Een niet-Russische Miss Rusland

René Does

De kort geleden gekozen Miss Rusland 2013 heet Elmira Abdrazakova. Dat is een naam die inderdaad niet erg Russisch klinkt. Voor veel Russen, vooral mannen, aanleiding van hun ongenoegen blijk te geven.

foto van Elmira

Elmira Abdrazakova. Foto: missrussia.ru.Bekijk de prijsuitreiking en de badpakparade op YouTube

De achttienjarige Abdrazakova komt uit de stad Mezjdoeretsjenk in de Oeral en is studente aan de Universiteit van Novosibirsk. Haar moeder is een etnische Russin, haar vader een etnische Tataar. Vandaar haar oosterse naam.

Veel Russen vonden het maar niks dat een niet 100 procent etnische Russin tot Miss Rusland 2013 werd gekozen. Zij lieten hun ongenoegen vooral op sociale netwerken blijken. Abdrazakova zelf kreeg op haar persoonlijke pagina op Vkontakte, de Russische evenknie van Facebook, naast oprechte felicitaties een lawine nare, racistische opmerkingen te lezen. Ze moest haar pagina hierdoor afsluiten.

Op andere sociale media was het dikwijls van hetzelfde laken een pak met commentaren als ´Het is toch duidelijk dat de Russische bodem vol is met mooie vrouwen en dan moeten ze zo nodig een niet-Russische Elmira kiezen´ en ´Worden Russische schoonheden tegenwoordig in Tadzjikistan gezocht?´

Abdrazakova, die juist werd gekozen om haar combinatie van mooie oosterse trekken en blauwe ogen, reageerde zowel verbaasd als lichtelijk geïntimideerd op alle nare opmerkingen aan haar adres: ´Maar we hebben toch een multinationaal land, ik zie hier niets crimineels in. We leven in de 21ste eeuw en daar moet je loyaal tegenover staan.´

Gelukkig voor haar wordt de vijandigheid aardig gecompenseerd door de prijzen die zij door het winnen van de miss-titel binnen haalde. Een winnares krijgt sowieso een prijzengeld van 100.000 dollar en een auto. Gouverneur Aman Toelejev van de provincie Kemerovo, waar Mezjdoeretsjenk ligt, deed hier vol trots een eenkamerflat in Mezjdoeretsjenk met een koelkast en televisie bovenop.

Foto van Pereverzeva

Tatjana Pereverzeva, winnaar van Ruslands schoonheid 2011. Foto: krasarossii.ru.

Verder mag Abdrazakova Rusland vertegenwoordigen op de Miss World en Miss Universe verkiezingen. Hoewel aan deze verkiezingen jonge vrouwen in alle kleuren meedoen, kan een Miss Rusland ook daar de wrevel van haar landgenoten opwekken. Miss Rusland 2010, Irina Antonenko, trok tijdens de badpakkenparade tijdens de Miss World-verkiezing bij vergissing het badpak van Jamaica aan, dat haar te ruim zat.

De winnaar van de een na grootste schoonheidswedstrijd van Rusland, Natalja Pereverzeva, een 100 procent echte etnische Russin, erkende in het interviewdeel van de miss earth verkiezing openhartig dat haar vaderland ´arm´ was en werd verscheurd door ´eerloze, in niets gelovende mensen, en dat ze het erg vond dat in het land dat het fascisme had verslagen tegenwoordig ´nationalisme´ heerst.

Ongeveer een kwart van de Russen vond het niet goed dat met de verkiezing van Abdrazakova een niet volledig Slavische Miss Rusland 2013 werd gekozen. De harde ontevreden commentaren deden ook in Rusland de vraag rijzen over de rol van sociale media in de vergroving van het openbare debat.

Zijn het de aard van de sociale media die zulke commentaren uitlokken, of is deze mediavorm neutraal en weerspiegelt ze door haar toegankelijkheid de onbeschaafdheid van sommige mensen sneller en makkelijker? De uitzending van de missverkiezing werd op sociale media sowieso begeleid met een stroom laagdunkende en schunnige commentaren van mannen over de deelneemsters.

Het scherpste commentaar op de stroom nare reacties op de verkiezing van Abdrazakova kwam wellicht van medewerker Anton Orjoch van de oppositionele website Jezjednevny Zjoernal (Dagelijkse Krant). Hij schreef: ´Ik begrijp alleen niet hoe die witblonde Slavisch-heid in al deze mensen samengaat met een grenzeloze liefde voor die pokdalige Georgiër, naar wie ze al zestig jaar terug verlangen.´