Russisch leven

In de rubriek 'Russisch leven' worden nieuwsberichten uit Russische kranten, tijdschriften en websites samengevat. Het gaat om zaken die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar die wel inzicht geven in het Russische bestaan.

KANNIBALISME
Begin december werd op het schiereiland Kamtsjatka een vierde zaak van kannibalisme in 2007 ontdekt. Kannibalisme komt steeds vaker voor in Rusland. Het aantal gevallen is internationaal gezien ook groot. Alleen in verschillende Afrikaanse landen zijn de kannibalismecijfers vergelijkbaar.

Een geruchtmakend geval van kannibalisme was dat van de 69-jarige documentairefilmer Jevgeni Zorin uit Sint Petersburg, die in juli 2006 in zijn huis werd vermoord, ontleed en deels opgegeten door een 29-jarige man uit Krasnojarsk. Het relatief hoge aantal gevallen van kannibalisme in Rusland wordt verklaard uit - naast de zuiver psychisch gestoorde kannibalen - het toenemende alcoholisme dat mensen op de diepste bodem van het leven kan doen belanden en tot kannibalisme kan aanzetten.

Novyje Izvestija, 5-12-2007


SALARISSEN
In augustus vorig jaar bedroeg het gemiddelde maandsalaris in Rusland 13.600 roebel (ongeveer 350 euro). Er waren echter grote sociale, regionale en sectorale verschillen. Ongeveer één procent van de werkenden verdiende minder dan 1100 roebel, het officiële minimumloon (zij werkten niet voltijds). Het verschil in inkomen tussen de 10 procent meest verdienenden en de 10 procent minst verdienenden bedroeg 22 keer, tegen vijf tot zes keer in de sovjettijd.

Verder waren er grote regionale verschillen in salaris: het hoogst waren de salarissen in de grote steden en de olie- en gasregio's in Siberië, het laagst in de deelrepublieken in de Noord-Kaukasus en langs de Wolga.

Tot slot waren er flinke sectorale verschillen. Bij het landelijk gemiddelde salaris van 13.600 roebel bedroeg dat in de landbouw gemiddeld 5900 roebel, in de textielindustrie 6400 roebel, in het onderwijs 9700 roebel, de detailhandel 10.600 roebel, de gezondheidszorg 10.700 roebel, de visserij 14.100 roebel, de energie- en waterdistributie 16.000 roebel, de transportsector 16.400 roebel, het openbaar bestuur 17.100 roebel, de grondstoffenwinning 26.100 roebel en in de financiële sector 36.900 roebel.

Moskovskije Novosti, 2007, nr. 34


NEUKEN
Condoomfabrikant Durex heeft onderzoek gedaan naar hoe vaak en hoe lang mensen 'het' in de verschillende landen doen. Hieruit blijkt dat de Russen tot de fanatiekste seksbeoefenaren ter wereld behoren. Tachtig procent van de volwassen Russen neukt minstens één keer per week. Alleen de Grieken en de Brazilianen doen het vaker (87 en 82 procent).

Russen zijn actiever dan erkende liefhebbers als de Italianen (76 procent) en de Spanjaarden (72 procent). Nederland behoort met 63 procent tot de lage middenmoot. Russen nemen met 18 minuten de gemiddelde tijd voor een vrijpartij. De Nigerianen nemen er met gemiddeld 22,3 minuten de meeste tijd voor, terwijl de inwoners van India het snelst klaar zijn, na 13,2 minuten.

Volgens seksuoloog Nikolaj Olejnikov hebben Russen de gewoonte sociale spanningen om te zetten in hogere seksuele activiteit in het persoonlijke leven. Bovendien zijn de Russische vrouwen de laatste jaren seksueel actiever en zelfstandiger geworden.

Argoementy i Fakty, 2007, nr.47


ARBEIDSERGERNISSEN
Waar ergeren Russische werknemers zich aan bij hun collega's? De onderzoeksafdeling van de website SuperJob.ru heeft 1000 werknemers gevraagd wat de grootste onhebbelijkheid van hun collega's is.

Op de eerste plaats komt roddel en andere kletskouserij; dit werd door 18 procent genoemd. Op de tweede plaats, met 16 procent, komt roken: niet alleen roken op de werkplek, maar ook nastinken als men buiten heeft gerookt. Vervolgens komen arrogantie (6 procent), neuspeuteren (5 procent), tactloosheid en te grote familiariteit (4 procent), zitten eten en drinken tijdens het werk (idem), verantwoordelijkheid afschuiven (idem) en mobiel persoonlijke telefoongesprekken voeren (3 procent). Minder dan 3 procent werden genoemd: onduidelijk spreken, zwijgzaamheid, te veel parfum gebruiken, vieze en flauwe grappen maken, koppigheid, overdreven optimisme tentoon spreiden, troep maken en slijmen bij de baas. Tien procent van de werknemers zei zich helemaal nergens aan te ergeren.

Novyje Izvestija, 21-1-2008


BUITENLANDERHUWELIJKEN
In 2007 zijn in Moskou 1640 huwelijken afgesloten tussen een Russische vrouw en een buitenlandse man. Die mannen kwamen uit 104 verschillende landen. Het meest werd er getrouwd met een Duitser: 147 keer. Daarna volgden Turken (140 huwelijken), Amerikanen (119), Britten (95), Israëliërs (86) en Fransen (60). Er is in Moskou één kantoor van de burgerlijke stand waar internationale huwelijken afgesloten kunnen worden: Trouwpaleis nr. 4 in de Boetyrkastraat.

Interfax, 18-1-2008


LIEGEN
Een mens liegt tot zijn zestigste levensjaar gemiddeld 88.000 keer, aldus de onderzoekers van het Britse bedrijf Beverage Brands ('Het gaat goed', 'Dat was lekker', 'Die jurk maakt je slank'). Mannen liegen vaker dan vrouwen: gemiddeld vijf tegen drie keer per dag. Er zijn ook nationale verschillen. Zo liegt de gemiddelde Rus vaker dan de gemiddelde Brit, hoewel het precieze verschil niet is aangegeven. Russen liegen ook anders. Terwijl westerlingen in hun leugens de zaken meestal positiever willen voorstellen dan ze zijn, hebben de Russen de neiging ongeluk te overdrijven.

Volgens psycholoog Mark Sandomirski zijn westerlingen directer en eerlijker naar gespreksgenoten. 'Russen nemen geen verantwoording voor wat ze zeggen en bedriegen hun gesprekspartners daarom makkelijker.' Russen liegen volgens Sandomirski echter weer veel minder tegen zichzelf. Tegen zichzelf zijn ze eerlijker dan westerlingen dat zijn. Westerlingen hebben de neiging om onwelgevalligheden over zichzelf en hun leven niet toe te laten of te verfraaien in hun hoofd.

Novyje Izvestija, 24-1-2008


KEUKEN
Van de sovjetburger was bekend dat hij vaak en graag met gezelschap in de keuken zat. De keuken is voor de hedendaagse Rus nog steeds een favoriete plek in huis. Van alle Russen zit 52 procent minstens een derde van de tijd thuis in de keuken. Een harde kern van 5 procent zit praktisch altijd in de keuken. 'Voor veel Russen blijft de keuken de plaats om te praten en te ontspannen, niet alleen met huisgenoten, maar ook met gasten die langskomen.'

Rossijskaja Gazeta, 23-1-2008


CONSUMPTIE
Door de stijgende welvaart veranderen de consumptiepatronen van de Russische huishoudens. In 2007 zijn de consumentenuitgaven met 23,5 procent gestegen. Iets meer dan de helft van deze bestedingen ging op aan (duurzame) gebruiksgoederen. Er was een flinke stijging in de verkoop van auto's (plus 31,4 procent), computers (30,6 procent) en kleurentelevisies (28,7 procent). Aan voedingsmiddelen werd gemiddeld 23 procent van het inkomen besteed (in het Westen is dit iets meer dan 10 procent). Er werden minder brood en aardappelen gekocht en meer rijst en vleeswaren.

Ook de alcoholconsumptie veranderde. Het aandeel wodka in de totale uitgaven voor alcohol daalde van 69,5 procent in 2004 tot 54,4 procent in 2007. In plaats van wodka werd er meer bier gedronken (een stijging van 24 naar 32,1 procent) en iets meer cognac en wijn.

Kommersant, 11-2-2008


TREINSTATIONS
In de komende jaren worden 323 Russische treinstations gerenoveerd en publieksvriendelijker gemaakt. Dit is 6 procent van het totale aantal treinstations in Rusland, maar het gaat wel om de grote stations die 80 procent van de treinpassagiers voor hun rekening nemen en 60 procent van de vierkante meters omvatten.

De exploitatie van de voorzieningen moet voortaan worden uitbesteed aan externe partijen. In mei ging als eerste het Koersk-station in Moskou in de aanbieding.

Rossijskaja Gazeta, 18-4-2008


SUPERMARKTEN
In Rusland zijn momenteel ruim 4.000 supermarkten en hypermarkten. Per miljoen inwoners zijn er één hypermarkt en twintig supermarkten. Uiteraard is de supermarktdichtheid groter naarmate de stad meer inwoners telt.

Moskou is koploper met 2,9 hypermarkten en 78 supermarkten per miljoen inwoners. Maar ook in de provincie zijn er steden die het op dit punt goed doen: zo doet de stad Voronezj nauwelijks voor Moskou onder.

Rossijskaja Gazeta, 22-4-2008


ONHEBBELIJKE GEWOONTEN
De onhebbelijke gewoontes van Russen in het dagelijks leven gaan steeds meer op die in het Westen lijken. Het gaat om zaken als vraatzucht en met het onderbeen zwaaien als men met de benen over elkaar zit. Dit komt doordat het leven in Rusland ook steeds meer een stressvolle ratrace wordt.

Het Russische Centrum voor de Bestudering van de Publieke Opinie (VTsIOM) vroeg de Russen wat zij onhebbelijke gewoonten vonden. Respondenten mochten meerdere zaken noemen. Op de eerste plaats kwam nagelbijten (genoemd door 79 procent), gevolgd door op de grond kwatten (78 procent), neuspeuteren (75 procent), vuil- en kwaadspreken (73 procent), op pennen en potloden kauwen (69 procent) en het bezigen van stopwoorden als 'ehhh…' en 'noe…tipa' (idem). Russen staan nog steeds redelijk tolerant tegenover roken en drinken. Deze zaken werden door respectievelijk 70 en 35 procent van de respondenten genoemd.

Novyje Izvestija, 22-4-2007


Samengesteld door René Does

Omhoog
Terug naar archief