Kredietcrisis

Jan Limbeek

Alle transitielanden in Midden en Zuid Europa kunnen grote nadelen ondervinden van de wereldwijde financiële crisis. Dat blijkt uit de credit crunch risk index van de Amerikaanse risicoverzekeraar AON, met 12 vestigingen in Nederland, in samenwerking met Oxford Analytica.

De index toont aan de hand van zes economische indicatoren de mate van financiële kwetsbaarheid van 137 opkomende economieën. Er wordt gekeken naar het tekort op de lopende rekening, het begrotingstekort en de afhankelijkheid van olie-import teneinde de kracht van de economie te beoordelen om externe economische verslechteringen op te vangen.

Tevens kijkt men naar de schuldenpositie van een land om de afhankelijkheid van buitenlandse financiering of de mate van blootstelling aan financiële onrust vast te stellen. Het gaat hierbij om de hoeveelheid particuliere leningen, de totale hoeveelheid korte termijn schulden en de snelheid van groei van bankleningen.

Als de beschikbaarheid van leningen (kredieten) snel afneemt of de leningen worden veel duurder, spreken we van een credit crunch. Maar liefst zeven van de 12 landen met een hoge mate van kwetsbaarheid zijn transitielanden van Midden en Zuid Europa: Estland, Letland, Litouwen, Slovenië, Kroatië, Hongarije en Roemenië. De overige landen in de regio vallen een categorie lager, in de groep met een vrij hoog risico (positie 13 - 78).

Alle landen in de regio moeten dus een groot beroep doen op internationale financiering, hetgeen in tijden van financiële onrust een probleem kan zijn.

Rangorde van kwetsbaarheid in 2008 van landen in Midden en Zuid Europa in de kredietcrisis (hoe lager hoe kwetsbaarder)

Bron: Credit crunch risk index van AON (www.aon.com)
Omhoog
Terug naar archief