Russisch leven

In de rubriek 'Russisch leven' worden nieuwsberichten uit Russische kranten, weekbladen, persbureaus en nieuwssites samengevat. Het gaat om zaken die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar die wel inzicht geven in het Russisch bestaan.


INTERNETTAAL
'Kagdila.' 'Rzjoenimagoe!' Dit is Russische internettaal voor 'Hoe gaat het' (Kak dela?) en 'Heel leuk' (Otsjen smesjno). De nieuwe gewoonte om op internet het taalgebruik te veranderen raakte in Rusland in een stroomversnelling nadat een internetter de cartoon Bear surprise van de Amerikaanse cartoonist John Lurie ontdekte en de begeleidende tekst in het Russisch vertaalde met 'Preved', een verbastering van privet (hallo) en medved (beer).

Het beertje uit Lurie's tekening werd razend populair bij Russische tekenaars en reclamemakers, en dus ook bij het publiek, waarna tevens de rage ontstond om woorden te verbasteren. Op internet worden veel Russische woorden fonetisch verbasterd. Zo wordt de 'o' vaker als 'a' geschreven. Maar er zijn ook andere verbasteringen. Bijvoorbeeld de 'v' die vaak als 'f' of 'ff' wordt geschreven of medeklinkers die worden weggelaten, waardoor sposob (manier) 'spsb' wordt. Er worden ook hele nieuwe woorden bedacht, zoals het bovengenoemde rzjoenimagoe ('ik lig dubbel van het lachen').

In het voorjaar van 2006 werd op de Universiteit van Novosibirsk een wetenschappelijke conferentie aan de nieuwe internettaal gewijd. Sommige sprekers zagen in de internettaal een 'bedreiging voor de Russische taal'. Anderen stelden dat een taal een 'levend organisme' is, hoewel ook zij erkenden dat de veranderingen in dit levende organisme op internet wel heel snel gaan.

Poïsk, 2006, nr. 25


DRINKEN
Het onderzoeksbureau ROMIR onderzocht welke niet-alcoholische dranken Russen drinken. Respondenten noemden de volgende dranken:

Troed, 10-8-2006


BIER
In juli 2006 vertelde 54% van de Russen dat zij 'regelmatig' bier drinken. 'Regelmatig' loopt in dit geval uiteen van dagelijks tot eens per maand. Het meeste bier werd tot nu toe gedronken in de hete augustusmaand van 2002, namelijk door 69% van de Russen. De grootste bierliefhebbers wonen in de Oeral: in juli 2006 liep deze regio op kop met 62% regelmatige bierdrinkers. Alcoholvrij bier heeft in Rusland praktisch geen voet aan de grond gekregen.

Ondanks de groeiende bierconsumptie zijn de Russen nog steeds geen grote bierdrinkers. Per hoofd van de bevolking drinken de Russen jaarlijks 53 kilogram bier, terwijl koploper Ierland 189,70 kilogram bier per inwoner wegwerkt, nummer 2 Tsjechië 158 kilogram, nummer 3 Oostenrijk 117,10 kilogram en bijvoorbeeld Amerika (nummer 11) 87,10 kilogram per hoofd van de bevolking.

Novyje Izvestija, 15-8-2006


INTERNETHANDEL
Bijna alle Russische internetters bezoeken tegenwoordig de sites van internetwinkels. Een derde van hen heeft in het derde kwartaal van 2006 ook werkelijk iets gekocht via het internet. Het gaat voornamelijk om inwoners van Moskou en/of mensen met een inkomen hoger dan 25.000 roebel (ongeveer 800 euro) per maand. De meeste bezoekers gebruiken internetwinkels voor het verkrijgen van productinformatie, zoals gebruiksfuncties en prijs.

Redenen waarom Russen (nog) niet zo happig zijn om via internet iets te kopen zijn het ontbreken van de mogelijkheid om een product te betasten (genoemd door 44% van de internetters), onbekendheid met kopen via internet (42%), problemen met de levering van gekochte goederen (27%) en het ontbreken van de juiste betalingsmogelijkheden (22%). De meeste Russen wantrouwen het elektronisch betalen met een creditcard. Voor de Russische internetwinkels hoeft dit geen belemmering te zijn, want de meeste accepteren contante betaling bij aflevering van het gekochte product. Problemen met de levering van goederen spelen uiteraard vooral in de Oeral en Siberië.

Itogi, 16-10-2006

LEVENSPEIL
Het onderzoeksbureau van de vooraanstaande Russische socioloog Joeri Levada (die eind vorig jaar op 76-jarige leeftijd overleed - red.) onderzocht weer eens hoe Russen hun materiële positie beoordelen. De meest gehoorde mening luidde dat het leven niet makkelijk maar wel te doen is. Van de respondenten antwoordde 9% dat hun materiële omstandigheden 'goed of zelfs heel goed' waren, 56% noemde ze 'gemiddeld' en 33% 'slecht'.

Troed, 26-10-2006

VOETGANGERS
Voetgangers krijgen het steeds moeilijker in de straten van Moskou vanwege het snel groeiende autopark en het 'autocentrische' verkeersbeleid van de hoofdstad. 'Een wandeling door Moskou kun je tegenwoordig vergelijken met het overwinnen van een hindernisbaan.' Vooral in het centrum kan het gebeuren dat de stoepen tot aan de huizenmuren bezet zijn met geparkeerde auto's en dat zelfs zebrapaden geen mogelijkheid bieden om over te steken. Voetgangers klagen over de 'hufterigheid' (chamstvo) van automobilisten.

De topdrie van voetgangersklachten zijn dat automobilisten doorrijden bij zebrapaden (43%), hun auto op de stoep parkeren (25%) en voetgangers natspatten door hard door plassen te rijden (17%). In 2002 hebben boze voetgangers de organisatie 'Rusland zonder auto's' opgericht. Deze pleit voor zaken als beter en meer openbaar vervoer en de uitbreiding van het aantal voetgangerstraten in Moskou. Daarvan zijn er nu maar drie: de Arbat, Stolesjnikov en de Kamergerski pereoelok.

Er komt de laatste tijd inderdaad iets meer aandacht voor de benarde positie van de Moskouse voetganger. Hierdoor daalde het aantal ongelukken waarbij een voetganger was betrokken van 3200 in de periode januari-oktober 2005 naar 2700 in dezelfde periode van 2006. Omdat 40% van deze ongevallen in de periode oktober-december plaatsvindt, als verkeers-deelnemers weer aan het donker moeten wennen, raden de Moskouse stadsbestuurders voetgangers tegenwoordig aan om in het donker flikkerlichtjes op hun kleding te spelden. Voor het promoten van deze 'Europese gewoonte' werd de actie 'Word zichtbaarder, draag een flikkerlichtje' gestart.

Novyje Izvestija, 24-11-2006

METRO
De metro van Moskou omvat 171 stations en 280 kilometer spoor, en vervoert dagelijks acht tot negen miljoen passagiers. Daarmee heeft de metro zijn uiterste capaciteit bereikt, zegt directeur Dmitri Gajev. 'De Moskouse metro lijkt op een overbevolkte woning.' Vergroting van de vervoerscapaciteit van het huidige bezit aan lijnen en wagons niet verder mogelijk. Langere treinen zijn niet mogelijk vanwege de lengte van de perrons. De interval tussen de treinen kan ook niet meer verkleind worden. In de spits duurt het vaak maar 47 seconden voordat de volgende trein alweer binnen komt rijden.

Uitbreiding van de capaciteit moet volgens Gajev in de toekomst komen van nieuwe cirkellijnen en het aanleggen van nieuwe sporen naast de bestaande sporen. Voorlopig blijft het systeem van één vaste prijs voor verblijf onder de grond gehandhaafd. Een zonestelsel is voorlopig niet mogelijk door de sterke overheersing van radiaallijnen over de enige cirkellijn. Hierdoor moeten passagiers vaak lang reizen om hemelsbreed een relatief korte afstand te overbruggen: eerst een flink eind met een radiaallijn, dan een stukje cirkellijn en vervolgens met een andere radiaallijn weer ongeveer dezelfde richting terug.

Literatoernaja Gazeta, 2006, nr. 48
IJSBAAN

Wilt u eens schaatsen op het Rode Plein? Dat kan deze winter. Tussen het warenhuis GOeM en het Mausoleum ligt tot het einde van februari een ijsbaan die een tiende deel van het Rode Plein beslaat. Volgens het bedrijf dat de ijsbaan exploiteert, Bosco, is het de grootste kunstijsbaan (katok) van Europa. De bewakingsdienst van het Kremlin moest toestemming geven voor de aanleg van de ijsbaan.

Er kunnen tussen de 500 en 600 schaatsers tegelijk op de baan. Wie de ijsbaan op wil met zijn schaatsen, moet 300 roebel betalen. Wie alleen de tribune rond de baan op wil, moet honderd roebel betalen. Rond de baan staan verder een café, verkleedhokjes en toiletten. De baan is geopend van tien uur in de ochtend tot middernacht.

Volgens de Moskouse schaatsliefhebbers heeft het ijs een prima kwaliteit. Zij zijn erg blij met de ijsbaan, want ook Rusland beleeft een zeer zachte winter. Het heeft tot het einde van 2006 nog niet zo hard gevroren dat er in Moskou of in de omgeving ervan op natuurijs geschaatst kon worden.

Novaja Gazeta, 2006, nr. 96

Samengesteld door René Does

Omhoog
Terug naar archief