Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.
Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.
In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.
René Does pluist in de rubriek Russisch leven de Russische media uit op zoek naar interessante berichten die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.
Enkele recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.
Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Een verzameling links van ieder land van het GOS.
WODKA DRINKEN
Wodkasommelier Jevgeni Maksimov, barmanager van het Moskouse restaurant Rjoemka wodki (Glaasje wodka), geeft elf tips voor het kopen en drinken van goede wodka:
En altijd geldt: eet hapjes bij de wodka, wees in een goede stemming tijdens het drinken en drink met (individuele) mate.
Argoementy i Fakty, 31-1-2018
SLAVERNIJ
Volgens de Global Slavery Index 2016 van de Australische maatschappelijke organisatie The Walk Free Foundation leefden en werkten in dat jaar mondiaal 45,8 miljoen mensen in slavernij. Mensen uit India, Pakistan, China, Bangladesh en Oezbekistan vormden de meerderheid van de slaven met een aandeel van 58 procent.
Het hoogste aantal slaven was te vinden in India: 18.354.700 mensen, ofwel 1,4 procent van de Indiase bevolking. Rusland stond op de zevende plaats in de wereld met 1.048.500 slaven. Dit was 0,7 procent van het inwonertal van Rusland. Procentueel (en ook absoluut) zijn er landen met een aanzienlijk hoger aantal slaven, met name Noord-Korea met 1.100.000 slaven (4,3 procent van de bevolking) en Oezbekistan met 1.236.600 slaven (3,97 procent).
Slaven in Rusland zijn grotendeels gastarbeiders die met mooie beloften naar Rusland zijn gelokt, maar daar aangekomen van hun persoonlijke documenten worden beroofd en in slavernij moeten wonen en werken. Maatschappelijke hulporganisaties in Rusland die zich bezighouden met het bestrijden van slavernij en de hulp aan slaven klagen over gebrek aan hulp door de Russische staat en over gebrek aan belangstelling en begrip van de kant van de Russische regering.
Kommersant, 23-1-2018
VERKEERSDODEN
In haar verkeersveiligheidsbeleid streeft de Russische regering naar nul verkeersdoden in 2030. In het verkeersveiligheidsprogramma voor de periode 2013-2020 is al veel bereikt: het aantal verkeersdoden was gedaald van 27.900 in 2013 tot 19.900 in 2017. Voor dit verkeersveiligheidsprogramma was 34,4 miljard roebel (ruim 400 miljoen euro) uitgetrokken door de regering.
Het aantal Russische verkeersdoden uit 2017 betekende 13,8 verkeersdoden per honderdduizend inwoners. Een bovengrens van veilig verkeer is vier of minder doden per honderdduizend inwoners, zoals dat bereikt is in onder meer Duitsland, Spanje, Zweden en Nederland.
De Russische regering hoopt het aantal van nul verkeersdoden in 2030 te bereiken door een pakket aan maatregelen, met als vier belangrijkste: strengere opleiding van nieuwe automobilisten, strengere veiligheidseisen voor auto´s, hardere strijd tegen met alcohol rijden en de toepassing van nieuwe digitale verkeersgeleidingssystemen.
Kommersant, 23-1-2018
COMPENSATIEREGELINGEN
Hoewel naar verhouding nog niet echt veel, weten toch steeds meer Russen gebruik te maken van financiële compensatieregelingen. Behalve de Russen die het leuk vinden om zulke regelingen in hun eentje uit te vogelen, zijn er ook steeds meer commerciële bureaus die, voor een percentage van de opbrengst, hun diensten op dit terrein aanbieden.
De belangrijkste compensatieregelingen zijn natuurlijk die op belastinggebied. Een verzoeker moet er even voor gaan zitten en bladzijden met informatie invullen, maar via het aanvraagformulier 3-NDFL kan er tot 6.500 (circa 90 euro) roebel per jaar voor onderwijs voor kinderen, voor maximaal 15.600 roebel voor persoonlijke onderwijsuitgaven, voor maximaal 52.000 roebel voor individuele bedrijfsinvesteringen, voor maximaal 260.000 roebel voor de aankoop van een huis en voor maximaal 390.000 roebel hypotheekrente aan belastingaftrek worden aangevraagd bij de Belastingdienst. Wie dit niet zelf wil of kan doen, kan bij de staatsbank Sberbank digitaal een belastingconsulent inhuren.
Van de tax free-regeling voor toeristen maken nog maar weinig Russen gebruik, mede omdat ze weinig aan winkeltoerisme doen. Overigens gaf 82 procent van de respondenten in een onderzoek van het Nationaal Agentschap voor Financieel Onderzoek (NAFI) aan voor het eerst van de tax free-regeling te horen.
Verder helpen bureaus als Compensair en AirHelp bij het krijgen van financiële compensatie bij vertraging of canceling van geboekte vluchten. Sinds 2013 hebben 115.000 Russische vliegtuigpassagiers via hen compensatie gevraagd voor gemiddeld 450 dollar per vertraagde of gecancelde vlucht.
Kommersant, 21-1-2018
HET BOVENNATUURLIJKE
Eens in de tien jaar doet het onderzoeksbureau Levada-Centrum onderzoek naar geloof in het bovennatuurlijke onder Russen. Na 1998 en 2008 geeft het onderzoek uit 2018 aan dat het geloof in het bovennatuurlijke onder Russen langzaam groeit.
In 2018 gaf 42 procent van de Russen aan in leven na de dood te geloven, tegen 33 procent in 2008. Verder geloofde 38 procent dat overleden familieleden na hun overlijden nog invloed hebben op het leven van levende verwanten, tegen 28 procent in 2008. Verder geloofde 43 procent in 2018 in 'religieuze wonderen', 45 procent dat 'geluksamuletten soms geluk kunnen brengen' en de helft in de genezende krachten van gebedsgenezers.
Het percentage gelovers en niet-gelovers in horoscopen was ongeveer gelijk: 40 tegenover 43 procent. Veertien procent van de Russen had een beroep gedaan op alternatieve geneeswijzen als homeopathie en Chinese geneeskunde, 10 procent had wel eens waarzeggers en astrologen geconsulteerd, en 8 procent had wel eens gebedsgenezers bezocht.
Iedere vijfde respondent, waarvan een kwart van de vrouwen, las boeken en tijdschriften over esoterie. Russische vrouwen geloven meer in het bovennatuurlijke dan Russische mannen, en ouderen meer dan jongeren. Sociologe Natalija Zorkaja van het Levada-Centrum verklaart het groeiende geloof in het bovennatuurlijke onder Russen uit de sterkere propaganda van religie in het land: officiële religiositeit gaat vaak heel goed samen met geloof in het bovennatuurlijke.
Kommersant, 16-1-2018
VOEDSELPLANKEN
Waar wij voedselbanken hebben, zijn er in Rusland 'voedselplanken': planken in winkels waar arme huishoudens gratis voedingsmiddelen en andere geschonken consumptiegoederen mogen meenemen. 'Plank' moet een beetje overdrachtelijk worden gelezen: soms gaat het echt om opgehangen planken, maar het kan ook een winkelstellage, een winkelwagentje of een rieten mand met geschonken goederen zijn.
Als initiatiefnemer voor deze liefdadigheid geldt winkeleigenaar Mamoed Sjaversjan uit het stadje Stroenino in de provincie Vladimir, die al tien jaar gratis brood geeft aan arme klanten van zijn winkel. Nadat er in april 2017 over zijn initiatief een reportage was gepubliceerd, namen winkels van de winkelketen Jelisej in verschillende steden in de Oeral het idee over.
Zowel de winkels zelf als klanten gingen planken vullen met winkelwaren die arme klanten gratis mochten meenemen. Aanvankelijk kostte het nog grote moeite om arme klanten te overtuigen dat ze de aangeboden goederen echt voor niks mochten meenemen. Inmiddels zijn 'voedselplanken' in heel Rusland in winkels te vinden.
Overigens doen niet alle winkelketens mee, bijvoorbeeld omdat ze het niet bij hun imago van luxere winkelketen vinden passen. Ook zijn er arme gemeentes, waar gewone klanten zelf niets bijdragen. 'Soms is er geen geld voor zelfs de kleinste vorm van liefdadigheid.'
Kommersant, 15-1-2018