Hongaarse feiten
- Hongarije ligt in Midden-Europa en grenst aan Oostenrijk (366 km), Kroatië (329 km), Roemenië (433 km), Servië-Montenegro (151 km), Slowakije (677 km), Slovenië (102 km) en Oekraďne (103 km).
- Hongarije is met een oppervlakte van 93.030 vierkante kilometer 2,6 keer zo groot als Nederland, maar is met ruim tien miljoen inwoners duidelijk minder dichtbevolkt dan ons land. Dat zal ook niet snel veranderen, omdat de Hongaarse bevolking al decennia lang licht afneemt.
- Door Hongarije stromen twee grote Midden-Europese rivieren, de Donau en de Tisza.
- De hoofdstad van Hongarije is Boedapest, waar ongeveer een kwart van de Hongaarse bevolking woont. Boedapest is daarmee buitensporig groot in vergelijking met de andere steden van Hongarije, zoals Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs en Györ.
- Hongarije is sinds 1990 een parlementaire democratie. Het Hongaarse parlement telt 386 zetels en heeft één kamer. De belangrijkste Hongaarse politieke partijen zijn de centrumlinkse MSZP (Hongaarse Socialistische Partij) en het centrumrechtse MPP-FIDESZ (Hongaarse Burgerpartij-Verbond van Jonge Democraten). De Hongaarse regering wordt op het ogenblik gevormd door een centrumlinkse coalitie onder leiding van de jonge socialistische premier Ferenc Gyurcsány (44). In 2006 zullen er weer parlementsverkiezingen zijn.
- Het staatshoofd van Hongarije, de president, heeft een mandaat van zes jaar. Zijn bevoegdheden zijn beperkt, al kan hij een actieve rol kan spelen tijdens de kabinetsformatie. De president die op 5 augustus van dit jaar aantrad, de jurist László Sólyom, was van 1989 tot 1998 voorzitter van het Constitutioneel Hof.
- Hongarije heeft drie nationale feestdagen. Op 15 maart wordt de Hongaarse Opstand van 15 maart 1848 tegen het absolutistische bewind van de Habsburgers herdacht, op 23 oktober het uitbreken van de Hongaarse Opstand van 23 oktober 1956 tegen het communisme en de sovjetbezetting en op 20 augustus eren de Hongaren de eerste katholieke koning van Hongarije, Sint Stefanus.