De kunst van het 0orlog voeren

Nicole de Boer

Op 1 maart 2011 werden in de Moskouse metro vrouwelijke agentes gekust. Zomaar? Nee, door vrouwelijke leden van de anarchistische beweging Vojna (oorlog).

Op youtube kunt u de kusactie rustig bekijken. Vojna is een losvaste groep met ongeveer 200 leden die met manifestaties op straat probeert de verveling en corruptie aan de kaak te stellen.

Groot voorbeeld voor Vojna is de dichter Dmitri Prigov, die in 1986 tijdens een straatperformance werd gearresteerd en in een psychiatrische inrichting werd opgesloten. In 1987 kwam hij vrij en kon hij exposeren in Kassel (Duitsland). In 2007 overleed hij aan een hartaanval. Kort daarvoor richtten twee studenten filosofie aan de MGU de groep Vojna op.

In november 2010 wierp een aantal leden lege politiewagens omver. Twee van hen werden gearresteerd en zijn pas sinds kort weer vrij. De internationaal bekende grafitti-artiest Banksy heeft hun borg betaald. Sinds een tijdje is er een Engelstalige website in de lucht.

Tijdens andere ludieke acties van Vojna projecteerden zij met groene lazerstralen een doodshoofd op het Witte Huis in Moskou, waar de Russische regering zetelt. In Sint Petersburg schilderden zij een enorme fallus op het wegdek van de brug Litejny Most, die bij het omhoog gaan overeind ging staan voor... het gebouw van de FSB.