Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Russisch leven

René Does pluist in de rubriek Russisch leven de Russische media uit op zoek naar interessante berichten die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

Recept

Enkele recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2012   2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Achtergrond van 2011

28-12-2011: Na het overwinnen van talrijke obstakels gedurende bijna twintig jaar mag Rusland eindelijk toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Na goedkeuring door de Doema zal het in 2012 zover zijn. De Russische economie was de grootste die nog geen lid was van de WTO.
Lees het artikel.

13-12-2011: De jaarlijkse rangorde van het gemak van zakendoen toont voor het GOS een vrij matige score, hoewel er voor de meeste landen sprake is van verbetering.
Lees het artikel.

5-12-2011: De machtspartij Verenigd Rusland is de grootste partij geworden in de Doemaverkiezingen van 4 december, maar behaalde een nog kleinere overmacht dan waar het Kremlin op gerekend had.
Lees het artikel.

2-12-2011: De verkiezingen voor de Russische Doema van 4 december beloven onverwacht spannend te worden, want het lijkt erop dat de machtspartij Verenigd Rusland steeds minder groot gaat worden.
Lees het artikel.

30-11-2011: De goede oogst van 2011 brengt Rusland weer terug als belangrijke graanexporteur, waarbij het er op moet letten niet teveel te exporteren om de binnenlandse voedselprijzen niet te zeer op te drijven.
Lees het artikel.

16-11-2011: Het zachtere klimaat rondom de Noordpool vergemakkelijkt in de toekomst de winning van olie en gas én de ontwikkeling van scheepvaart over de Noordelijke Zeevaartroute, hetgeen voor Rusland een aantrekkelijk perspectief biedt.
Lees het artikel.

2-11-2011: De halfjaarlijkse IMF-prognose van 20 september 2011 verwacht de komende jaren voor de meeste van de GOS-landen, inclusief Georgië en Mongolië, een gemiddeld hogere economische groei en inkomensgroei, met name in dollars, dan de vorige prognose van april 2011 voorzag. Het is aan de slechtere prestaties van Rusland en Wit-Rusland te wijten dat de gemiddelde cijfers voor de regio niet stegen.
Lees het artikel.

24-10-2011: De Russen zijn niet blij met het einde van het Gaddafi-regime en vrezen voor een chaotisch en gewelddadig Libië.
Lees het artikel.

10-10-2011: Het vervoer per auto is in Rusland oncomfortabel, vervuilend, kostbaar en gevaarlijk, maar Russische automobilisten zijn toch met geen stok uit hun auto te krijgen.
Lees het artikel.

3-10-2011: Het belangrijkste nieuws uit Rusland van de herfst 2011 zou best het ontslag van de liberale en invloedrijke Minister van Financiën Koedrin kunnen zijn. Een politieke beschouwing op de verkiezingen van december en maart.
Lees het artikel.

21-9-2011: Fotoreportage over een bezoek van Eva van Santen in augustus 2011 aan Jasnaja Poljana, het prachtige en uitgestrekte landgoed van de schrijver Lev Tolstoj en zijn vrouw, Sofja Tolstaja.
Lees het artikel.

19-9-2011: Op 15 september werd Michail Prochorov onttroont als leider van de partij Rechtse Zaak. Hoewel zijn eigen partij dit deed, twijfelt niemand eraan dat dit een opzetje was van het Kremlin, bij wie Prochorov het blijkbaar had verbruid.
Lees het artikel.

18-8-2011: Er zijn betrekkelijk weinig kinderen geboren in de Tweede Wereldoorlog uit Slavische moeders en Duitse bezettingssoldaten. Het taboe was zo groot dat hun bestaan tot op de dag van vandaag verzwegen wordt.
Lees het artikel.

29-7-2011: In een reeks van zeven artikelen heeft deze site de afgelopen weken een overzicht gegeven van wat in dit tijdperk vanuit Russisch oogpunt belangrijke gebeurtenissen in Rusland en de rest van de wereld zijn geweest en waar de Russen nu en in de (nabije) toekomst hun aandacht op zullen vestigen. De serie werd gemaakt op basis van een speciale dikke bijlage van de kwaliteitskrant Nezavisimaja Gazeta (Onafhankelijke Krant) van 25 januari 2011. Hieronder kunt u de afzonderlijke artikelen lezen of hier helemaal als pdf.
Lees het artikel.

29-7-2011: Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen decennium in Russische ogen volgens de kwaliteitskrant Nezavisimaja Gazeta. Deel zeven behandelt kunst en cultuur.
Lees het artikel.

28-7-2011: Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen decennium in Russische ogen volgens de kwaliteitskrant Nezavisimaja Gazeta. Deel zes behandelt klimaatverandering.
Lees het artikel.

27-7-2011: Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen decennium in Russische ogen volgens de kwaliteitskrant Nezavisimaja Gazeta. Deel vijf behandelt de buitenlandse politiek.
Lees het artikel.

25-7-2011: Er wordt altijd geklaagd over de belastingdruk in Rusland, maar een recent onderzoek van de Centrale Bank van Rusland toonde aan dat bijna een op de vijf bedrijven geen of bijna geen belasting betalen.
Lees het artikel.

22-7-2011: Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen decennium in Russische ogen volgens de kwaliteitskrant Nezavisimaja Gazeta. Deel vier behandelt de politiek ten aanzien van het nabije buitenland (de landen rondom Rusland die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie).
Lees het artikel.

18-7-2011: Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen decennium in Russische ogen volgens de kwaliteitskrant Nezavisimaja Gazeta. Deel drie behandelt de economie.
Lees het artikel.

15-7-2011: Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen decennium in Russische ogen volgens de kwaliteitskrant Nezavisimaja Gazeta. Deel twee behandelt de politiek.
Lees het artikel.

15-7-2011: Russische 50 plussers voelen zich ondergewaardeerd door de maatschappij, maar proberen hun machtspositie nu te verzilveren, geholpen door worden door hun groeiende aantal vanwege de vergrijzing.
Lees het artikel.

12-7-2011: Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen decennium in Russische ogen volgens de kwaliteitskrant Nezavisimaja Gazeta. Deel een behandelt de algemene ontwikkelingen.
Lees het artikel.

4-7-2011: Mongolië ontwikkelt zich razendsnel dankzij de enorme grondstofrijkdom. De uitdaging hierbij is om het karakter en de onafhankelijkheid van het land te behouden, terwijl de valkuil van de 'Hollandse Ziekte' zoveel mogelijk vermeden wordt.
Lees het artikel.

4-7-2011: Sinds 1 juli 2011 is het Russische exportverbod voor graan opgeheven omdat men dit jaar een redelijke graanoogst verwacht, hetgeen ruimschoots te veel is voor binnenlandse consumptie.
Lees het artikel.

30-6-2011: Sinds de kredietcrisis is het aantal thuiswerkers in Rusland sterk gestegen. Werken op afstand heeft voordelen voor de betreffende werkers én bedrijven, maar het gebrek aan carrièremogelijkheden is welicht het grootste nadeel.
Lees het artikel.

28-6-2011: Het aantal abortussen in Rusland is de laatste twee decennia spectaculair gedaald dankzij anticonceptie, voorlichting en een mentaliteitsverandering. Sinds 2003 neemt de overheid steeds meer maatregelen om abortus te bemoeilijken, met name in de hoop dat het geboortecijfer verder stijgt.
Lees het artikel.

23-6-2011: Het restant van de verpauperde Russische oudgelovigen in de Oezbeekse autonome republiek Karakalpakstan zouden graag naar Rusland emigreren. Maar dit kunnen ze niet omdat ze hun religieuze bezittingen niet mogen meenemen.
Lees het artikel.

21-6-2011: Bijna tweeënhalf jaar na de vervroegde vrijlating van Joeri Boedanov, een van de weinige veroordeelde Russische oorlogsmisdadigers, werd hij in Moskou vermoord. Er doen twee mogelijke motieven voor de moord de ronde.
Lees het artikel.

20-6-2011: Na slechte resultaten en een kritisch interview in een Engelse krant werd Ruud Gullit ontslagen als trainer van de Tsjetsjeense voetbalclub Terek Grozny op 15 juni, nog geen vijf maanden na zijn aanstelling.
Lees het artikel.

14-6-2011: De ingrijpende afslanking en omvorming van de Izvestija - een van de beroemdste kranten van de Sovjet-Unie en later Rusland - zal waarschijnlijk niet resulteren in een hernieuwde onafhankelijkheid van de krant.
Lees het artikel.

7-6-2011: Rusland is voor de groente-consumptie sterk afhankelijk van import uit de EU, met name ná het zomerseizoen. De nadelen voor Rusland zelf van het importverbod voor Europese groente zullen daarom steeds groter worden.
Lees het artikel.

7-6-2011: Het aantal zedenschendingen in Rusland is groot, onder meer omdat er veel 'makkelijke' slachtoffers rondlopen. De overheid wil de Strafwet flink aanscherpen en andere maatregelen nemen, zodat het Russische 'paradijs voor pedofielen' minder paradijslijk wordt.
Lees het artikel.

6-6-2011: Het is goed mogelijk dat Rusland deze zomer wederom te maken krijgt met een hittegolf en smog vanwege de talrijke bosbranden die nu al woeden en de voorspelde hitte en droogte, terwijl de genomen maatregelen ontoereikend zijn.
Lees het artikel.

31-5-2011: Dit voorjaar heeft de Russische bevolking te kampen met benzinetekorten en oplopende benzineprijzen. De overheid en de olieverwerkende bedrijven wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar.
Lees het artikel.

30-5-2011: Financiële nood en ontoereikende internationale kredieten maakten een grote devaluatie van de Wit-Russische roebel noodzakelijk. De bevolking verarmt zienderogen, terwijl herstel mogelijk nog ver weg is.
Lees het artikel.

24-5-2011: De tweejaarlijkse demografische prognose van de VN voorziet een kleinere bevolkingsachteruitgang in Oost-Europa ten opzichte van haar prognose van 2009, maar helaas ook een grotere bevolkingsgroei elders ter wereld.
Lees het artikel.

9-5-2011: Het Wit-Russisch economische model beleeft zware tijden waardoor hervormingen onontkoombaar zijn. Kan deze crisis het begin van het einde van het dictatoriale bewind van Loekasjenko worden?
Lees het artikel.

6-5-2011: In december 2010 baarde de Russisch-orthodoxe kerk opzien met haar wens een zedelijke dresscode in te voeren. Vier maanden later vond een modeshow plaats van Russisch-orthodxe mode voor vrouwen.
Lees het artikel.

6-5-2011: Enkele wederwaardigheden omtrent de kernramp in Tsjernobyl, die 25 jaar geleden plaatsvond.
Lees het artikel.

3-5-2011: De halfjaarlijkse IMF-prognose van april 2011 verwacht de komende jaren voor de GOS-landen, Georgië en Mongolië een gemiddeld hogere economische groei en inkomensgroei, met name in dollars, dan waar de vorige prognose van oktober 2010 melding van maakte.
Lees het artikel.

13-4-2011: Het Russische visserij-departement wilde betaalde visvergunningen invoeren, maar massale protesten van de talrijke vissers zorgde ervoor dat het voorstel schielijk werd opgeschort. De Arabische onlusten en de komende verkiezingen zullen hieraan niet vreemd geweest zijn.
Lees het artikel.

12-4-2011: Ook bij volledig eerlijke presidentsverkiezingen zou Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan zijn herkozen vanwege de stabiliteit en gestage welvaartsgroei in het land, hoewel niet met 95,5 procent van de stemmen zoals op 3 april het geval was. Gaat Nazarbajev nu hervormingen doorvoeren?
Lees het artikel.

11-4-2011: In het weekend van 13 en 14 maart is de Russische voetbalcompetitie begonnen, die drie seizoenshelften zal duren omdat men overgaat van een zomer naar een wintercompetitie. Daarnaast wil men het voetbal netter en financieel stabieler maken. Deze plannen zullen niet makkelijk te realiseren zijn.
Lees het artikel.

8-4-2011: De Sovjet-Unie wilde een seksloze uitstraling propageren. Onlangs heeft een journalist enkele uitspraken van sovjetleiders verzameld die het beeld van officiële preutsheid bevestigen.
Lees het artikel.

4-4-2011: Onlangs kreeg de Braziliaanse stervoetballer Roberto Carlos, die in Rusland actief is, een banaan aangeboden van een supporter van Zenit Sint Petersburg. Het incident vestigde weer eens de aandacht op het racisme in de Russische samenleving.
Lees het artikel.

28-3-2011: De politieke top in Rusland verwacht dat de bevolking de komende jaren met minimaal een miljoen gaat groeien. Dit is geen boude verwachting gezien de steeds betere demografische trends, maar noodzakelijk is wel dat de immigratie ten minste op het peil van de afgelopen jaren blijft.
Lees het artikel.

10-3-2011: Nog steeds is niet besloten wie Rusland gaat leiden na de presidentsverkiezingen van maart 2012. Wat kunnen de opties en overwegingen zijn van premier Poetin in zijn besluit?
Lees het artikel.

7-3-2011: Op 2 maart werd Michail Gorbatsjov 80 jaar. Het is dan bijna 20 jaar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de gemiddelde Rus denkt wat minder negatief over hem. Wat is het huidige beeld van Gorbatsjov in Russische ogen?
Lees het artikel.

3-3-2011: De Russische anarchistische groep Vojna voert spraakmakende acties in het openbaar uit, om verveling en corruptie tegen te gaan. Vele acties van Vojna staan op youtube.
Lees het artikel.

2-3-2011: In Rusland kiezen sinds 2009 taalkundigen én de bevolking woorden en uitdrukkingen van het jaar. In 2010 haalden er 51 de finale. Een selectie.
Lees het artikel.

23-2-2011: Een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over het drankgebruik in de wereld toont Oost en Midden-Europa als de absolute kampioensregio. Rusland neemt niet de koppositie in, maar de manier van alcoholgebruik (onregelmatig en veel sterke drank) is er erg schadelijk.
Lees het artikel.

9-2-2011: De vrouw van Lev Tolstoj, Sofja Tolstaja, was een sterke persoonlijkheid met artistiek talent, dat tot uiting kwam in haar schrijven en schilderkunst en met name in haar fotografie.
Lees het artikel.

8-2-2011: In Rusland verwijderen speciale gemeentediensten in de winter rond alle gebouwen regelmatig ijspegels en sneeuwplakken. Desondanks vallen er ieder jaar doden en gewonden door vallende ijspegels en kleine sneeuwlawines.
Lees het artikel.

3-2-2011: De president van Tsjetsjenië én de Tsjetsjeense voetbalclub Terek Grozny, Ramzan Kadyrov, heeft Ruud Gullit gestrikt als trainer voor de komende anderhalf jaar om de ambitieuze doelstellingen van Terek te halen, hetgeen weer af zal stralen op de president zelf.
Lees het artikel.

2-2-2011: Met berucht dedain voor hun persoonlijke veiligheid blijft het overgrote deel van de Russische toeristen gewoon vakantie vieren in onrustige gebieden, zoals nu in Egypte na het uitbreken van de volksopstand.
Lees het artikel.

21-1-2011: De orthodoxe kerk wil, naar aanleiding van de recente etnische spanningen, een zedelijke dresscode invoeren. Deze opvatting leidde tot liberale hoon, maar ook tot steun uit moslimhoek.
Lees het artikel.

10-1-2011: Eind 2010 werd de vroegere rijkste man van Rusland, Michail Chodorkovski, veroordeeld tot in totaal 14 jaar gevangenisstraf wegens verduistering. Het bekendste politieke proces van Rusland levert een van de meest gehate mannen van Rusland steeds meer sympathie op.
Lees het artikel.

6-1-2011: Gewelddadige maffiapraktijken zijn wijd verbreid op het Russische platteland. Een recente gruwelijke moordpartij in Zuid-Rusland, die massale media-aandacht kreeg, toonde dit weer eens aan.
Lees het artikel.

5-1-2011: Het is onduidelijk welke redenen de Wit-Russische president had om zoveel grof geweld te gebruiken tegen de oppositie na de verkiezingen van 19 december. Verdere toenadering tot het Westen wordt nu moeilijker, terwijl de oppositie de macht van Loekasjenko toch niet kon bedreigen.
Lees het artikel.

4-1-2011: De vele verkiezingen in Moldova sinds april 2009 bieden geen uitweg uit de politieke impasse in het arme en verscheurde land. Een einde is nog niet in zicht: in 2011 krijgen we waarschijnlijk weer minimaal twee verkiezingen.
Lees het artikel.

3-1-2011: Na het eindejaars optreden van premier Poetin stond president Medvedev een groot interview toe. Beide televisieoptredens lieten de verschillen tussen Ruslands leiders zien, maar het bleef onduidelijk wie van beiden de kandidaat voor de presidentsverkiezingenen van 2012 wordt.
Lees het artikel.


Archief: 2010   2012   2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021