Rusland in 2013 (6): buitenlandse politiek

René Does

Als vervolg op twee eerdere series op deze site, over de ontwikkelingen in Rusland in de jaren 2011 en 2012 en de ontwikkelingen in het eerste decennium van deze eeuw, start nu een serie over de ontwikkelingen in Rusland in 2013. De serie wordt weer gemaakt op basis van de speciale dikke eindejaarsbijlage van de kwaliteitskrant Nezavisimaja Gazeta (Onafhankelijke Krant), van 30 december 2013.

De redactie van Nezavisimaja Gazeta behandelt in de bijlage veertien categorieën onderwerpen: algemene ontwikkelingen, politiek, economie, Russische regio´s, 'nabije' buitenlandse politiek (de veertien andere voormalige sovjetrepublieken die al dan niet lid zijn van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten), 'verre' buitenlandse politiek (buiten de voormalige Sovjet-Unie), maatschappij, wetenschap, militaire zaken, religie, cultuur, literatuur, kunst en televisie.

De keuzes van de redactie zijn vaak voorspelbaar, maar soms ook onverwacht. Hieronder het zesde deel, over de belangrijkste gebeurtenissen in de buitenlandse politiek.

  1. Poetin praat in zijn dienstwoning, beneden de trap

    Poetin becommentarieert de situatie in Syrië (10 september 2013) in zijn dienstwoning/landgoed Novo-Ogarjovo. Foto: kremlin.ru.

    Samenwerking met Amerika in conflict Syrië. De Nezavisimaja Gazeta beoordeelt resolutie 2118 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van 27 september over de Syrië-crisis als een staaltje samenwerking van Rusland en de Verenigde Staten.
    De resolutie voorzag in het onschadelijk maken van de voorraden chemische wapens van het land, nadat volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten op 21 augustus ruim 1.400 Syrische burgers waren gedood in een chemische aanval, en in het starten van vredesonderhandelingen tussen het regime van president Bashar al-Assad en de oppositie.
    De grote waarde van resolutie 2118 is volgens de krant het uitgangspunt dat het conflict in Syrië op vreedzame wijze, via onderhandelingen, dient te worden opgelost.
  2. Leger terug aan de macht in Egypte. Met steun van de democratische, seculier gerichte oppositie maakte het leger van Egypte een einde aan het bewind van de Moslim Broederschap. In de nacht van 4 juli werd president Mohammed Mursi van de Broederschap afgezet en gearresteerd. Legerleider Abdel al-Sisi nam het presidentschap over. De Molsim Broederschap werd afgezet omdat ook zij de economie niet op de rit kreeg, de corruptie en criminaliteit niet wist te bestrijden en de christelijke minderheid in Egypte te sterk vervolgde.
  3. Koude Oorlog in de Pacific. Een paar onbewoonde eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Dit is de aanleiding van een ´Koude Oorlog´ in de regio van de Stille Oceaan tussen China en Japan. Japan bezit de eilandjes en noemt ze Senkaku; China noemt ze de Diaoyu-eilanden en maakt er aanspraak op. Japan wordt gesteund in de kwestie door de Verenigde Staten en Zuid-Korea.
    ´In wezen ontrolt zich in de regio van de Stille Oceaan een tweede ronde van de Koude Oorlog. Alleen zijn de partijen nu niet de USSR en de USA, maar China aan de ene kant en Amerika en zijn bondgenoten aan de andere kant.´
  4. Derde regeerperiode Angela Merkel. Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland wist op 22 september voor de derde keer op rij de parlementsverkiezingen te winnen. Haar Christen-Democratische Unie (CDU) en de Beierse zusterpartij Christelijk-Sociale Unie (CSU) wonnen 41,5 procent van de stemmen, 7,7 procent meer dan tijdens de verkiezingen vier jaar eerder. Maar omdat de liberale coalitiegenoten de kiesdrempel van 5 procent niet wisten te halen, moest Merkel een ´Grote Coalitie´ aangaan met de Sociaal-Democratische Partij (SDP).
    De Duitsers kozen Merkel vanwege haar rust, praktische manier van denken en handelen en eenvoud. ´Kortom, ze is een fenomeen,´ aldus de Nezavisimaja Gazeta over Merkel.
  5. Iran stopt kernwapenprogramma. Dankzij het aan de macht komen van de gematigde president Hasan Ruhani in Iran kam er een einde aan een van de grote problemen in de internationale politiek: het kernwapenprogramma van deze islamitische staat. In ruil hiervoor werden de internationale sancties tegen Iran verzacht.
    De verhoudingen van Iran met zijn buitenlandse vijanden Amerika, Israël en Saoedi-Arabië zijn nog steeds gespannen, maar de meeste partijen hebben hun wil getoond om de onderlinge relaties te verbeteren.

Vorige afleveringen: algemene ontwikkelingen, politiek, economie, regio's en buitenlandse politiek voor het nabije buitenland.
Volgende aflevering: maatschappelijke ontwikkelingen.
Bron: Nezavisimaja Gazeta, 30 december 2013