Gullit naar Grozny

René Does

Op 18 januari 2011 werd Ruud Gullit met een contract voor anderhalf jaar aangesteld als trainer van de Tsjetsjeense voetbalclub Terek Grozny. In de Nederlandse media is over het politieke en morele aspect van Gullits besluit inmiddels al veel gezegd. Maar wat wil Terek Grozny met Gullit?

logo van TerekIn Rusland bestaat een sterke relatie tussen sport en politiek. Dit geldt ook voor de benoeming van Gullit. De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov is tevens president van de voetbalclub Terek Grozny. De dagelijkse gang van zaken in de club wordt geregeld door minister van Sport Chajdar Alchanov van de Russische deelrepubliek in de Noord-Kaukasus, die de functie bekleedt van vice-president van Terek. Er wordt geen geheim gemaakt van het feit dat de aanstelling van Gullit een persoonlijke beslissing van Kadyrov is geweest.

Ramzan Kadyrov, door de Russische machthebbers gesanctioneerd als de leider van Tsjetsjenië, heeft in Tsjetsjenië ontegenzeggelijk een zekere mate van rust en stabiliteit gebracht na een lange periode van (burger)oorlog, wetteloosheid en maatschappelijke chaos. Dit resultaat werd wel bereikt door een flinke mate van autoritair bestuur. Bovendien is de orde en stabiliteit in de deelrepubliek heel fragiel: permanent dreigt in Tsjetsjenië het gevaar van terreuraanslagen door islamitische opstandelingen.

Terek is overigens alleen in Grozny als ze thuis speelt. Gewoonlijk verblijven spelers en technische staf in het kuuroord Kislovodsk, in de naburige Russische provincie Stavropol.

Commentator Anton Orjoch van de Russische internetkrant Jezjednevny Zjoernal noemde de aanstelling van Gullit een onderdeel van de ‘legalisering van het bewind van Kadyrov’. Als Gullit succes heeft met Terek Grozny, moet dit ook afstralen op de Tsjetsjeense president.

De Russische competitie begint weer in maart. Het voetbalseizoen zal deze keer extra lang duren, maar liefst anderhalf jaar, omdat het Russische voetbal overgaat van een zomer- naar een wintercompetitie. Om deze reden heeft het contract van Gullit ook een duur van anderhalf jaar.

Gullit was niet de eerste kandidaat voor het trainerschap van Terek Grozny. De functie kwam vrij nadat trainer Anatoli Bajditsjki na afloop van het vorige seizoen in november was ontslagen. Gullit werd aangetrokken nadat de onderhandelingen met de Spaanse trainer Victor Munos, die vooral heeft gewerkt bij Spaanse middenmootclubs als Real Zaragoza, vastliepen op de afkoopsom die hij zou ontvangen bij voortijdig ontslag. Gullit ging wel met alle voorwaarden akkoord. De Russische media hebben, voor zover ik weet, geen bedragen over Gullits salaris en afkoopsom gemeld.

Naast Gullit waren er nog twee kandidaten: Martin Jol en de Zwitserse trainer Christian Gross van Vfb Stuttgart. In de Russische internetkrant Gazeta.ru (www.gazeta.ru/sport/rfc/2011/01/a_3495730.shtml) bevestigde Alchanov dat er contact is geweest met Jol na zijn ontslag bij Ajax: ‘Ja, dat is waar. Toen wij de onderhandelingen met Jol begonnen, kreeg hij een aanbieding van Wolfsburg. En Gullit kwam toen zogezegd als eerste bovendrijven en ging met onze voorwaarden akkoord. Die overigens dezelfde zijn als we aan Munos voorstelden.’

Anton Orjoch noemt Terek Grozny ‘een middenmotor in een middelmatige competitie’. Kadyrov en Alchanov hebben wel grote plannen met de club. Behalve Gullit als trainer werd bekendgemaakt dat vijf spelers van topclubs uit Rusland en Engeland zouden worden aangetrokken. Uit Rusland van Spartak Moskou, Zenit Sint-Petersburg en Roebin Kazan en ‘een van de tien beste aanvallers ter wereld’ uit de Engelse competitie.

Bij die laatste werd gespeculeerd dat het zou gaan om Emmanuel Adebayor van Manchester City of Robbie Keane van Tottenham Hotspur. In de ‘transferwindow’ in de winterstop is het aantrekken van Adebayor of Keane trouwens niet gebeurd. Keane ging naar West Ham United.

Ook onder Russische voetbalcommentatoren bestaan er twijfels over de kwaliteit van Gullit als trainer. Er wordt volledig erkend dat Gullit een hele grote voetballer is geweest en een charismatische man is met de uitstraling van een popster, maar Terek Grozny kan volgens Orjoch met Gullit als trainer ‘een kat in de zak’ hebben gekocht. ‘Gullit was een geweldige voetballer. Maar in zijn 15 jaar werk als trainer heeft hij helemaal niets bereikt.’

Het succes van Gullit als trainer van Terek Grozny kan straks simpel beoordeeld worden, want de clubleiding (dus Kadyrov en Alchanov) gaf hem een duidelijke opdracht: na tweederde van het anderhalf jaar durende nieuwe voetbalseizoen bij de eerste acht van de zestien voetbalclubs in de Russische competitie eindigen (‘in het linkerrijtje’). Vervolgens in de nacompetitie van de beste acht clubs in de ‘derde helft’ van het nieuwe seizoen deelname aan de Europa League halen.