Leven voor Russen wordt duurder in 2014
René Does
Nieuwjaar in Rusland is niet alleen een periode van feestvieren, lekker eten en twee weken vakantie, maar ook een jaarlijks moment waarop de machthebbers lastenstijgingen voor het komend jaar bekend maken. De afgelopen jaarwisseling was dit niet anders. Te meer omdat de Russische economie naar verwachting de komende jaren een periode van ´stagnatie´ zal doormaken met lage economische groei.
Het wordt voor de Russische regering door de voorspelde stagnatie moeilijker de overheidsfinanciën op orde te houden. Een van de manieren waarop dit moet worden gewaarborgd is hogere tarieven en belastingen voor de bevolking.
Welke lasten voor de Russische bevolking zullen in 2014 stijgen? Dat zijn de volgende:
Om roken te ontmoedigen zijn alleen teksten zoals 'roken veroorzaakt kanker' ontoereikend.
Accijnzen. Ook in Rusland zijn rokers, drinkers en autorijders een geliefde melkkoe voor het vullen van de overheidsbegroting. De accijnzen op sigaretten, drank en benzine zullen opnieuw stijgen. De tabaksaccijns wordt met 40 procent verhoogd, waardoor de prijs van een pakje sigaretten zal stijgen tot 52 roebel (1,15 euro). De prijs van alcoholhoudende drank zal ook stijgen: de prijs van de goedkoopste halve literfles wodka zal met 17 procent toenemen tot 199 roebel (4,40 euro). De benzineaccijns wordt dit jaar verhoogd met 12 procent, waardoor de prijs van een liter benzine aan de pomp zal stijgen van 33 naar 37 roebel.
- Vaste lasten. Voor de stijging van de vaste woonlasten hanteren de autoriteiten de formule ´inflatie min 30 procent´. Omdat de inflatie afgelopen jaar 6,5 procent bedroeg, zullen de vaste lasten van water, elektriciteit en gas met 4 tot 5 procent moeten stijgen. Echter, in de praktijk is dit vaak het dubbele percentage, omdat de lastenstijgingen worden ingevoerd per 1 juli en niet per 1 januari en er dan wordt gesteld dat de vaste lastentarieven ´door twee moeten worden gedeeld´. De vaste lastenstijging zal naar verwachting eerder 10 procent bedragen.
- Wegenbelasting. In Rusland wordt deze ´transportbelasting´ genoemd. Tot nu toe werd de hoogte van deze belasting gekoppeld aan de motorinhoud, maar vanaf 2014 zal er waarschijnlijk en koppeling worden gemaakt met de hoeveelheid gereden kilometers en de uitstoot van CO². Vanuit milieuoogpunt een goede maatregel, maar wel een besluit dat de armere autorijder zal treffen. Bijna de helft van de auto´s op de Russische wegen is ouder dan tien jaar. De nieuwe rekenmethode voor de transportbelasting wordt daarom wel ´een belasting op armoede´ genoemd.
- Verwerkingsheffing op auto´s. Vanaf 1 januari wordt ook op in Rusland gekochte auto´s een verwerkingsheffing geheven. Daarvóór gold deze heffing alleen voor auto´s die in het buitenland waren gekocht. Het basistarief van de heffing bedraagt 20.000 roebel (450 euro), die wordt vermenigvuldigd met een coëfficiënt op basis van de motorinhoud. De aanschaf van een auto kan in 2014 hierdoor tot wel 25 procent duurder worden.
- Openbaar vervoer. De prijs van een rit met de metro is dit jaar in Moskou verhoogd van 30 roebel (66 eurocent) naar 40 roebel (88 eurocent). De prijs van de kaartjes voor een rit met tram, bus en trolleybus stijgt in de Russische hoofdstad van 25 naar 30 roebel.
Het salaris van de gemiddelde Rus zal komend jaar naar verwachting nauwelijks toenemen. Er wordt een inkomstenstijging van de bevolking van 3,3 procent verwacht. Dit cijfer is echter lager dan de voorspelde inflatie van 6 tot 7 procent.
Tegenover bovenstaande lastenverzwaringen en sombere inkomensverwachtingen staan enkele positieve berichten voor de Russen, namelijk:
- Lagere stijging voedselprijzen. Terwijl de prijzen voor sommige voedingsmiddelen in 2013 wel tot 30 procent waren gestegen, zal de stijging van voedingsmiddelen in 2014 naar verwachting beperkt blijven tot 4 tot 4,5 procent.
- Boetevrij aflossen van schulden. Veel Russen zijn de laatste jaren omvangrijke schulden aangegaan in de vorm van hypotheken en consumentenkredieten. Deze mogen vanaf dit jaar boetevrij vroegtijdig afgelost worden.
- Vergoeding van creditcarddiefstal. Als consumenten zonder eigen schuld slachtoffer worden van criminele afschrijvingen van hun creditcard, moeten deze bedragen vanaf dit jaar door de bank vergoed worden.
Al met al wordt het leven van de Russen in 2014 onder de streep van alle bovengenoemde maatregelen dus flink duurder. De president van de Russische Confederatie van Consumentenverenigingen, Dmitri Janin, zei op 28 december tegen de krant Novyje Izvestija: ´Het volgend jaar zal voor de Russen waarschijnlijk het zwaarste worden van het afgelopen decennium. En hierbij zal niet op hulp van de overheid moeten worden gerekend. De burgers zullen het zelf moeten oplossen.´