René Does
Het bericht heeft ongetwijfeld voor een belangrijk deel te maken met het vorige artikel op deze site over de weer groeiende armoede in Rusland: eind juli meldde de Federale Belastingdienst van Rusland dat de omvang van de winkeldiefstal in Rusland in 2014 aanzienlijk was toegenomen in vergelijking met de voorgaande jaren.In 2014 was er in Russische winkels in totaal voor 930 miljoen roebel (19 miljoen euro volgens de wisselkoers van 2014) aan producten en goederen gestolen, aldus de Belastingdienst. Dit bedrag was 68 procent hoger dan in 2013 en bijna twee keer zo hoog als in 2012.
Overvloed is in magere tijden des te verleidelijker. Foto: Benjamin Jakabek via Flickr.
Kleine, duurdere winkelproducten zijn het populairst onder Russische winkeldieven: zaken als dure sterke dranken, delicatessen van vlees en vis, koffie, kaviaar, parfum en cosmetica. Ook artikelen die dicht bij kassaŽs worden uitgestald, zoals chocoladerepen en scheermesjes, zijn kwetsbaar.
Volgens de winkeldiefstalstatistieken van de Belastingdienst neemt Moskou meer dan de helft van de som aan gestolen goederen voor zijn rekening, namelijk 508 miljoen roebel, ofwel 55 procent. Na Moskou volgen de provincies Krasnojarsk in Siberië (139,9 miljoen roebel) en Sverdlovsk in de Oeral (78,8 miljoen roebel).
Opmerkelijk is dat volgens de gegevens van de Belastingdienst in de meeste regioŽs in de Noord-Kaukasus en het Verre Oosten nauwelijks of geen winkeldiefstal plaatsvindt. Wordt er in Noord-Kaukasische republieken als Tsjetsjenië, Dagestan en Ingoesjetië en in provincies in het Verre Oosten als Magadan echt niets gestolen of wordt winkeldiefstal helemaal niet geregistreerd en aangegeven, of zijn er daar andere manieren om met winkeldieven om te gaan?
Er worden twee redenen genoemd waarom de winkeldiefstal zo is gegroeid in 2014: de snellere stijgingen van de winkelprijzen in dat jaar door de waardedaling van de roebel en de stagnatie in de welvaartsstijging onder de Russische bevolking.
Analisten van het winkelbedrijf in Rusland stelden als reactie op het nieuws van de Belastingdienst dat de werkelijke omvang van de winkeldiefstal in werkelijkheid twee keer zo hoog ligt dan het door de Belastingdienst gemelde cijfer, namelijk 1,7 tot 2 miljard roebel. Dit zou dan neerkomen op zoŽn 1 tot 1,5 procent van de omzet in het Russische winkelbedrijf.
Russische winkelbedrijven hebben lang niet altijd zin winkeldiefstal aan te geven bij politie en justitie, want dit levert alleen maar tijdrovende heisa op, alsmede extra strenge controle van de boeken door de Belastingdienst voor de bewijsvoering van de gemelde geleden schade.