uitgegeven worden. Dat is verbijsterend. Het zijn er meer dan twintig over de meest uiteenlopende, maar wel traditionele onderwerpen. Een greep uit de titels:

Ieder jaar verschijnen er weer nieuwe en een aantal is bij Boekhandel Pegasus in Amsterdam te koop. De kalenders worden uitgegeven door OAO Kostroma in het oude Russische stadje Kostroma aan de Wolga, zie: www.ipp.kostroma.ru