Salomonsoordeel over Rusland-10

René Does

Even een update over de verkiezing van de mooiste erfgoederen van Rusland, Rusland-10. Deze site berichtte kort geleden over deze verkiezing en vertelde toen dat wat bedoeld was om de nationale eenheid in Rusland te versterken, was uitgelopen op een 'koude oorlog' tussen de regio's van het land.

De landelijke stemming voor de titel Rusland-10 liep uit op een felle en een bittere tweestrijd tussen een moskee en een kremlin, de Achmat Kadyrov Moskee 'Hart van Tsjetsjenië' en het Kremlin van Kolomna. Deze twee objecten, die beide bijna 40 miljoen stemmen hadden getrokken, moesten in de finaleronde voor de uiteindelijke keuze van de tien erfgoederen in de maand september ook weer op nul beginnen.

Om een herhaling van de tweestrijd tussen de moskee en het kremlin en nog verdere verhitting van de gemoederen en tweespalt onder de bevolking van Rusland te voorkomen, heeft de jury van Rusland-10 een Salomonsoordeel uitgesproken: zowel de Achmat Kadyrov Moskee 'Hart van Tsjetsjenië' en het Kremlin van Kolomna zijn buiten concours in de finaleronde al tot twee van de tien nationale erfgoederen van Rusland aangewezen.

Er hoeven dus nog maar acht erfgoederen in de nationale stemming in september gekozen te worden. We houden in de gaten of er nieuwe emoties de gemoederen zullen verhitten.