Modeshow van orthodoxe jurken

René Does

Eind januari verscheen op deze site een artikel over een maatschappelijke dresscode die de Russisch-orthodoxe kerk zou willen invoeren, zodat met name de Russische vrouwen zich fatsoenlijker gekleed in het openbaar zouden vertonen. Het voorstel leidde tot felle reacties van mensenrechtenactivisten, seculiere Russen en liberale vrouwenorganisaties.

De door de Russisch-orthodoxe kerk voorgestelde dresscode bestaat voor mannen uit pak en stropdas en voor vrouwen uit broekpak, bloes met rok en nette jurk. Op 28 april werd in het Moskouse juwelierswarenhuis Estet (De Estheet) een modeshow van Russisch-orthodoxe mode voor vrouwen gehouden om een beeld te krijgen van hoe de gewenste orthodoxe vrouwenmode er in de praktijk uitziet. De Russische politicologische website Polit.ru publiceerde een lange fotoreportage van de modeshow.

Veel geshowde jurken waren een ontwerp van de modeontwerpster Tatjana Chorosjkova, die uitlegde wat orthodoxe mode voor haar inhoudt: 'Orthodoxe mode is bescheidenheid. Geen jeans, maar een jurk. Een jurk tot over de knieën, en niet tot boven de knieën, want dat is vulgariteit. Geen tatoeages en niet van die rare ijzeren onderdelen.' (Chorosjkova is de gezette dame op de tiende foto van de fotoreportage, die de trap afschrijdt in wat mij een doorkijkjurk lijkt, hoewel die over de knieën valt.)

Over het doel van de modeshow zei Chorosjkova: 'Zelfs als wij maar een paar mensen redden, hebben we ons doel al bereikt. Ik ben ervan overtuigd dat er mensen zijn die deze mode zullen gaan dragen. Ze moet gewoon vaker getoond worden.'

Ook de aanstichter van de hele discussie in januari 2011, aartspriester Vsevolod Tsjaplin, hoofd van de Afdeling Betrekkingen tussen Kerk en Maatschappij van de Russisch-orthodoxe kerk (de pr-man van de kerk), was aanwezig. Hij is de priester met het gouden kruis op de vijfde foto van de reportage.