Karel Onwijn
Op bezoek in ... Rusland
KIT Publishers
Amsterdam 2010
48 blz.
ISBN 9789068324501
€14,50

Rusland voor Kinderen

Pauline Michgelsen

Wist je dat Russen erg nors lijken, maar eigenlijk hele gezellig mensen zijn die veel lachen? Dat wodka eigenlijk 'watertje' betekent? En dat Peter de Grote bijna het Nederlands als landtaal had ingevoerd?

Deze en andere vragen worden achterop Op bezoek in... Rusland gesteld, en in het boek zelf uitgebreider benoemd. Op bezoek in... is een reeks landenboeken voor kinderen, die wordt uitgegeven door het KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen) en waarin al meer dan 30 landen zijn behandeld.

Historicus en journalist Karel Onwijn nam het Russische bezoek voor zijn rekening. Onwijn woonde jarenlang in Rusland en schreef verschillende boeken voor volwassenen over Rusland en andere GOS-landen, onder meer voor het KIT.

De Op bezoek-reeks is vermoedelijk (er staat geen leeftijdsindicatie bij) bedoeld voor kinderen in de hoogste groepen van het basisonderwijs. Een lekker formaat (iets groter dan A4), hardback, met veel foto's en kleurige tekstblokjes naast de lopende tekst, voor het geval de aandacht verslapt.

Het taalgebruik is af en toe een beetje taai, vooral in het historische gedeelte, waar een hoop in korte tijd moet worden verteld. Aangenamer lezen de stukken over zaken als het onderwijs of het transport, waar ook kinderen aan het woord worden gelaten.