René Does
De Russen moesten tot dag 14 van de Olympische Spelen in Pyeongchang wachten voordat ze een gouden medaille wonnen, maar toen hadden ze ook wat, namelijk een complete overheersing van het kunstschaatsen voor vrouwen door de 15-jarige Alina Zagitova (goud) en de 18-jarige Jevgenija Medvedeva (zilver). In de afsluitende vrije kür eindigden ze ver vooruit precies gelijk op de eerste plaats met 156,65 punten, maar Zagitova had de verplichte kür met een nieuw wereldrecord iets beter gedaan dan haar concurrente. En daarna wonnen de ijshockeymannen van de Rode Machine ook nog olympisch goud in een bloedstollende finale tegen Duitsland! Maar er waren ook teleurstellingen, met name twee nieuwe dopinggevallen.
Rusland moest meedoen onder de naam 'Olympische atleten van Rusland' (OAR), omdat het Russisch Olympisch Comité (OKR) geschorst was wegens dopingzonden. Tot overmaat van ramp werden in Pyeongchang opnieuw twee Russische sporters betrapt op het gebruik van doping, namelijk curlingspeler Aleksandr Kroesjelnitski, die met zijn partner Anastasija Bryzgalova juist de eerste Russische medaille in het curling had gewonnen (brons in de mixed-dubbel) en bobsleester Nadezjda Sergejeva.
Reclame van kleding-sponser Zasport met bobsleester Sergejeva. Foto: Twitter.
Schorsing
Vooral op de positieve test van Kroesjelnitski werd vol ongeloof gereageerd, met name omdat het gebruik van het hartpreparaat meldonium in curling volgens dopingdeskundigen geen enkel nut heeft. Algemeen werd gereageerd dat Kroesjelnitski het slachtoffer moest zijn geworden van een kwaadaardig en wellicht intern complot, misschien in het trainingskamp in Zuid-Korea vóór het begin van de Spelen.
Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), verklaarde 'zeer teleurgesteld' te zijn over de nieuwe Russische dopinggevallen. De schorsing van het OKR werd daarom niet opgeheven vóór de sluitingsceremonie, waardoor de Russische sporters nog steeds niet met de Russische staatsvlag aan deze plechtigheid mochten deelnemen.
Niettemin wordt er snel een compromis verwacht tussen IOC en OKR. Rusland maakt geen stampij over de nieuwe dopinggevallen en accepteert de straffen voor Kroesjelnitski en Sergejeva deemoedig, en het IOC zal de schorsing van het OKR opheffen indien er in de controle van de dopingmonsters van Russische deelnemers tijdens de Winterspelen geen nieuwe positieve gevallen worden ontdekt.
Feestje in het Kremlin met de medaillewinnaars, onder wie Zagitova (l) en Medvedeva. Foto: kremlin.ru.
Medailleklassement
'17 medailles, twee dopingschandalen en hoop op rehabilitatie'. Zo somde de nieuwssite Gazeta.ru op 26 februari de resultaten van Rusland op de Olympische Winterspelen op. De 'OAR' won twee gouden, zes zilveren en negen bronzen medailles. Omdat er maar twee gouden medailles waren, bezet OAR slechts de dertiende plaats in het finale medailleklassement.
Maar door de winst van de kunstschaatssters en de ijshockeyploeg in de laatste dagen van de Spelen overheerst er toch tevredenheid onder Russische sportjournalisten en sportliefhebbers, vooral ook omdat de voor hen twee belangrijkste gouden medailles werden gewonnen. Voor de ijshockeyers was het bovendien eindelijk weer eens een gouden medaille na 26 jaar wachten.
'Dat Rusland op de Spelen in Pyeongchang optrad onder de afkorting OAR zal worden vergeten. Maar de herinnering aan onze overwinningen zal blijven,' stelde de sportredactie van Gazeta.ru ook nog op 26 februari. Met name de geweldige prestaties en overmacht van Zagitova en Medvedeva in het kunstschaatsen werden geprezen. 'Dit was gewoon te mooi om waar te zijn,' verzuchtte diezelfde sportredactie van Gazeta.ru.
De ijshockeyers van Rusland en Duitsland maakten een groots einde aan de Spelen in Pyeongchang door er een bloedstollende finale van het ijshockeytoernooi van te maken. Vlak voor tijd wisten de Russen gelijk te komen op 3-3 om daarna in de verlenging de winnende 4-3 te maken. 'Tussen triomf en schande liggen 56 seconden resterende wedstrijdtijd en 9 minuten en 40 seconden extra tijd', om nogmaals de sportredactie van Gazeta.ru aan te halen.
Curlingster Bryzgalova. Foto: Instagram.
En hoewel de Russische ijshockeyers feitelijk een 'ploeg zonder land' waren, uitten de Russische supporters hun boosheid over de schorsing van Rusland als land tijdens de finale door massaal met Russische vlaggen te wapperen en 'Rusland! Rusland!' te scanderen.
Verder was de Russische sportwereld ook tevreden over het aantal medailles: 17. In het absolute medailleklassement eindigde Rusland hiermee op de zesde plaats, na Nederland op plaats 5 (20 medailles). Vooral de acht medailles voor de Russische skiërsploeg waren een aangename verrassing.
Bovendien werden de medailles gewonnen door jonge sporters, wat hoop voor de toekomst geeft. Kunstschaatssters zijn in principe bijna altijd erg jong, maar de medaille winnende Russische skiërs waren allemaal jonge twintigers.
Tot slot was de sportredactie van Gazeta.ru er trots op dat curlingster Anastasija Bryzgalova, ondanks de positieve dopingtest van haar partner Aleksandr Kroesjelnitski, uitgroeide tot het 'echte sekssymbool' van de Spelen in Pyeongchang.
Nuchter
Wellicht het nuchterste commentaar op de verrichtingen van de Russische wintersporters in Pyeongchang kwam van de hoofdredacteur van de sportkrant Sovetski Sport, Nikolaj Jaremenko, die gedurende het hele toernooi commentaar leverde voor de nieuwssite Polit.ru.
Al vóór de Spelen had Jaremenko voorspeld dat OAR twee of drie gouden medailles zou winnen en - iets te optimistisch - ergens op de plaatsen 10 of 11 in het medailleklassement zou uitkomen. 'Dat is op hetzelfde niveau als waarmee we de Spelen in Vancouver eindigden, de laatste "schone" Spelen, want Sotsji tellen we natuurlijk al niet meer mee.'
'Onverwachte resultaten van de Olympiade waren het ontbreken van medailles van Russen bij het biatlon en bij het paardansen op ijs, maar daarentegen waren er zo maar acht medailles voor onze skiërs', zei Jaremenko na de Spelen. Veder waarschuwde hij niet al te veel waarde te hechten aan de gouden medaille voor de ijshockeyploeg, omdat de Amerikaanse National Hockey League geen spelers vrijgaf voor deelname aan de Olympische Winterspelen.
Het olympische ijshockeytoernooi was een zwaar gedevalueerd toernooi, vooral omdat sterke landenteams uit Canada en Amerika, maar ook uit Zweden, Finland en Tsjechië ontbraken. 'En dat wij de zeer gemiddelde selectie van Duitsland pas 55 seconden voor het einde van de derde periode konden afweren door gelijk te maken en een nederlaag te vermijden, zegt veel.'
Jaremenko hield ook niet van de verontwaardigde reacties in Rusland op de schorsing van het OKR: 'Al onze uitroepen dat we nu wel even zelf een hervorming van het IOC en WADA zullen bewerkstelligen, zijn leepheid. In ieder geval moet de staat in Rusland zich terugtrekken uit de sfeer van de massasport.'
Het Internationaal Olympisch Comité heeft op 28 februari de schorsing van Rusland opgeheven. Het Russisch Olympisch Comité mag nu weer volwaardig deelnemen aan Olympische evenementen.