Meer sneeuw door opwarming klimaat

René Does

Bij ons in Nederland heeft het aardig gesneeuwd deze winter, maar in Rusland hebben ze pas echt veel sneeuw gehad. En dat zal in de toekomst door de opwarming van het klimaat alleen maar meer worden.

Dit kwam naar voren tijdens het Wereld Sneeuwforum dat half januari in de Siberische hoofdstad Novosibirsk werd gehouden en waarover het weekblad Roesski Reporter op 24 januari 2013 een leuke reportage publiceerde. De gouverneur van de provincie Novosibirsk was de gastheer van het Wereld Sneeuwforum. De autoriteiten van de provincie Novosibirsk willen van sneeuw een regionaal merk maken.

overzichtsfoto van de stad

Novosibirsk is de grootste stad van Siberië, het sneeuwrijkste deel van de aarde. Foto: dedmaxopka.livejournal.com.

Op het Mondiale Sneeuwforum verzamelden zich ongeveer honderd snegoviki (sneeuwdeskundigen). Het Russische woord voor ´sneeuw´ is sneg (spreek uit ´snjek´). Deze snegoviki houden zich bezig met snegovedenije (sneeuwkunde).

Het forum werd voorgezeten door Vladimir Kotljakov, lid van de Russische Academie van Wetenschappen (RAN), directeur van het Instituut voor Geografie van de RAN en erevoorzitter van de Russische Geografische Vereniging. Volgens hem is sneeuwkunde een wetenschap die eind negentiende eeuw in Rusland als eerste werd ontwikkeld.

De aanwezigen waren vooral geografen van Siberische universiteiten. Siberië is natuurlijk dé plek op de wereld om sneeuwkunde te bedrijven. Valeri Zemtsov van de Universiteit van Tomsk vertelde dat in de naburige provincie Omsk de gemiddelde winterse sneeuwlaag in de jaren dertig gemiddeld 40 centimeter bedroeg, maar dat dit in het vorige decennium was toegenomen tot gemiddeld 60 centimeter sneeuw.

Zijn collega Valentina Gorbatenko doet sneeuwonderzoek in meer West-Siberische provincies en meldde dat hier in vergelijking met de periode 1935-1960 nu ´4 tot 17 centimeter´ meer sneeuw viel. Volgens de sneeuwgeleerden doet dit verschijnsel zich niet alleen voor in ´Noord-Eurazië´ (Gorbatenko), maar op het gehele noordelijke halfrond.

Zemtsov legde uit dat het sneeuwseizoen in Rusland drie stadia doorloopt: een beginperiode met gematigde vorst waarin de sneeuw valt, vervolgens een periode met strenge vorst (kouder dan min 16 graden Celsius) waarin de sneeuw blijft liggen en tot slot een dooiperiode. Die periode met gematigde vorst en sneeuw gaat steeds langer duren, terwijl de periode met strenge vorst steeds korter wordt en soms zelfs helemaal uitblijft.

Dit is allemaal het gevolg van de opwarming van het klimaat, aldus het forum. Door de opwarming wordt de lucht vochtiger en valt er in de winter dus ook meer sneeuw.

Aan de andere kant kan meer sneeuw ook een matigend effect hebben op de opwarming, stelde Kotljakov. Sneeuw kaatst licht terug en heeft hierdoor ook een afkoelende werking. Sneeuw die op de grond ligt kan een extra temperatuurverlaging van 4 tot 5 graden veroorzaken. Kotljakov: ´Het klimaat is in zijn algemeen een ingewikkelde zaak.´

Op het forum werden interessante sneeuwweetjes gepresenteerd. Een sneeuwvlokje valt met een gemiddelde snelheid van één kilometer per uur. Jaarlijks vallen er op de wereld gemiddeld 30 triljoen (30.000.000.000.000.000.000) sneeuwvlokjes. Het aantal mogelijke kristalvormen van sneeuwvlokjes is misschien even groot als het aantal atomen ter wereld. Op het noordelijke halfrond is gemiddeld 25 procent van het grondoppervlak met sneeuw bedekt en op het zuidelijke halfrond 14 procent.

Prettig sneeuwweekend!